Šesť príznakov skrytej depresie

Izolácia vďaka korona-kríze ovplyvňuje našu psychiku, na prvý pohľad ju niekedy nerozpoznáme.

04.05.2020 06:00
depresia, schizofrénia, strach, duševná choroba Foto:
Odmietate spoločenské aktivity a sťahujete sa medzi štyri steny...
debata

Depresívne fázy môžu vzniknúť z rôznych dôvodov. Hru môžu zohrať faktory ako genetika, osobnosť či chemická nerovnováha v mozgu. Alebo aj určité udalosti v života – ako je napríklad pandémia. Rozpoznať príznaky depresie nie je vždy ľahké, pretože ľudia ich často dobre skryjú – dokonca aj pred sebou. Skrytú depresiu môžu prezradiť napríklad tieto signály:

Zrušenie na poslednú chvíľu

Áno, platí to aj pre videohovory v časoch izolácie. Aj keď ste sa na stretnutie tešili, často ho na poslednú chvíľu zrušíte (dôvod si prípadne vymyslíte), pretože jednoducho nemáte silu na sociálnu interakciu? Depresívne fázy prichádzajú často neohlásene. Zároveň sa po zrušení budete cítiť horšie, pretože sa obávate, že vaši priatelia budú otrávení vašou nespoľahlivosťou a u vás ostane pocit, že nedokážete vybaviť už ani videohovor. Takže sa ocitnete v bludnom kruhu.

Potrebujete schválenie

Depresia môže znamenať aj strach, že sa vám rozpadnú priateľstvá alebo vzťahy. Že sa od vás budú ľudia dištancovať, pretože byť s vami je príliš vyčerpávajúce. Keďže máte pocit, že ste druhým na obtiaž, často potrebujete počuť, že všetko je v poriadku.

Niekedy sa úplne vytratíte…

Ak je toho na vás priveľa, často sa na pár dní odmlčíte. Nechcete byť pre nikoho bremenom, takže ani nepíšete, nereagujete na hovory. Neskôr sa ospravedlňujete a vysvetľujete, že ste boli zahltení prácou a nič ste nestíhali.

Samota – aj ju chcete, aj akosi nie

Na jednej strane sa snažíte byť sami, na druhej strane si však samotu prajete. Odmietate všetky spoločenské aktivity a sťahujete sa medzi svoje štyri steny, pretože sa chcete od ostatných izolovať. Zároveň si však želáte, aby tu niekto bol a staral sa o vás. Výsledkom je, že hľadáte vinu v sebe a myslíte si, že to nedokážete napraviť.

Sú dni, kedy sa ani neosprchujete

Sú dni, kedy nerobíte nič, iba ležíte a „pozeráte do stropu“, napriek tomu sa však cítite šialene vyčerpane. Až tak, že nemáte silu osprchovať sa či vyčistiť si zuby.

Predstierate šťastie Keď sa už dokopete k videohovoru s kamarátkou, predstierate, že všetko je v poriadku. „Smiling Depression“ sa volá tento druh úsmevu, ktorý má ľuďom vo vašom okolí poskytnúť pocit, že všetko je v poriadku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #depresia #samota #izolácia #psychika #koronavírus