Pandémia Slovákov zomlela, medzi psychiatrickými pacientmi prevažujú ženy

Psychiatri vlani predpísali pacientom takmer o 250-tisíc balení liekov na duševné poruchy viac, ako v roku pred pandémiou. Počet pacientov, ktorí vyhľadali za uplynulé dva roky odbornú pomoc, stúpol zhruba o desatinu. Pandémia Slovákov zomlela, medzi novými pacientami prevažujú ženy.

24.03.2022 11:00
žena, smutná žena, depresia, jeseň, smútok,... Foto:
Častejšie ako muži riešili počas pandémie osobné krízy s odborníkom ženy.
debata (1)

Vyplýva to zo štatistík zdravotnej poisťovne Dôvera. Výpočet nie je konečný. Psychiatrická liečba je stigmatizovaná – po odbornej pomoci sa štandardne obzerá len časť pacientov. Mnohí sa k špecialistovi nemuseli dostať pre opakujúce sa obmedzenia.

„Nedá sa povedať, že sa dušený stav pacientov rapídne zhoršil. Skôr sa chronifikoval, čiže prehĺbil, a pribudli noví pacienti,“ vysvetľuje MUDr. Viliam Čičvák, primár psychiatrického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Trebišov. Len Dôvera zaznamenala za dva roky o 42-tisíc návštev psychiatrických ambulancií viac ako v roku 2019. Príčinou nárastu je vyčerpanie vnútorných síl pri zvládaní stresu z protipandemických opatrení, zhoršenie sociálnej situácie aj neskoré vyhľadanie pomoci odborníka.

Viac žien, menej detí

Častejšie ako muži riešili počas pandémie osobné krízy s odborníkom ženy. Kým v roku 2019 sme zaznamenali 263-tisíc návštev žien v ambulancii psychiatra, vlani ich už bolo takmer 300-tisíc. Vysvetlenie je jednoduché: emočné prežívanie žien je intenzívnejšie a nemajú také zábrany zdieľať svoje problémy ako muži.

Ubudlo, naopak detských pacientov. Kým v roku 2019 sme v štatistikách Dôvery evidovali 5.000 pacientov vo veku od 7 do 18 rokov, v oboch pandemických rokoch ich bolo zhruba 4-tisíc. K poklesu mohlo podľa Viliama Čičváka prispieť dištančné vyučovanie, keďže škola je u detí obvykle najväčším stresorom. „Nároky na žiaka boli značne znížené, avšak pre rodičov dištančné vyučovanie znamenalo vyššiu záťaž,“ upresnil.

kontakty, Linky pomoci, krízové linky, psychológ, psychiater Čítajte aj Psychiatrička: Čo robiť? Ako sa nezblázniť v týchto časoch?

Predtým depresia, teraz úzkosť

Zmenila sa aj štruktúra najčastejších ochorení. Kým v roku 2019 a 2020 bol najčastejšie vykazovanou psychiatrickou diagnózou u pacientov Dôvery depresívna epizóda, vlani to už boli úzkostné poruchy. Aj táto zmena má podľa lekára logické vysvetlenie. „Úzkosť je strach z niečoho nedefinovaného. Posledné dva roky vnímam nárast neistoty — rýchle zmeny protipandemických opatrení, ktoré sprevádzal chaos, veľa negatívnych správ v médiách, lockdowny a s nimi spojená sociálna neistota. Človek sa bojí o seba, svoju rodinu, o budúcnosť. Počas covidu zomierali aj mladí produktívni ľudia bez závažnejších ochorení. Každý z nás sa musel konfrontovať s nečakanou smrťou,“ konštatoval Viliam Čičvák.

Stres vyvrcholil vlani

Situácia sa podľa odborníka vystupňovala práve v roku 2021, keď sa už covid-19 šíril po svete druhým rokom. Okrem protipandemických opatrení vyvoláva stres aj strata príbuzných, ktorá postihla mnohé rodiny.

„V roku 2021 pozorujeme vyčerpanie kompenzačných mechanizmov zvládania stresorov, ako aj pacientov, ktorí odkladali návštevu psychiatrickej ambulancie pre obavy z covidu, čím svoj zhoršený psychický stav nechali chronifikovať,“ zdôvodnil lekár. Pripomína, že chronické stavy sú aj v prípade duševných chorôb náročnejšie na liečbu. „Často je nutná kombinácia liečiv posilňujúca terapeutický efekt liekov.“

„Duševné zdravie je úzko spojené s fyzickým. Zdĺhavé liečenie zdravotných problémov neraz vyústi do mentálnych problémov. Môže to však byť aj naopak: ak pacient trpí psychicky, odrazí sa to na jeho fyzickom zdraví. Netreba sa preto obávať a v prípade potreby navštíviť odborníka,“ odporúča Marian Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera.

Zdravotná poisťovňa Dôvera pripomína, že na návštevu psychiatrickej ambulancie pacienti nepotrebujú odporúčanie (výmenný lístok) od všeobecného lekára alebo pediatra. Z verejného zdravotného poistenia je hradená aj konzultácia u psychológa, v prípade, ak má zmluvu so zdravotnou poisťovňou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #duševné choroby #duševné poruchy #pandémia #Covid-19