Extrakty z bylín na úzkosť a proti stresu. Ktoré sú to?

Fytofarmakológia je odvetvie medicíny, ktoré sa zaoberá štúdiom farmakologicky aktívnych substancií pochádzajúcich z rastlín. Nie je ich málo. Mnohé z nich sa v medicíne využívajú pomerne bežne, niektoré majú dokonca využitie aj v oblasti duševných porúch - uvoľnenie od príznakov stresu, úzkosti, nervového napätia, precitlivenosti, podráždenosti, pri poruchách spánku. O použití byliniek a extraktov z nich pri depresiách a úzkostiach sa radíme s farmaceutkou PharmDr. Kamilou Horníčkovou, ktorá pracuje pre on-line lekáreň MojaLekáreň.sk a zaoberá sa prírodnou medicínou, zelenou lekárňou a zdravým životným štýlom.

06.11.2022 06:00
bylinky, fytoterapia, stres, proti stresu,... Foto:
Poruchy nálady miernejšieho charakteru sa môžeme sami pokúsiť zmierniť a zvládnuť zmenou životného štýlu, relaxáciou, arómoterapiou či bylinkami.
debata

V prípade podpory nášho zdravia a odolnosti voči stresu je vhodný napríklad extrakt z koreňov a podzemkov rozchodnice ružovej, na zvýšenie prekrvenia v rôznych indikáciách extrakt z listov ginka dvojlaločného, proti depresii prípravky z ľubovníka bodkovaného. Známa je aj valeriána, medovka, chmeľ a extrakt z levandule. Sibírsky žen-šen tiež pomáha potláčať stres, pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok pri vysokom duševnom i telesnom vypätí. Účinné látky z jeho koreňa pôsobia stimulačne na mozog.

Pri liečbe úzkostných porúch sa využívajú tzv. anxiolytiká a tiež antidepresíva. Najčastejšie predpisovanými liekmi proti úzkosti sú benzodiazepínové anxiolytiká. Hrozí tu však riziko vytvorenia závislosti, preto sú výlučne na lekársky predpis. „Poruchy nálady miernejšieho charakteru sa môžeme sami pokúsiť zmierniť a zvládnuť zmenou životného štýlu, relaxáciou, arómoterapiou či bylinkami. Pre lieky by sme sa mali rozhodovať až vo fáze, keď naše pokusy upraviť svoj životný štýl nepomáhajú a cítime, že situáciu sami nezvládneme,“ odporúča PharmDr. Kamila Horníčková.

Medzi tradičné prípravky určené na prechodnú úľavu od príznakov stresu, únavy či pocitov slabosti patrí napríklad prípravok zo suchého extraktu koreňa a podzemku rastliny rozchodnice ružovej (v lieku Vitango). Nepokoj podráždenosť či príznaky nervového napätia zmierňujú tablety s extraktom z koreňa upokojujúcej valeriány a listami medovky spoločne s listom mäty. Tá sa tradične používa spoločne s koreňom valeriány (v lieku Persen). Suchý extrakt koreňa valeriány a listu medovky obsahujú aj tablety Baldrianu. Upokojujúce liečivé rastliny ako valeriána, medovka, mäta či chmeľ sa v kombinácii s guajfenezínom (Guajacuran) používajú nielen na odstránenie stresu, ale dokonca aj na uvoľnenie svalstva pri seknutí v chrbtici.

Video
Psychiatrička vo videu Ide o zdravie: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?

Na trhu je veľmi účinný a bezpečný liek s obsahom esenciálneho oleja z levandule. Oválne modrofialové mäkké kapsuly dobre pôsobia pri úzkostných stavoch a ich telesných prejavoch, a na rozdiel od benzodiazepínov sú bez utlmujúceho efektu (Lavekan). Výhodou niektorých takýchto rastlinných prípravkov je to, že ich môžu používať už deti od 12 rokov, treba si prečítať príbalový leták. Mimochodom, na potlačenie fyzických a psychických prejavov stresu, podráždenosti a porúch spánku sa bezpečne a úspešne používa aj homeopatia (Sédatif PC), hoci tu nejde o fytoterapiu.

Medzi bezpečné a príjemné metódy pomoci od stresu patrí aj použitie éterických olejov. Napríklad sladko-ovocná, drevito-bylinná vôňa bergamotu do arómolampy, difuzéra či inhalačnej tyčinky. Je to výborný olej pri nervovom napätí, podráždenosti, pomáha pri nespavosti, pomáha zmierniť prejavy úzkosti.

Na záver možno odporučiť „Lekárnikov čaj pre radosť a duševnú pohodu“, ktorého „autorkou“ je Kamila Horníčková. Bylinná zmes vyniká chuťou bazalky posvätnej, lipy, rumančeka a sladkou esenciou ruže stolistej. Súčasťou zmesi je aj citrónová tráva. „Tento čaj sa pripravuje vždy čerstvý a pije sa teplý, jedna-dve šálky denne,“ odporúča farmaceutka so zameraním na fytoterapiu.

„Ľudia dnes očakávajú nielen účinnú, ale aj bezpečnú liečbu, s minimom nežiaducich účinkov,“ dodáva PharmDr. Kamila Horníčková. „Okrem toho prežívame nielen renesanciu objavovania liečivého potenciálu rastlín, ale aj nutnosť návratu k ekologickému mysleniu a vnímaniu nášho okolitého sveta, súčasťou ktorého je aj fytofarmakologická liečba.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #rastliny #fytoterapia #fytochemikálie #byliny