Počet psychických problémov dramaticky stúpa. Chýba pokoj v duši

Tvrdia to aj odborníci z bezplatnej Linky dôvery Nezábudka, ktorí majú denne priemerne 30 náročných telefonátov a desať e-mailových správ. Náročné krízové hovory trvajú v noci aj dve hodiny. Pritom Nezábudke hrozí zánik.

07.10.2020 17:00
Jana Kirschner, Nezábudka, pierko, Linka... Foto:
Jana Kirschner sa stala tvárou kampane za zachovanie Linky dôvery Nezábudka: ,,Doprajme si pokoj v duši."
debata (18)

Linka Nezábudka Ligy za duševné zdravie funguje po trinásťročnej prestávke od júla 2019, čiže niečo vyše roka. Za ten čas ju telefonicky kontaktovalo vyše 10-tisíc ľudí a prišlo 2 500 e-mailov. „Na linke pracuje 18 poradcov alebo poradkýň, sú to psychológovia, psychiatri či sociálni pracovníci. V každej službe je na telefóne jeden poradca a táto bezplatná anonymná linka funguje sedem dní v týždni 24 hodín denne. Jeden odborník na telefóne je málo, pretože 10–15 ľudí denne sa nedovolá,“ konštatuje riaditeľka linky dôvery Nezábudka Monika Martinezová. „Dĺžka jedného hovoru totiž nie je limitovaná, keď to spriemerujeme, jeden hovor trvá 20 minút, ale náročné krízové rozhovory počas nočných hodín môžu trvať aj dve hodiny.“

Klientov sa odborníci na linke nikdy nepýtajú na vek, dokážu ho odhadnúť len z komunikácie a podľa hlasu. Konštatujú preto, že telefonujúci sú obyčajne v strednom veku a z dvoch tretín prevažujú ženy. „Občas zavolajú aj deti, po krátkom rozhovore ich odporučíme na Linku detskej istoty,“ pokračuje riaditeľka Nezábudky. „Niekedy nás kontaktujú aj operátori zo stodvanástky a posúvajú nám ľudí, ktorých oni nedokážu riešiť, a takisto spolupracujeme aj s tímom krízovej intervencie Modrý anjel, ktorý má vlastnú linku. Je však určená na spracovanie traumatických zážitkov bezprostredne po ťažkej nehode či udalosti s hromadným postihnutím mnohých ľudí. Typickým prípadom bol výbuch plynu v obytnom dome v Prešove či nehoda autobusu pri Nitre.“ (Video s riaditeľom Modrého anjela prinesieme v pondelok 12. 10. 2020 v relácii Ide o zdravie na TV Pravda.)

Video
Psychiatrička Eva Janíková vo videu na tému ťažkej psychickej poruchy - schizofrénie.

Najčastejšou príčinou telefonátov na Nezábudku sú depresívne a úzkostné stavy, osamelosť, narušené rodinné a partnerské vzťahy, závislosť a v poslednom období témy spojené s pandémiou nového koronavírusu. Spája sa s tým aj narastajúce násilie v domácnosti počas karantény. Exponované hodiny sú od poludnia do 19. hodiny večer, keď sa začínajú správy. Najvyťaženejší deň je pondelok.

„Koľko ľudí sme zachránili? Na to nevieme odpovedať. Nezriedka sa stáva, že zavolajú ľudia, ktorí majú v úmysle sa zabiť, musíme to oznámiť aj na linku 158 (polícia). Nevieme si však spätne overiť, či naši klienti žijú,“ pokračuje Monika Martinezová. Dodáva, že silný príbeh nemá, keďže linka je anonymná a z hľadiska vytvorenia dôverného vzťahu s telefonujúcim by prerozprávanie príbehu, v ktorom by sa niekto mohol spoznať, bolo neprofesionálne a neetické.

Linka dôvery Nezábudka má telefónne číslo: 0800... Foto: Liga za duševné zdravie
slúchadlo, Linka dôvery Nezábudka, Liga za duševné zdravie Linka dôvery Nezábudka má telefónne číslo: 0800 800 566.

V najbližších týždňoch hrozí Linke dôvery Nezábudka s bezplatným telefónnym číslom 0800 800 566, že stíchne. Niet totiž peňazí na jej prevádzku. Na jej dôležitosť upozorňuje preto Liga za duševné zdravie kampaňou Doprajme si pokoj v duši, ktorej tvárou sa stala speváčka Jana Kirschner. Jej pieseň Pokoj v duši inšpirovala aj názov celej kampane. „O duši by sme sa nemali báť hovoriť nahlas. Jej pokoj je dôležitý, ale niektorí z nás potrebujú pomoc, aby ho dosiahli. Preto by sme nemali dopustiť, aby Nezábudka stíchla,“ tvrdí speváčka.

V týchto dňoch do nedele 11. 10. 2020 sa v slovenských uliciach uskutoční celoslovenská zbierka v rámci Dní duševného zdravia. V súvislosti s pandémiou však stretneme v uliciach menej dobrovoľníkov s modrými nezábudkami ako obyčajne, hlavným dejiskom zbierky je on-line priestor. Pomôžme dopriať pokoj v duši tým, ktorí to potrebujú.

Ako môžeme podporiť ďalšie fungovanie Linky dôvery Nezábudka:

  • SMS s textom LIGA v hodnote 3 eurá na číslo 833
  • dobrovoľný príspevok v uliciach počas zbierky 7. 10. – 11. 10. 2020
  • prostredníctvom portálu Darujme.sk
  • platbou na účet zbierky Dni nezábudiek

SK79 6500 000­0 0000 2026 6­500

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #duševné poruchy #Pokoj v duši #Liga za duševné zdravie #Nezábudka