Koronavírus zhoršil duševné zdravie Slovákov

Depresiou trpí na Slovensku viac ako 300 000 ľudí. Ročne pribúda takmer 15 000 nových pacientov. Odborníci však upozorňujú na skutočnosť, že dosahy pandémie koronavírusu budú mať výrazný vplyv na zvyšujúci sa počet pacientov. Vedci totiž zisťovali, ako pôsobí pandémia koronavírusu na duševné zdravie Slovákov.

13.09.2020 06:00
kresba, žena, trápenie, depresia, smútok Foto:
Na Slovensku je diagnostikovaný a adekvátne liečený priemerne iba jeden z piatich ľudí, ktorí trpia na depresiu.
debata (14)

Karanténne opatrenia v posledných troch mesiacoch zasiahli, okrem iného, aj duševný stav Slovákov. Izoláciu horšie prežívali mladí. Ukázal to prieskum Ako sa máte, Slovensko?, ktorý sledoval postoje Slovákov počas trvania pandémie. Navyše takmer polovica opýtaných zažívala depresívne pocity. Podľa odborníkov je aj preto potrebné duševnému zdraviu na Slovensku venovať ešte väčšiu pozornosť.

Prieskum sa pýtal aj na to, ako vnímajú respondenti svoj duševný stav a ako často zažívali počas obdobia pandémie pocity osamelosti, nervozity, úzkosti, hnevu či depresívne pocity. „Výskumy z iných krajín poukazujú na to, že čím sú ľudia mladší, tým horšie zvládajú pandémiu. Podobný jav sme zaznamenali aj na Slovensku,“ hodnotí výsledky prieskumu Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. „Najmä študenti vykazovali vysokú hladinu úzkosti, depresie a stresu. Naopak, starší ľudia majú množstvo rôznych preventívnych stratégií, ktoré dokážu v danej situácii efektívne využívať,“ dodala Urban.

Pri hodnotení duševného stavu po troch mesiacoch pandémie uviedla viac ako štvrtina respondentov zhoršenie ich duševného stavu. Sociálna izolácia a obmedzenie sociálnych kontaktov mali negatívny vplyv najmä u mladých dospelých do 30 rokov, ktorí uvádzali neustále alebo často zažívanú nervozitu (44,4 percenta), úzkosť (25 percent), hnev (39,4 percenta ), depresívne pocity (27,2 percenta) a osamelosť (28,3 percenta).

Vplyv sociálnej izolácie na mladých ľudí zaznamenal aj psychológ Marek Madro, ktorý založil projekt Internetovej poradne pre mladých – IPčko.sk. „Od začiatku pandémie sme pocítili až päťnásobný dopyt po službách prvej psychologickej pomoci. Denne nás kontaktuje približne 280 ľudí. Preto sme na situáciu okamžite zareagovali a zdvojnásobili sme počet našich psychológov. Rovnako sme rozšírili psychologickú pomoc na 24-hodinovú linku pre všetkých, ktorých pandémia zasiahla,” opisuje rozšírenie služieb združenia vplyvom koronavírusu.

Takmer polovica opýtaných uviedla, že počas pandémie zažívala často alebo občas depresívne pocity. Zároveň Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že počet ľudí s depresiou sa v dôsledku pandémie môže zvyšovať. Prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková upozorňuje, že depresívne pocity je dôležité sledovať. „Ak depresívne pocity pretrvávajú, môže ísť o vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje odbornú pomoc a adekvátnu liečbu. Je dôležité, aby sa ochorenie zachytilo čo najskôr. Neliečená depresia významne znižuje kvalitu života chorého, neumožní mu normálne fungovať a v tých najťažších prípadoch ho môže priamo ohroziť na živote. Mnohí ľudia však ochorenie podceňujú a odbornú pomoc nevyhľadajú. Často im chýba podpora rodiny a okolia, ktoré by ich povzbudilo, iní sa boja vyhľadať pomoc pre obavy, čo si o nich druhí pomyslia,” hovorí o problémoch spojených so stigmatizáciou duševných ochorení doktorka Izáková. „Aj keď sa situácia v našej krajine začína postupne upokojovať, následky tejto krízy na duševné zdravie budeme cítiť dlhodobo. O to dôležitejšie je zaoberať sa duševným zdravím na Slovensku hlbšie a komplexnejšie,“ dodala Ľubomíra Izáková.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #izolácia #MUDr. Ľubomíra Izáková