Zdravie Slovákov ničí aj nadmerné pitie alkoholu

Alkohol je na Slovensku tolerovanou drogou, hoci závislosť od neho je duševné ochorenie, ktoré pokiaľ ide o jeho liečbu, patrí k tým najnákladnejším.

11.07.2012 06:00
alkoholizmus Foto:
Alkoholizmus trápi aj mnohých Slovákov.
debata (3)

Závislých od alkoholu je na Slovensku približne 400-tisíc ľudí a každoročne je diagnostikovaných približne 6-tisíc nových prípadov. Priemerný dospelý obyvateľ Slovenska vypije za rok 13,3 litra alkoholu. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je naša krajina v celosvetovom sledovaní na 19.¤mieste v spotrebe alkoholu na dospelého obyvateľa, v rámci Európy na 18. mieste.

„Obzvlášť závažným je stúpajúci trend pitia nápojov s vyšším obsahom alkoholu. Z celkového počtu dospelých je až 77 percent tých, ktorí občas alebo pravidelne konzumujú alkoholické nápoje,“ hovorí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

PIANO

Čítajte tiež: Test: Odhaľte, či máte problém s alkoholom
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

"Nadmerné užívanie alkoholu má veľa škodlivých dosahov. Nielenže sa podieľa na viac ako 60 chorobách a poškodeniach zdravia, nezanedbateľné sú tiež sociálne poškodenia – disharmonické rodiny, znížený výkon, strata práce, spoločenské konflikty, priestupky. Alkoholom sa potencuje významnou mierou i násilná trestná činnosť,“ konštatuje Okruhlica.

V dôsledku nadmerného pitia zomiera každý piaty muž na Slovensku skôr. Inak to nie je ani vo svete. V celoeurópskom priemere zomiera v dôsledku pitia o 15 percent mužov v porovnateľnom veku viac ako žien, na východe kontinentu je to až o 30 percent viac.

Nadmerné pitie vníma ako veľký problém aj Liga za duševné zdravie. Jej riaditeľka Oľga Valentová pripomenula, že závislosť od alkoholu je už vyše 50 rokov klasifikovaná ako ochorenie a je aj v zozname Medzinárodnej klasifikácie chorôb. „Alkoholizmus je jednou z najvážnejších duševných porúch u nás,“ povedala Valentová. „Pozitívne je však to, že ide o ochorenie liečiteľné,“ dodala. Závislosť od alkoholu je dlhodobo prebiehajúce chronické ochorenie. Napriek tomu, že recidívy pitia nie sú zriedkavosťou, je úspešnosť liečby zameranej na abstinenciu pomerne vysoká. Aj väčšina zdravotných problémov spôsobených alkoholom sa prejavuje práve v skupine závislých pacientov. Niekedy sú telesné ťažkosti a choroby súvisiace s pitím odhalené až v po diagnostikovaní závislosti.

„Časté sú však aj prípady, keď sa závislí pacienti liečia na rôzne telesné ochorenia spôsobené ich pitím bez toho, aby bola u nich diagnostikovaná závislosť. Platí to dokonca aj pri ochoreniach jednoznačne spojených s nadmernou konzumáciou alkoholu, napr. pri alkoholických ochoreniach pečene,“ upozorňuje Okruhlica.

„Okrem neochoty samotných pacientov priznať si a riešiť problém závislosti zohrávajú nemalú rolu aj spoločenské predsudky voči alkoholikom zo strany zdravotníckeho personálu. Podľa medzinárodnej štúdie dáva väčšina lekárov prednosť v čakárňach pacientom s inými ochoreniami pred pacientmi so závislosťou – dlhšie čakajú už iba užívatelia drog.“

Aj toto je jeden z dôvodov, že priemerný vek prvej diagnózy závislosti od alkoholu je 42 rokov – často po mnohých rokoch nadmerného pitia a závislosti. Pritom včasná diagnostika a liečba majú rozhodujúcu úlohu pre minimalizáciu poškodenia zdravia spôsobovaného nadmerným pitím.

Príznaky závislosti od alkoholu

  • Zmeny tolerancie k alkoholu – vypitie toho istého množstva alkoholu ako kedysi spôsobuje slabšie účinky ako predtým. Zníženie tolerancie – ten istý účinok ako predchádzajúci sa objaví pri vypití menšieho množstva alkoholu ako kedysi.
  • Abstinenčné príznaky – keď človek prerušuje dlhšie pitie alebo znižuje množstvo alkoholu, objavia sa veľmi nepríjemné pocity, nepokoj a podráždenosť, chvenie a tŕpnutie končatín, svalové kŕče, potenie, nevoľnosť a dokonca poruchy vedomia a halucinácie. Osoba, ktorá je závislá, sa rýchlo snaží odstrániť toto utrpenie pomocou alkoholu.
  • Subjektívny pocit túžby po alkohole – prejavuje sa ako nepríjemný pocit podobný hladu a vnútorného nutkania napiť sa, spojeného s pocitom paniky a obavy, že nevydrží dlho bez alkoholu.
  • Sústredenie života okolo pitia – prítomnosť alkoholu v každodennom živote sa stáva čímsi veľmi dôležitým, veľa pozornosti a činov je skoncentrovaných okolo príležitosti vypiť si a okolo dostupnosti alkoholu.
  • Strata kontroly nad pitím – po vypití prvej dávky alkoholu neexistuje možnosť rozhodovať o množstve a čase ukončenia (prerušenia) pitia.
  • Návraty pitia po pokusoch udržania pravidelnej abstinencie.

Dôvody, prečo ľudia začínajú s alkoholom

  1. Psychoreaktívny – ťažko riešiteľné situácie, permanentné konflikty, neschopnosť pružne sa podriaďovať zmenám a podobne.
  2. Sociogénny – k nadmernému pitiu človeka privádzajú spoločenské udalosti skupiny, s ktorou žije alebo sa veľkú časť svojho času pohybuje v jej blízkosti.
  3. Profesionálny – ak človek priamo pracuje s alkoholom, napr. čašníci, barmani, pracovníci vinárskych závodov či pivovarov.
  4. Symtomanický – zapríčinený určitou povahou alebo psychickou chybou človeka, prípadne je to nejaký iný následok duševnej choroby.

Zvyčajne pri pacientoch nie je zisťovaný len jeden typ začiatku pitia alkoholu, ale ich vzájomné variácie.

Zdroj: klubabstinentov­zilina.sk

3 debata chyba