Akujoga – spojenie indického a čínskeho systému

Nech sa už konkrétna hodina jogy volá akokoľvek (hatha joga, power joga, ashtanga joga), kvalitná je podľa toho, čo do nej lektor vkladá a ako ju pojme. Užitočná pre človeka je až v prípade, že si nájde svojho lektora a „ten pravý“ smer.

19.10.2012 06:00
Karin Kováčiková Foto:
Inštruktorka aku jogy Karin Kováčiková.
debata (1)

Inštruktorka Karin Kováčiková precvičuje aku jogu v tanečnom štúdiu Šanca Tanca v bratislavskej Karlovej Vsi. Predtým sa viac ako dvadsať rokov venovala hatha joge. Už v tom čase sa zaujímala o čínsky pohľad na energetický systém, do ktorého joga zasahuje. Indický systém má jednotlivé časti psychiky rozdelené do čakier. „Roky ma zaujímalo, kde majú tieto dva smery spojivá,“ povedala Kováčiková. A to sa neskôr stalo cieľom jej kurzov.

„Ide mi o spriechodnenie energetického systému ľudského tela ponímaného podľa tradičnej indickej medicíny (sústava čakier a troch hlavných energetických dráh) a tiež podľa tradičnej čínskej medicíny (sústava meridiánov). „Z vyváženého, harmonického a dostatočného prúdenia energie vyplývajú blahodárne samoozdravujúce účinky na organizmus na viacerých hladinách – fyziologickej aj psychickej,“ vysvetlila ďalej Kováčiková.

Koho akujoga oslovuje? Karin Kováčiková odpovedá: „Akujoga, ako aj akákoľvek „odnož“ jogy oslovuje najmä ľudí hľadajúcich. A je jedno, čo hľadajú, či je to zdravie, pokoj mysle, svoj vnútorný zmysel.“ Na veku a pohlaví nezáleží. Na čom naopak záleží, je nájsť cvičebnú skupinu a smer, ktorý naplní momentálne vývinové potreby človeka.

„Duchovná úroveň v jej najzákladnejšej podobe je obsiahnutá v stave spojenia vnútornej ľudskej energie s vesmírnou, cez poslednú – siedmu čakru na temene hlavy. Jej konkrétnu podobu si dotvorí každý sám podľa svojich individuálnych vnútorných potrieb a životnej cesty,“ povedala Kováčiková. Ďalším cieľom jej kurzov je naučiť sa vnímať samého seba, svoje energetické mechanizmy, svoje telo a jeho pocity, svoju pravdu.

Karin Kováčiková (1964)
pochádza z Bratislavy, pracuje v zdravotníctve. Je poradkyňou pre zdravý životný štýl, poskytuje alternatívne terapie, hlavne masáže, reflexné a akupresúrne techniky a individuálne cvičenia jogy. Vyštudovala psychológiu na UKF v Nitre a Prvú školu tradičnej čínskej medicíny v Prahe. Kurzy jogy vedie od roku 1990.

1 debata chyba