Zlomená duša? Pomoc existuje

Keď si niekto zlomí nohu, môže si zavolať záchranku, ktorá ho odvezie k lekárovi. Čo ale urobí niekto, kto cíti, že sa mu láme duša? Každý štvrtý až piaty Slovák totiž hlási časté prejavy úzkosti a iné ťažkosti. Ľudia sú často podráždení, majú obavy a problém uvoľniť sa. Rastie počet ľudí s úzkosťou.

17.11.2021 06:00
stres, duša, problém, úzkosť, rozpad Foto:
Drvivá väčšina ľudí na Slovensku sa zhoduje, že hanba spojená s duševnou poruchou v spoločnosti stále pretrváva.
debata (1)

„Otvorenosťou a priblížením k verejnosti búrame mýty a predsudky o psychiatrii a duševných poruchách. Aktuálnosť a dôležitosť tejto témy navyše okrem jesene výrazne podčiarkla aj pandémia. Ukázala nám, že viac ako kedykoľvek predtým je dôležité starať sa nielen o fyzické, ale aj to vnútorné – duševné – zdravie,“ vysvetľuje docentka Ľubomíra Izáková, prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

Prieskum Ligy za duševné zdravie vypovedá o stave vnímania duševného zdravia Slovákmi a potvrdzuje volanie expertov v oblasti duševného zdravia o väčšiu prioritizáciu osvety a prevencie v oblasti duševného zdravia.

„Približne štvrtina Slovákov uviedla, že má medzi blízkymi človeka s lekárom diagnostikovanou duševnou poruchou. Ľudia svoje zdravie hodnotia najčastejšie ako "dobré“, či už ide o celkové, alebo duševné zdravie. Desať percent uviedlo, že mali niekedy v živote lekárom diagnostikovanú duševnú poruchu. Je to menej ako priemerný výskyt duševných porúch v populáciách iných krajín," konštatovala docentka Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK. "Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že priemerne jedna tretina populácie má niekedy v živote duševnú poruchu. Naše zistenie poukazuje na nízke povedomie Slovákov o duševnom zdraví.“

panika, panický atak, strach, preľaknutie, žena Čítajte viac Štyri dôvody vzniku panických atakov. Ako presmerovať svoju pozornosť?

Každý štvrtý až piaty opýtaný v prieskume hovoril o pomerne častých prejavoch úzkosti a iných ťažkostiach. Najčastejšie prejavy úzkosti sa v roku 2021 v porovnaním s rokom 2020 nezmenili. Stále ide najviac o podráždenosť, obavy či problém uvoľniť sa. Narástol ale podiel ľudí s miernou úzkosťou. Ďalšie hlásené ťažkosti boli únava, ťažkosti so spánkom či jedením, pocity nešťastia a apatie.

Väčšina diagnostikovaných ľudí, ktorí priznali lekárom verifikovanú duševnú poruchu, uviedla, že ako prvého pri duševných problémoch navštívili psychiatra. Pomoc odborníka počas pandémie vyhľadal jeden zo štrnástich ľudí. Ľudia bez predošlej diagnózy ako prvého vyhľadávali všeobecného lekára. V prípade duševných problémov by sa polovica ľudí vybrala za psychológom, tretina za svojím všeobecným lekárom. Každý ôsmy by nevyhľadal nikoho.

Drvivá väčšina ľudí na Slovensku sa zhoduje, že hanba spojená s duševnou poruchou v spoločnosti stále pretrváva. Slováci sa zhodujú aj v tom, že vzdelávanie v oblasti duševného zdravia je dôležité.

zlomené srdce Čítajte viac Nadmerný stres môže vyvolať syndróm zlomeného srdca

„Je dôležité vedieť, že v oblasti duševného zdravia sú odborníci dostupní bezbariérovo – nie je potrebné priniesť na vyšetrenie žiadanku. Duševné poruchy nás oberajú o kvalitu života a funkčnosť. Na Slovensku ešte stále bojujeme s hanbou a so stigmou, ktoré sa spájajú v očiach mnohých s duševnými poruchami. Najčastejšími z nich sú úzkostné poruchy, depresie, závislosti a demencie. Je potrebné vedieť o ich prejavoch, včas ich rozpoznať a riešiť. Na to je však potrebné mať správne informácie, ktoré by sme si mali postupne osvojovať v procese vzdelávania. Na nich je založená prevencia. Duševné poruchy nesmú byť ani v našej spoločnosti tabu,“ prízvukuje docentka Izáková.

Už 20 rokov ľuďom s duševnými problémami pomáha Liga za duševné zdravie. „Aj keď to asi nie je populárne povedať, pandémia mohla byť v niečom prínosom. Treba priznať, že vďaka covidu sa téma duševného zdravia dostala v priebehu pár týždňov už počas prvej vlny pandémie medzi hlavné správy. Možno až veľmi rýchlo sa k téme začalo prostredníctvom médií vyjadrovať veľké spektrum jednotlivcov a inštitúcii. Mnohí fundovane a zmysluplne. Ale objavili sa aj menej kvalitné rady. Preto sme cítili potrebu mať v rukách dáta, aby diskusia o tejto citlivej téme nebola len na báze dojmov, ale aby mala aj svoje racio,“ uviedol riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut.

telefón, ruky, mobil Čítajte viac Na Slovensku vzniká nová linka pomoci. Je zameraná na poruchy príjmu potravy

Nebojme sa žiadať o pomoc

Ľudí, ktorí trpia duševnými poruchami a psychickými problémami, je možno viac, než sa nám zdá. Pre potláčanie každodenného stresu čelia vnútornému napätiu, niekedy nie sú schopní pracovať a venovať sa bežným aktivitám, no i napriek tomu sa boja o svojich problémoch hovoriť, lebo si myslia, že ich čakajú len posmešky a odcudzovanie spoločnosti. Pritom ide o závažné poruchy, ktoré znižujú kvalitu života ľudí, ktorí nimi trpia.

Duševné ochorenia sú zľahčované, pritom duševné zdravie je rovnako dôležité ako telesné. Do balíka duševného zdravia sa zaraďuje emočná, psychická a spoločenská pohoda. Chrániť si „dušu“ je však možné len vtedy, ak sa budeme o ňu starať, rovnako ako to robíme v prípade telesného zdravia, a ak sa objavia ťažkosti, nebojme sa požiadať o pomoc. Je dôležité o svojich ťažkostiach hovoriť, zveriť sa do rúk odborníkov, neodkladať riešenie a uvedomiť si, že v ťažkých životných situáciách nikdy nie sme sami.

Nebuďme ľahostajní k ľuďom trpiacim duševnými poruchami, ktoré môžu viesť k samovražedným sklonom. Lekári dokážu pomôcť pri mnohých psychických ochoreniach a prostredníctvom terapií odvrátiť aj samovražedné myšlienky. Urobiť prvý krok môže byť ťažké, pacientom často chýba podpora okolia, ktoré by ich povzbudilo, aby vyhľadali pomoc a nebáli sa hovoriť o svojom stave. Pokiaľ človek ohrozený samovražednými myšlienkami nevládze alebo nie je schopný vyhľadať odbornú pomoc, na lekárov sa môže obrátiť aj rodinný príslušník.

smútok, žena, doma, nostalgia, psychiater, psychiatrička, Čítajte rozhovor Komu sa treba zdôveriť s myšlienkami na samovraždu?

Linka dôvery Nezábudka

Liga za duševné zdravie pomáha ľuďom pochopiť dôležitosť duševnej poruchy a duševného zdravia. Duševné problémy sú, žiaľ, ešte stále na Slovensku tabu a ľudia sa stále najmä v malých mestách boja navštíviť psychiatra. Práve z toho dôvodu je tu aj iný spôsob, akým sa dá pacientom s duševnými poruchami alebo psychickými problémami pomôcť.

Odborníci poskytujú na čísle 0800 800 566 emočnú podporu v psychickej kríze, pomoc pri orientácii v ťažkej životnej situácii, informácie, ktoré môžu pomôcť nájsť východisko a kontakty na odborníkov a zariadenia z oblasti psychiatrie.

Ide o bezplatnú, anonymnú, 24-hodinovú linku, kde môže ktokoľvek a kedykoľvek dostať pomoc od profesionálov v prípade psychickej krízy alebo konzultácie akýchkoľvek problémov spojených s duševným zdravím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #hanba #úzkosť #psychiater #duševné poruchy #Liga za duševné zdravie #stavy úzkosti