Od úzkosti k závislosti? Pozor na protiúzkostné lieky

Veľa ľudí si myslí, že keď sa cítia zle, majú depresiu. Alebo zažívajú stres a povedia, že majú úzkosť. Úzkosť je prirodzená reakcia na stres – napríklad prvý deň v novej práci alebo pred skúškou – vtedy je normálne pociťovať úzkosť. Treba ju však odlišovať od úzkostnej poruchy, pri ktorej úzkosť trvá príliš dlho, je veľmi intenzívna a výrazne ovplyvňuje kvalitu života.

08.10.2022 06:00
úzkosť, stres, nervozita, neuróza, psychické... Foto:
Ambulancie sa doslova zaplnili pacientmi, ktorí sa predtým psychiatricky neliečili.
debata

Takéto úzkostné poruchy trápia zhruba každého štvrtého človeka na Slovensku a zahŕňajú široké spektrum prejavov. Nezriedka sa objavujú spoločne s problémami so spánkom.

Pribúdajú noví a vracajú sa liečení

Zažívali sme náročné dva roky – najskôr pandémia, potom vojnový konflikt, teraz zdražovanie – sú to silné stresujúce faktory. Ľudia potrebujú v živote pocit bezpečia a istoty, finančného zabezpečenia, a hlavne kontakt s blízkymi, ktorý nám bol počas pandémie odopretý.

Ambulancie sa doslova zaplnili pacientmi, ktorí sa predtým psychiatricky neliečili. Ale aj tými, ktorí prekonali covid – štatisticky sa zistilo, že každý piaty človek po prekonaní covidu má psychické následky. Upresňuje psychiatrička MUDr. Darina Hrabovská: „U mladších ľudí ide skôr o úzkostné poruchy, pri starších o poruchy pamäte a pozornosti. Taktiež sa nám začali do ordinácie vracať pacienti, ktorí už boli stabilizovaní a pandémia ich „vrátila“ späť do depresívnych alebo úzkostných stavov. U pacientov s už existujúcimi duševnými poruchami častejšie dochádza k zhoršeniu stavu.“

Video
Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár? Hovorí psychiatrička MUDr. Vanda Valkučáková.

Príznaky úzkostnej poruchy sú nielen psychického charakteru, často bývajú prítomné aj telesné prejavy – búšenie srdca, zvieranie na hrudi, neschopnosť nadýchnuť sa, pocit na omdletie, bolesti. Práve telesné prejavy väčšinou privedú pacientov k obvodnému lekárovi, stretávajú sa s tým najmä u mužov.

Pri liečbe úzkostných porúch využívame anxiolytiká, a tiež antidepresíva. Najčastejšie predpisovanými liekmi proti úzkosti sú benzodiazepínové anxiolytiká. Odborníčka Darina Hrabovská upozorňuje, že u nich hrozí vysoké riziko vytvorenia závislosti: „Vo včasnom štádiu, resp. pri dostatočne skorom podchytení problému, odporúčam najskôr siahnuť po fytofarmaku, teda rastlinnom lieku. Rovnako u mladého človeka, ktorý sa doteraz s pomocou benzodiazepínov neliečil. Na trhu je veľmi účinný a bezpečný rastlinný liek s obsahom esenciálneho oleja z levandule. Dobre pôsobí pri úzkostných stavoch a ich telesných prejavoch, a na rozdiel od benzodiazepínov je bez utlmujúceho efektu.“

Proti úzkosti sa používa množstvo rôznych... Foto: SHUTTERSTOCK
levanduľa, esenciálne oleje, éterické oleje, bylina, úzkosť Proti úzkosti sa používa množstvo rôznych extraktov z byliniek. Jedným z nich je aj levanduľa.

Nevypínate ani v noci?

Ak vnútorné napätie pociťujeme aj v noci, môže to ovplyvniť kvalitu spánku. Vhodným riešením je zdravý životný štýl, pravidelný oddych a relax. Pri takýchto stavoch sa osvedčuje napríklad levanduľa lekárska, jej pozitívne účinky sú známe a poznali ich už naše staré mamy. Upokojuje nervovú sústavu, zmierňuje pocit napätia, vnútorný nepokoj, a zároveň pomáha k pokojnému spánku.

Nespavosť totiž býva častým súbežným problémom psychických ťažkostí a aj s tou môže pomôcť prírodný liek so štandardizovaným extraktom z levanduľovej silice. Dopĺňa MUDr. Hrabovská: „Napríklad ak pacient užíva antidepresíva a pridružili sa problémy so spánkom, môže si večer pridať hoci rastlinné anxiolytikum s výťažkom z levandule. Je voľne dostupné v lekárni a môže sa kombinovať aj s inými liečivami. Skvelé skúsenosti máme u pacientov po prvom vyšetrení, veľmi dobrý efekt sa ukázal u tých, ktorí prekonali covid, alebo sú pod vplyvom silných záťažových faktorov.“

Voľnopredajné lieky s účinnými látkami z liečivých rastlín určené na upokojenie, proti podráždenosti či úzkosti okrem levandule môžu obsahovať valeriánu, medovku, mätu či chmeľ, ďalej kombináciu upokojujúcich liečivých rastlín s guajfenezínom, na potlačenie fyzických a psychických prejavov stresu sa bezpečne a úspešne používa aj homeopatia.

Depresívna nálada viac ako dva týždne = hľadajte pomoc odborníka

Existuje spoločenský predsudok, ktorí ľuďom bráni navštíviť psychiatra, hoci cítia, že problém sami nezvládnu. Často zohrá veľkú úlohu rodina, ktorá dotyčného povzbudí, aby zašiel za odborníkom. Úzkostné a depresívne poruchy sú významným rizikovým faktorom pre ďalšie ochorenia, napríklad srdcovo-cievne či metabolické.

Ak trpíte vy alebo niekto z vašich blízkych poruchami spánku, alebo vám pocit úzkosti neustále zamestnáva myseľ, treba to riešiť. Ak máte viac ako dva týždne sústavne depresívnu náladu, v dôsledku ktorej sa izolujete, ste neprestajne smutní, nie ste schopní radovať sa z vecí, ktoré vás doteraz tešili, zle spíte a nedokážete sa sústrediť na prácu či na štúdium, je načase vyhľadať pomoc. Lieky proti úzkosti, sedatíva a antidepresíva sú už viazané na lekársky predpis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #závislosť #úzkosť #psychiater #psychiatrické lieky #lexaurin