Príďte si zakričať! Čo spúšťa potrebu kričať a prečo by sme jej mali vyhovieť

Krik si veľa ľudí spája s niečím negatívnym či nevhodným. Od srdca si zakričať nie je len spôsob, ako vypustiť zlosť, ale môže to byť dobrý zážitok. Ak sa naučíte krik správne používať, podporíte svoje fyzické aj duševné zdravie.

17.03.2023 12:21
krik1 Foto:
Arzenál ľudských výkrikov sa ladil počas miliónov rokov evolúcie s jemnými nuansami hlasitosti, načasovania a modulácie, ktoré môžu vyjadrovať rôzne veci.
debata (1)

Terapeutické účinky kriku sú zakotvené už v starodávnej čínskej medicíne, ktorá verí, že má pozitívny vplyv na pľúca a pečeň. Vedecky ich začal v 70. rokoch minulého storočia skúmať americký psychológ Arthur Janov. Zastával teóriu, že krik dokáže človeka preniesť do detstva, kde vznikajú traumy. Tým, že potlačovaným emóciám dáme hlas, podľa neho dochádza k uvoľneniu a očisteniu od starých programov. Vo svojej dobe bola táto teória úplne revolučná, podľa súčasných psychológov však metóda nemôže slúžiť ako plnohodnotná psychoterapia. To ale neznamená, že „vykričanie sa“ nemá žiadne účinky. Terapiu krikom absolvovali aj slávne osobnosti, napríklad John Lennon a Yoko Ono, ale tiež Kanye West, ktorý sa s tým zveril denníku The New York Times.

Terapia krikom

Porady, uzávierky, termíny, alebo vám dieťa nezavolá vtedy, ako ste sa dohodli. „Stres je náš každodenný spoločník v pracovnom aj súkromnom živote a nezmenila to ani situácia po koronakríze. Dokáže sa pomaly plížiť bez toho, aby ste ho hneď rozpoznali a keď si ho už uvedomíte, je ťažké zbaviť sa ho. Niektorí ľudia majú vlastné osvedčené recepty, ako sa vysporiadať so stresom – beh, meditácia či horúca vaňa. No nie vždy máte dostatok času na tieto aktivity,“ hovorí Jana Cipková, odborníčka na komunikáciu a sebarozvoj.

Stres má, bohužiaľ, jednu nepríjemnú vlastnosť – hromadiť sa. Keď je ho nadbytok, trápi nás a navyše je s ním veľakrát spojená aj nepríjemná úzkosť, niekedy až panika. „ V takejto situácii by ste si mali poriadne zakričať, ako sa ľudovo povie – od pľúc. Túto metódu ventilovania stresu odporúčajú aj niektorí terapeuti. Je to rýchle a zároveň to má liečivé účinky spojené s uvoľnením celého tela,“ radí Jana Cipková.

V nákupnom centre Eurovea v Bratislave, na –1. poschodí pri predajni Billa, si možno prísť v piatok 17. marca a v sobotu 18. marca 2023 zakričať v čase od 10. do 20. hodiny do špeciálnej miestnosti Antistresáreň. Vďaka zabudovaným hlukomerom navyše ukazuje, kde sa nachádzate v porovnaní s ostatnými a zároveň vygeneruje Spotify playlist, ktorý sa trafí do nálady človeka – je totiž založený na sile kriku, ktorý zo seba dostanete.

Príďte si zakričať! Od pľúc! Foto: 1.class agency
Antistresáreň, Eurovea Príďte si zakričať! Od pľúc!

Čo spúšťa potrebu kričať?

Keď si položíte túto otázku, pravdepodobne vám ako prvé napadnú hnev alebo frustrácia. Podľa vedeckej štúdie, ktorej autorom je kognitívny neurovedec Sascha Frühholz, však krik spúšťa 6 rôznych emócií. Prvá z nich je spomínaný hnev, potom strach, bolesť a smútok. Potreba kričať však nemá iba negatívne spúšťače. Ľudia kričia aj vtedy, keď majú extrémnu radosť alebo zažívajú intenzívne potešenie. Výskum navyše odhalil, že ľudia oveľa viac reagujú na výkriky radosti, ktoré upevňujú sociálne väzby. Dôkazom, že pozitívny krik zbližuje, je napríklad skandovanie fanúšikov na štadiónoch alebo koncerty obľúbených interpretov. Stačí si predstaviť vystúpenie Elvisa Presleyho, kde ľudia doslova revali nadšením. Podľa Frühholzovej teórie tak ľudia dávajú najavo, čo cítia a prirodzene sa zbližujú.

Prečo by si mal každý občas zarevať

Krik funguje predovšetkým podobne ako plač, takže sa vám po ňom uľaví. Okrem toho je do istej miery prevenciou kardiovaskulárnych ochorení a depresií. Vedci tiež zistili, že tenisti na kurte pred odpalom kričia, aby zvýšili intenzitu, s akou loptičku odrazia. Iný prieskum vedcov zo Štátnej univerzity v Iowe ukázal, že majstri bojového umenia majú tiež o 7 % väčšiu silu, keď používajú bojový pokrik.

„Emócie vznikajú na základe potrieb, ktoré sú alebo nie sú uspokojené. Ak dlhodobo ovládame negatívne emócie, nastáva tzv. kumulatívny afekt… a potom ich vypustíme nevhodným spôsobom a na ľudí, ktorí za to vlastne ani nemôžu,“ vysvetľuje odborníčka na ľudskú dušu Jana Cipková.

Práve riadený krik je presun energie do takej formy, ktorá nám pomáha odventilovať negatívne pocity a zvládať náročné životné situácie lepšie. „Ak dokážete prekonať ostych a predsudky, a dobre si zakričať, sami pocítite uvoľňujúci efekt . Často po fáze upokojenia aj prídete na riešenie, ktoré ste predtým nevideli. A ako málo na to stačilo…,“ dopĺňa Jana Cipková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #krik #kričanie #decibely