Predtým, ako začnete s jogou: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Ste začiatočník v joge a zaujíma vás, čo predtým treba zvážiť? Tu je pre vás užitočný zoznam tipov.

28.04.2020 06:00
joga, cvičenie, relax, uvoľnenie Foto:
Bez tzv. "shavasany", nie je hodina úplná. Zvyšuje účinok každej asány a harmonizuje telo a myseľ.
debata (1)

Na úvod dobrá správa: Začať s jogou môžete v každom veku a bez ohľadu na to, či športujete alebo ste „športové drevo“. Joga je pre všetkých. Pripravte si podložku a môžete začať. Spoznáte svoje telo, jeho limity a naučíte sa sústrediť na prácu s dychom. Po hodine jogy sa budete cítiť ako duševne znovuzrodení.

Zistite, či ste pripravení

Ak máte bolesti chrbta, poraďte sa s lekárom či fyzioterapeutom, či a v akej forme sa môžete hýbať. Ak máte problémy s kardiovaskulárnym systémom, závraty alebo dokonca dýchacie ťažkosti, tiež bude lepšie, ak sa najprv o svojich plánoch s jogou poradíte s odborníkom.

Na začiatok pár jogových lekcií

Na internete existuje nespočetné množstvo videí, ktoré môžete použiť na prvé precvičenie. Keď však do sveta jogy len vstupujete, mali by ste sa spoľahnúť na profesionála. Chce to kurz pre začiatočníkov, kde uvediete, že ste sa joge doteraz vôbec nevenovali. Ak sa naučíte správne cvičiť, doma už nemáte čo pokaziť.

Nič nemusíte zvládnuť

Pri joge nejde o chudnutie v krátkom čase alebo o tlačenie tela do akejkoľvek formy. Je to skôr o budovaní či udržiavaní pozitívneho vzťahu s telom a poskytovaní pohybov, ktoré potrebuje. S nikým sa neporovnávajte. Tešte sa zo svojho cvičenia a zo svojich pokrokov.

Za krátky čas nečakajte veľa

V porovnaní s vytrvalostným športom alebo skákaním cez švihadlo, pri joge spaľujeme veľmi málo kalórií. Samozrejme, záleží od štýlu. Veľa štúdií ponúka dynamickú jogu, pri ktorej sa spotíme. Veľa druhov je o posilňovaní svalov, uvoľňovaní blokád, napínaní… Netlačte na pílu pri dosahovaní výsledkov. Nečakajte, že v krátkom čase zvládnete stojku na hlave. Buďte trpezliví a zostávajte „nohami na zemi“.

Meditácia je dôležitá

Dôležitou súčasťou, ktorú mnohí preskočia, keď robia jogu doma, je meditácia na začiatku a na konci každej jednotky. Vyhraďte si na ňu čas. Je dôležité zhlboka sa nadýchnuť, pomaly začať a pomaly jogu ukončiť. V uvoľnení na konci sa rozkladá v tele energia, ktorú aktivujeme praxou. Takto sa to učí v joge. Bez takzvanej „shavasany“, nie je hodina úplná. Zvyšuje tiež účinok každej asány a harmonizuje telo a myseľ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #harmónia #meditácia #myseľ