15-minútová meditácia má rovnaký účinok ako deň dovolenky

Výskumný tím z USA porovnával účinok meditácie s účinkom dovolenky. Obe poskytujú podobnú úroveň pozitívnych pocitov a pohody.

18.05.2020 06:00
meditácia, vizualizácia, relax, Foto:
V dňoch, kedy účastníci meditovali, informovali o nižšej miere negatívnych emócií.
debata (1)

Poďme sa spolu pozrieť na metódu, ktorá zvyšuje našu pohodu v najkratšom možnom čase. Stačí 15 minút denne meditovať! Štúdia uverejnená v časopise „Journal of Positive Psychology“ ukázala, že účinky meditácie a dovolenky sú veľmi podobné.

Dva týždne meditovať 15 minút denne

Vedci pod vedením Christophera Maya (odborný asistent na univerzitnej vysokej škole v Groningene), skúmali údaje 40 študentov univerzity, ktorí meditovali 15 minút denne počas dvoch dvojtýždňových fáz. Počas celej 8-týždňovej štúdie účastníci uskutočňovali denný prieskum, v ktorom sa hodnotila ich pohoda, emócie a všímavosť. S cieľom preukázať súvislosť medzi dovolenkou a pozornosťou, pocitom pohody, výskumný tím použil údaje tých účastníkov, ktorí boli počas obdobia 8 týždňov na dovolenke.

Menej negatívnych emócií

Výsledok? V dňoch, kedy účastníci meditovali, informovali o nižšej miere negatívnych emócií ako je podráždenie a vyššej úrovni pozitívnych emócií, ako je napríklad vďačnosť. Aj čo sa týka pozornosti, preukázali sa vyššie hodnoty. Podobné výsledky bolo možné preukázať aj v dňoch, kedy boli účastníci na dovolenke. „Zistili sme, že iba pätnásť minút meditácie denne malo podobné účinky ako deň dovolenky, ak sa bavíme o pozornosti. Rovnako meditujúci ako aj dovolenkári informovali o vyváženejších zážitkoch svojich emócií,“ povedal autor štúdie pre online portál Psypost.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Pohoda #emócie #vďačnosť #meditácia