Arómoterapia pomáha pri strese, vedci jej účinky skúmajú

Arómoterapia využíva éterické oleje z rastlín na liečenie rôznych ochorení. Inhalácia olejov alebo masáž éterickými olejmi si získavajú čoraz väčšiu pozornosť ako alternatívny spôsob liečby a ich vplyvom na zdravie sa zaoberajú aj vedci.

09.07.2012 06:00
arómaterapia - oddych - masáž - relaxácia Foto:
Masážna terapia s esenciálnymi olejmi zase priaznivo pôsobí na ľudí s depresiou, pretože dokáže stimulovať pozitívne emócie v oblasti mozgu.
debata

Esenciálne oleje sú koncentrované výťažky získané z koreňov, listov, semien alebo kvetov rastlín. Každá obsahuje vlastnú zmes účinných látok, a tá určuje, na čo sa môže olej používať. Niektoré oleje sa využívajú pri liečbe chorôb, iné len na relaxáciu.

Arómoterapia sa využívala už v starom Ríme, ale populárna začala byť až od osemdesiatych rokov minulého storočia, keď sa v USA začali masívne predávať masážne oleje, lampy, ako aj kozmetika s obsahom éterických olejov. 

Vedci si však dodnes nie sú celkom istí, ako arómoterapia vlastne funguje. Niektorí odborníci sa domnievajú, že hlavnú úlohu hrá čuch a nos jednoducho komunikuje s mozgom. Niektorí výskumníci veria, že pri nádychu molekúl esenciálneho oleja sa stimulujú časti mozgu a ovplyvňujú fyzické aj duševné zdravie.

Pomoc pri strese aj depresii
Arómoterapia sa používa najmä doma, ale v ponuke ju majú aj medicínske a wellness zariadenia, kde ju využívajú najmä na zlepšenie nálady a relaxáciu. Niektoré výskumy dokázali, že éterické oleje z levandule, ruže, pomaranča, bergamotu, citróna, santalového dreva dokonca pôsobia zmierňujúco pri pocitoch úzkosti, strese a depresiách.

Niekoľko klinických štúdií ukázalo, že olej najmä z ruže a levandule pomáha pri pôrode. Pri ich použití tehotné ženy cítili menšiu úzkosť a strach, mali silnejší pocit pohody, ako aj potrebovali menej liekov proti bolesti pri pôrode. Mnoho žien tiež uvádza, že mätová silica zmierňuje nevoľnosť a vracanie počas pôrodu aj raných štádií tehotenstva.

Masážna terapia s esenciálnymi olejmi zase priaznivo pôsobí na ľudí s depresiou, pretože dokáže stimulovať pozitívne emócie v oblasti mozgu. Iná štúdia dokázala, že nerolový olej pomáha znižovať krvný tlak. Chemické zlúčeniny z niektorých esenciálnych olejov zase preukázali antibakteriálne a protiplesňové účinky. Citrusové oleje môžu zase posilniť imunitný systém a mätová silica pomáha s trávením. Fenikel, aníz, šalvia, šalvia lúčna pomáhajú zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu a menopauzy. Pravdou však, že v tomto prípade chýba vedecká štúdia, ktorá by to potvrdzovala.

Arómoterapia nie je však vhodná pre každého. Tehotné ženy, osoby s ťažkou astmou a ľudia s alergiou v anamnéze by mali používať éterické oleje iba pod vedením vyškoleného profesionála a so súhlasom lekára. Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali vyhnúť stimulácii éterickými olejmi z rozmarínu a levandule. Ženy s rakovinou prsníka alebo vaječníkov by nemali používať oleje z fenikla, anízu a šalvie. Ľudia, ktorí dostávajú chemoterapiu, by sa mali v každom prípade obrátiť na svojho lekára a ten im musí arómoterapiu povoliť.

Hoci esenciálne oleje boli používané po stáročia, niekoľko štúdií sa zaoberalo bezpečnosťou a účinnosťou aromaterapie na ľudí. Vedecké dôkazy sú nedostatočné, a odtiaľ pochádzajú obavy o bezpečnosť a kvalitu niektorých esenciálnych olejov.

debata chyba