Na psychiatra sa na Slovensku čaká priemerne 7 týždňov

Na Slovensku máme päť psychiatrov na 100-tisíc ľudí, pričom v Európskej únii je to sedemnásť. Priemerná čakacia lehota na termín u psychiatra je sedem týždňov. Sú to smutné, cynicky povedané až depresívne čísla, vzhľadom na to, že počet pacientov s úzkosťami a depresiami stúpa.

26.09.2022 06:00
nešťastie, smútok, depresia, psychológ, psychiater Foto:
Pacienti sú často nútení vyhľadávať terapie poskytované mimo okruhu verejného zdravotníctva. Pre mnohých sú finančne nedostupné.
debata (3)
  • Na Slovensku sa vo viac ako 80 % prípadov o pacientov s depresiou starajú psychiatri a len menej ako 10 % pacientov liečia praktickí lekári. Pacienti s depresiou sa pritom veľmi často obracajú práve na praktických lekárov alebo špecialistov nepsychiatrov. Poukazuje sa na to, že zapojenie všeobecných lekárov v oblasti liečby duševných ochorení by do určitej miery vykompenzovalo nedostatok psychiatrov a zlepšilo dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov s depresiou.
psychológ, psychiater, rozprávanie, terapia, pacient Čítajte rozhovor Vypúšťajme paru priebežne, aby nám neodletel "dekel"
  • Celkový počet psychiatrov je ďaleko pod priemerom Európskej únie, psychiatrické ambulancie sú nerovnomerne rozmiestnené po krajine a čakacie lehoty na vyšetrenie dosahujú priemerne sedem týždňov. Pacienti sú preto nútení vyhľadávať terapie poskytované mimo okruhu verejného zdravotníctva. Pre mnohých sú však finančne nedostupné.
  • Slovensko má aj vážny nedostatok psychoterapeutov. Samotné povolanie psychoterapeut na Slovensku oficiálne neexistuje a psychoterapiu môžu vykonávať len certifikovaní lekári a psychológovia. Národné centrum zdravotníckych informácií v roku 2018 evidovalo 440 klinických psychológov, no presné počty odborníkov na psychoterapiu nie sú k dispozícii – chýba predovšetkým evidencia súkromných terapeutov. Tento závažný deficit zapríčiňujú systémové bariéry – napr. dlhý a finančne nákladný tréning.
  • Na Slovensku bolo v roku 2018 evidovaných menej ako 60 pedopsychiatrov, z toho len 29 ambulantných. Príčinou je najmä nízka atraktivita špecializácie v tomto odbore, ktorá lekárom zužuje iné možnosti – detskí psychiatri môžu liečiť výhradne deti a dospievajúcich. Aktuálne je v prevádzke jediný stacionár s odbornosťou detská psychiatria!
deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Čítajte viac Zachráňme duše našich detí!
  • Odborníkov v gerontopsychi­atrii je málo a túto špecializáciu momentálne ani nie je možné na Slovensku získať. S nedostatkom odborníkov súvisí aj malý počet psychiatrických oddelení určených pre seniorov a stacionáre pre túto rizikovú skupinu neexistujú vôbec.

(Zdroj informácií: štúdia Depression Scorecard, ktorá tento rok analyzovala komplexný obraz starostlivosti o ľudí s depresiou na Slovensku.)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #psychológ #depresia #úzkosť #stavy úzkosti