Zlý spánok pokazí celý nasledujúci deň

Je veľa ľudí, ktorí sa uložia na spánok, ktorý nie a nie prísť. Márne počítajú ovečky... Počítajú ich dlho. Ale spánok neprichádza. Kto sa dobre nevyspí, ten má pokazený nasledujúci deň.

07.06.2012 07:00
únava - spánok - bezsennosť - nespavosť -... Foto:
Nespavosť neprichádza sama od seba.
debata

Nesústredenosť, únava, podráždenosť, občas stavy ako po tzv. opici, sprevádzané bolesťami hlavy. V niektorých prípadoch sa v dôsledku dlhodobej nespavosti môžu nabaľovať aj ďalšie problémy ako búšenie srdca či mravčenie v končatinách. Za nespavosť sa považuje neschopnosť spať permanentne – od uloženia do postele až do rána – kým sa človek neprebudí prirodzene alebo jeho spánok nepreruší budík.

V prípadoch nespavosti treba hľadať vinníka. Iste existuje. Nespavosť neprichádza sama od seba a s istotou sa za ňou bude skrývať stres alebo niektorá z „tolerovaných“ drog – alkohol, nikotín či kofeín. Tých dôvodov, ktoré spôsobujú nepríjemnú nespavosť však môže byť aj viac a patria k nim aj netradičné ako sú adrenalín či eufória, ale tiež problém z opačného súdka – depresia.

Okrem vážnych stavov, kde už nezaberie nič, iba lieky (napríklad v prípade liečby depresie), si môžeme pomôcť aj sami. Prevenciou dobrého spánku je pokoj, odpútanie sa od problémov, ľahká večera, pobyt na čerstvom vzduchu a železná pravidelnosť – teda uložiť sa do postele každý deň v rovnakom čase. (Telu najviac zo všetkého škodí, ak nemá režim a musí sa neustále prispôsobovať – raz zaspáva o ôsmej, inokedy o tretej nadránom). Prísun ovocia a zeleniny sa tiež považuje za dôležitý predpoklad zdravého spánku. Z ovocia sú účinné sladké druhy, napríklad slivky, čerešne alebo hrozno. Zelenina, ktorá sa postará o to, aby sme sa v noci pokojne vyspali, je dobrá nasledovná: špenát, avokádo a zemiaky.

Uvádza sa, že pre telo je zdravých osem hodín spánku. Pravdou však je, že táto potreba je veľmi individuálna. Sami zbadáme, koľko hodín spánku si naše telo pýta. Kto zle spáva a vylúčil všetko, čo by jeho telu mohlo prekážať, mal by sa v neposlednom rade zamerať aj na posteľ, matrac a vankúš. Podstatná je aj miestnosť (farby, dostatočné vetranie, chlad, teplo, hluk, svetlo). Psychológovia sú tiež presvedčení o tom (a určite sa nemýlia), že zaspávať treba s pozitívnymi myšlienkami. Ak myslíme na to dobré a pekné, je veľká pravdepodobnosť, že náš spánok bude kvalitnejší.

debata chyba