Je načase prestať fajčiť! Skúste to s týmito tipmi!

Prestať fajčiť je prospešné. Uvedomte si na úvod, že neexistuje nič, čo by vás spájalo so zapálenou cigaretou. Nič.

05.05.2020 06:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Možno vám pomôže, keď si každý deň poklepete po pleci a budete pyšní na to, že ste to dokázali.
debata (42)

Prečítajte si knihu od Allena Carra

Kniha Jednoduchá cesta ako prestať fajčiť vám pomôže pochopiť svoju závislosť. Allen Carr popisuje, ako nikotín ovplyvňuje náš mozog a popisuje, ako závislosť od nikotínu ovplyvnila jeho život. Začarovaný kruh pocitu stresu a túžby fajčiť, pretože nikotínová závislosť vás uspokojí a to je práve to, čo vás spája s cigaretou. Jedna situácia, ktorú Carr v knihe popisuje, vás určite osloví. Keď jeho dcéra stála pred oltárom, počas celej omše myslel len na to, aby sa už skončila, pretože netúžil po ničom inom, len po cigarete, ktorú si bude môcť pred kostolom konečne vyfajčiť. Zožeňte si túto knihu, keď sa chcete svojej závislosti naozaj zbaviť.

Zásobte sa nikotínovými žuvačkami

Veľa odborníkov odrádza od výmeny nikotínu za žuvačky či náplaste. Allen Carr vo svojej knihe tiež vysvetľuje, že nemá zmysel pokračovať v kŕmení „nikotínovej príšery“, ktorá je po niekoľkých dňoch takmer porazená. Sú však ľudia, ktorým nikotínové žuvačky prvé tri kritické týždne pomohli. Zakaždým, keď vás prepadne nutkanie fajčiť, siahnete po žuvačke.

Vyhýbajte sa stresu a napätiu

Procesu odvykania sa venujte naplno, berte ho vážne. Ak máte z nejakého dôvodu stres, určite si odvykaciu kúru odložte na neskôr. Pevná vôľa, rozhodnutie, veľká dávka disciplíny – potrebujete všetko z vymenovaného. Poproste svoje okolie, aby vás v prvé dni podporilo a ak patríte k tým, ktorí k cigarete „musia“ zároveň aj piť alkohol, nechajte prvé týždne alkohol na pokoji. Vyhýbajte sa večierkom a stretávajte sa s nefajčiarmi na miestach, kde je zákaz fajčenia.

Doprajte si

Doprajte si hocičo, po čom vaša duša piští. Všetko, čo len chcete, okrem cigariet. Topánky? Kúpte si ich. Čokoládu? Zjedzte ju! Väčšina fajčiarov má strach z priberania. Ale fáza „doprajem si“, nemôže trvať večne, prírastok na váhe bude obmedzený.

Len túto vec

V roku 2020 ste chceli prestať fajčiť, viac športovať, zdravšie sa stravovať a skôr chodiť spávať? Zabudnite na to. To je príliš veľa zvykov, na ktoré ste si zvykli a nie je ľahké si od nich odvyknúť. Ak chcete pre svoje zdravie niečo urobiť, je to pekné. Začnite s odvykaním od nikotínu, pretože už jedna cigareta denne je škodlivá. Keď sa budete môcť označiť za nefajčiara, môžete pridať ďalšie zlozvyky, nie však všetky naraz.

Poslednú cigaretu s plným vedomím

Rozhodnutie prestať fajčiť vyžaduje jednu vec: Vyfajčiť poslednú cigaretu s absolútnym vedomím, že je naozaj posledná. Zhlboka vdychujte a pozorujte, ako vaše telo skutočne odoláva modrému oparu. Vaše srdce bije rýchlejšie, váš krvný obeh sa mení. Väčšinou fajčíme cigarety nevedome. Ak vám veta „poď, dáme si ešte jednu“, dodávala odvahu pred niečím dôležitým, môžete ju vymeniť za „najprv šálku kávy“. Ani tá nie je super zdravá, každopádne však zdravšia ako cigareta.

Hovorte o tom všetkým

Odvykanie od fajčenia si vyžaduje mentálnu silu. Možno vám pomôže, keď si každý deň poklepete po pleci a budete sami sebe vďační za svoju silu a pyšní na to, že ste to dokázali. Okamžite budete vysielať šťastie a ostanete optimistickí. Nedovoľte, aby vás niekto negatívne ovplyvňoval a tvrdil, že to nezvládnete. Povedzte o svojom úspechu všetkým.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #závislosť #stres #pevná vôľa #disciplína