Minulý týždeň na detskom urgente štyri deti predávkované paracetamolom

Na školskom informačnom systéme Edupage sa v piatok rodičom objavila správa, ktorá upozorňovala na riskantný aktuálny jav - predávkovanie detí paracetamolom. MUDr. Jakub Gécz z urgentu Národného ústavu detských chorôb na bratislavských Kramároch to potvrdil. Minulý týždeň mali takéto deti štyri, pričom tri prišli v jeden deň.

28.03.2022 15:07
ruka, tabletky, pohár, voda, paralen,... Foto:
Problém je v tom, že v prvých hodinách sa to nemusí prejaviť vôbec a príznaky vzniknú až pri akútnom poškodení pečene, keď dochádza k jej zlyhávaniu.
debata

V piatok prišla od Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Bratislave 3 rodičom na Edupage správa: „Chceme Vás upozorniť na riskantný jav, ktorý toho času beží medzi deťmi a mladými ľuďmi. Na Kramároch je už prijaté v krátkom čase piate dieťa po predávkovaní paralenom. Prosíme o pozornosť pri zmenách nálady, zvláštnom správaní, ktoré sa môže v tomto čase významnejšie prejavovať. Taktiež prosíme u taktné upozornenie vašich detí, že sa v súčasnosti deje takýto jav, a ten je nebezpečný. Je nanajvýš potrebné pristupovať k deťom s dôverou a nevytvárať na nich nátlak v zmysle, že v žiadnom prípade by niečo nemali a podobne.“

Správa pokračovala: „Diskusiu s dieťaťom môžete otvoriť skôr týmto spôsobom: Počul som, že momentálne je v Bratislave viacero detí v nemocnici, lebo užili lieky, ktoré nemali užiť. Rada by som sa chcela o tom s tebou porozprávať, či si počul, alebo o niekom vieš, aby sme aj ich upozornili, že to nie je v poriadku… Ak by ťa aj niekto/niečo nútilo byť v hre alebo v nejakej výzve, tak aby si to dokázal kedykoľvek zastaviť a prísť mi o tom povedať.“

Ešte v piatok sme telefonovali s pani riaditeľkou CPPS Bratislava 3 PeedDr. Janou Lednickou, ktorá k tejto správe nevedela povedať viac. „Dozvedeli sme sa o tom od jednej školskej psychologičky, tak sme upozornenie rodičom rýchlo pustili von, aby sme zabránili ešte horšej situácii. Pretože minimálne jedno z detí by malo byť na Kramároch aj teraz,“ povedala ešte pred víkendom.

deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Čítajte aj Zachráňme duše našich detí!

MUDr. Jakub Gécz z urgentného príjmu NÚDCH situáciu potvrdil. „Mali sme tu štyri deti v jednom týždni, z toho tri v jeden deň vo veku 12 až 17 rokov. Nemyslím si, že ide o nejakú výzvu medzi deťmi, aj keď vylúčiť to nemožno. Títo tínedžeri majú obyčajne psychické problémy a často končia v starostlivosti detského psychiatra,“ dodáva.

Ako sa predávkovanie paracetamolom (účinná látka napr. v Paralene či Panadole) prejavuje? „Problém je v tom, že v prvých hodinách sa to nemusí prejaviť vôbec a príznaky vzniknú až pri akútnom poškodení pečene, keď dochádza k jej zlyhávaniu. Mali sme pacienta, ktorý prišiel až po dvoch dňoch od požitia z iného dôvodu, priznal sa, a mal stonásobne prekročené hodnoty hepatálnych testov. Niektorým deťom príde zle skôr, ja hovorím, že chvalabohu, lebo po požití napr. 30 tabliet, dôjde k zápalu žalúdočnej sliznice, deti vracajú a majú bolesti brucha, rodičia preto začnú včas pátrať, čo je vo veci. Alebo sa deti zľaknú a samé sa priznajú. Paracetamol má svoje antidotum, ale dôležité je stihnúť ho podať čo najskôr, najlepšie do ôsmich hodín od predávkovania. Našťastie, môžem povedať, že žiadne z detí nezomrelo.“

Predávkovanie paracetamolom je v súčasnosti... Foto: SHUTTERSTOCK
muž, mladý muž, chlapec, rúško, tabletky Predávkovanie paracetamolom je v súčasnosti záležitosťou detí s psychickými problémami.

Predávkovanie paracetamolom je v súčasnosti záležitosťou detí s psychickými problémami „Tu nejde o povzbudenie ako pred rokmi, keď mladí užívali tabletky istého lieku proti kašľu, lebo potom mali dobrú náladu, boli veselí a šťastní, ak sa nepredávkovali. Takisto nejde o vražednú kombináciu paracetamolu a alkoholu, aby sa mladí rýchlejšie opili,“ vysvetľuje lekár. „Tablety s paracetamolom sú najdostupnejším liekom v domácich lekárničkách, užívajú sa proti bolesti a teplote. Má ich doma prakticky každý. My však zaznamenávame násobný nárast úmyselných otráv liekmi u detí. Zatiaľ kým v roku 2017 to bolo tridsaťdva, v roku 2018 ich bolo 59, v roku 2021 to už bolo takmer sto. Úmysel je teda zabiť sa a nie zabaviť sa. Alebo ide o volanie o pomoc, mnohé z tých detí si chcú ublížiť,“ tvrdí lekár.

Odporúča volať v takýchto prípadoch záchranku a nevyvolávať zvracanie. Je to riskantné a po niekoľkých hodinách od užitia liekov aj zbytočné. „Ak nájdete doma dezorientované dieťa alebo dieťa v bezvedomí, určite nepôjdete drviť a miešať aktívne uhlie, ale vytočíte 155,“ hovorí MUDr. Jakub Gécz. „Samozrejme, všetko závisí od konkrétnej situácie a dostupnosti lekárskej pomoci. Nechajte si poradiť operátorom,“ uzatvára túto tému.

Všeobecné odporúčania pri otravách liekmi z knihy „Neotrávte sa!“

  • Z úst odstráňte zvyšky tabliet a vypláchnite ústa
  • Podajte 10–20 tabliet aktívneho uhlia (Carbosorb, Carbotox) rozdrvených a rozmiešaných v primeranom množstve vody.
  • Nevyvolávajte zvracaie bez konzultácie. Takýto zásah je vysoko rizikový, hrozí vdýchnutie zvratkov do pľúc, čo môže vyvolať vážnejšie poškodenie zdravia ako požitý liek.
  • Kontaktujte NTIC, záchrannú zdravotnú službu alebo svojho lekára.
  • Do zdravotníckeho zariadenia nezabudnite vziať so sebou zvyšky liekov alebo ich obaly.

Národné toxikologické a informačné centrum

NTIC podáva telefonické konzultácie počas pracovnej doby v čase do 15:30 hod. na telefónnych číslach:

02/ 5477 4166, 0911 166 066

Po 15.30 hod., počas pohotovostnej služby a počas víkendov na telefónnom čísle:

02/ 5477 4166

www.ntic.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #samovražda #predávkovanie #Suicide #paracetamol