Vôňa kadidla a myrhy má liečivú silu

Traja králi priniesli Ježiškovi ako dary zlato, kadidlo a myrhu. Boli to dary nielen drahé, ale posledné dva aj cenné pre svoju liečivú silu.

24.12.2020 11:00
žena, exotika, kráska, Srí Lanka, India, dym,... Foto:
Nielen starobylé rituálne používanie, ale aj moderný výskum potvrdzujú, že kadidlo má relaxačný vplyv a zlepšuje náladu.
debata (3)

Pod slovom kadidlo sa väčšine z nás vybaví horiace kadidlo v kostole. Kadidlovník je malý kríkovitý strom s vetvičkami listov pripomínajúcimi rebro a bielymi kvietkami. Voňavé kadidlo, ako ho poznáme my, je vlastne živica tohto stromu. Spočiatku má mliečnobielu farbu. Tuhne však akoby v oranžovo-hnedých slzách, niekto ich nazýva perlami, a z nich sa parou zo stuhnutej živice destiluje esenciálny olej so svojou typickou hĺbkovo upokojujúcou vôňou. Vrchné tóny sú sviežejšie, citrusovo-terpentínové, podtóny prechádzajú do sladkých, teplých, dymových.

Používa sa na meditácie

Vonná živica kadidlo zohrávala svoju úlohu vo všetkých starých kultúrach. Ajurvéda používa „olejček z kadidla“ už po tisícky rokov na liečbu artritídy práve pre jeho silný protizápalový a protibolestivý účinok. Takisto na hojenie rán a posilnenie ženského hormonálneho systému.

Vo všeobecnosti sa verí, že kadidlo čistí priestor, zatiaľ čo zápach priťahuje zlé bytosti a nečisté sily. V súčasnosti sa preukázala úloha kadidla ako doplnková terapia pri liečbe depresií, infekcií, dokonca rakoviny.

Do zmesi s kadidlom na pálenie sa veľmi často pridáva myrha, mimochodom, je to tiež ker, ktorý produkuje hnedú aromatickú živicu. Kadidlo v éterickom oleji sa však dobre mieša s väčšinou kvetinových, drevitých, korenistých či citrusových vôní. Takisto s pačuli, rozmarínom, bazalkou, prípadne s divokým pomarančom.

Áno, kadidlo sa tradične používalo na odháňanie zlých duchov, v súčasnosti sú týmito zlými energiami v prenesenom zmysle slova úzkosť, obavy, depresie, rôzne panické ataky. Jednoducho, psychické problémy a „pnutia“, ktoré so sebou prináša súčasná doba plná stresu a neistoty. Nielen starobylé rituálne používanie, ale aj moderný výskum potvrdzujú, že kadidlo má relaxačný vplyv a zlepšuje náladu, zmierňuje dokonca aj hystériu. Používa sa na meditácie. Tieto jeho antidepresívne vlastnosti možno dosiahnuť prostredníctvom difúznych techník a takisto aplikáciou prostredníctvom masáže. Okrem antidepresívnych vlastností má kadidlo aj analgetické (protibolestivé), protizápalové, sedatívne a antiseptické účinky.

Kadidlo je vlastne živica malého kríkovitého... Foto: SPA CEYLON SLOVAKIA
kadidlo, živica, kryštáliky Kadidlo je vlastne živica malého kríkovitého stromu.

Kadidlový olej pri spomalení a prehĺbení dýchania

Vo forme jemného esenciálneho oleja pomáha kadidlo aj pri kožných problémoch, pri akné, vráskach, poraneniach až po terapiu jaziev. Na kožnú aplikáciu je však vhodné 100 % kadidlový éterický olej riediť so základným olejom (napr. kokosovým). Jestvuje dokonca aj pleťový krém s esenciálnymi olejmi kadidla a myrhy, pripravujú ho dokonca na Slovensku.

Kadidlový olej je výborný v období sezóny nádchy a chrípky (už ani nehovoriac o súčasnej „koronasezóne“). Chemické zložky v kadidlovom oleji podporujú zdravú produkciu bielych krviniek. Jedna zo známych arómoterapeutiek Martina Valníčková opisovala, ako kadidlo pomohlo jej mame počas boja s non-Hodgkinovým lymfómom, v období, keď jej chemoterapia výrazne znížila imunitu. Aplikovali jej olej v oblasti chrbtice každý deň. Práve kadidlo sa zo všetkých éterických olejov najviac používa pri zmiernení príznakov (nie na liečbu!) rôznych onkoochorení – píše sa o rakovine močového mechúra, o nádoroch na mozgu, pretože extrakt z kadidla zmierňuje neurologické poškodenie a zmierňuje depresívne stavy a obavy, ktorými vo zvýšenej miere trpia najmä onkopacienti.

Kadidlový olej pomáha pri spomalení a prehĺbení dýchania, pomáha zvládať strach, nervové napätie, stres, úzkostné stavy. Skutočne vonia priam božsky, veď sa tradične pálilo ako obeta bohom. Okrem zmesí na náladu pomáha aj pri respiračných problémoch, čiže pri nádchach, kašli, astme, bronchitíde a podobne. Používa sa ako súčasť masážnych či kúpeľových olejov.

Čo sa týka používania oleja v arómolampe, Dr. David Stewart v publikácii „Chemistry of Essential Oils Made Easy“ upozorňuje, že teplota okolo 150–200 °C môže spôsobiť, že časť oleja sa rozloží alebo zhorí. Vonné lampy, v ktorých sa esenciálny olej nakvapká do keramickej alebo kovovej nádoby s vodou a zapáli sa pod nimi sviečka, časť oleja odparia v neporušenej podobe, ale sčasti ho aj zničia. Takto zahrievané oleje nie sú nebezpečné. Treba si však uvedomiť, že lampa zahrievaná ohňom vonia, ale je potrebné vnímať ju výlučne ako relaxačnú arómoterapiu.

Zmes do difuzéra proti depresii: kadidlo 8 kvapiek, ylang-ylang 3 kvapky, šalvia 6 kvapiek, divoký pomaranč 10 kvapiek, biela jedľa 8 kvapiek, geránium 15 kvapiek, levanduľa 15 kvapiek – zmiešajte, pridajte 4–6 kvapiek do difuzéra a každé dve hodiny púšťajte po 15 minút.

Okamžitá jasnosť myslenia: kadidlo 3 kvapky na dlaň, pošúchajte si ruky, aby ste si ich ohriali, podržte si ruky pri nose a ústach a zhlboka sa 3-krát nadýchnite.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aromaterapia #aromalampa #aromaterapia a štúdium #arómoterapia #kadidlo #myrha