Otroci obrazovky riskujú svoje zdravie

Ľudia riskujú svoje zdravie tým, že používajú inteligentné telefóny, tablety a notebooky aj po odchode z práce. Píše o tom server BBC s odvolaním sa na britské fyzioterapeutické združenia.

20.06.2012 06:00
smartfón, telefón, telefonovanie Foto:
Ak sa práca s obrazovkou stane pravidelnou súčasťou večernej rutiny, môže viesť k ťažkostiam.
debata

Združenie upozorňuje, že ľudia sa stali „otrokmi obrazovky“ a často pracujú aj počas cesty medzi domovom a zamestnaním alebo po návrate domov. Zle pritom držia telo, čo môže viesť k bolestiam chrbta a šije. Podľa odborníkov by sa ľudia mali naučiť svoje zariadenia včas vypínať.

On-line prieskum na 2010 kancelárskych pracovníkoch v Británii ukázal, že takmer dve tretiny opýtaných pracujú aj mimo pracovného času, a to v priemere dve hodiny navyše denne. Hlavnými dôvodmi pre mimoriadnu záťaž sú prílišné množstvo práce a poľavujúci tlak počas dňa.

Predsedníčka společnosti Chartered Society of physiotherapy Helena Johnsonová sa domnieva, že výsledky sú „veľmi znepokojujúce“.

Ak trocha práce navyše doma sa podľa nej môže zdať krátkodobo z organizačného hľadiska ako dobrý krok, ak sa stane pravidelnou súčasťou večernej rutiny, môže viesť k ťažkostiam, ako sú bolesti chrbta a šije a tiež choroby súvisiace so stresom.

„To platí najmä v prípade, že používate ručné zariadenie, a nemyslíte na vaše držanie tela. Porozprávajte sa so svojím zamestnávateľom, ak sa cítite pod tlakom,“ povedala.

„Nadmerná pracovná záťaž nie je dobrá pre nikoho. Nielenže prepracovaní zamestnanci budú sotva v práci výkonní, ale aj, pravdepodobne zo stresu z nezvládnuteľného vyťaženia, ochorejú,“ podotkol generálny tajomník odborového zväzu Trades Union Congress Brendan Barber.

„Keď je niekto taký preťažený, že neustále cíti potrebu pracovať ďalšie hodiny každý večer v týždni doma, potom sa veci jasne vymykajú z rúk,“ dodal s tým, že by ľudia mali o tomto probléme vedieť hovoriť so zamestnávateľmi a naučiť sa svoje smartfóny vypnúť.

debata chyba