Vypočutie túžby po zmene pohlavia pomáha ľuďom k spokojnosti

Pre mnohých nepochopiteľná túžba byť bytosťou opačného pohlavia sprevádza niektorých ľudí už od pradávna. Vypočuť jej volanie však môžu ešte len 60 rokov. Presne toľko času delí súčasnosť od prvej zmeny pohlavia, keď sa George Jorgensen za pohoršených reakcií americkej prudérnej verejnosti premenil v Christine Jorgensenovú. Dnes je už táto prax dostupná všetkým, ktorí sa necítia dobre vo svojom tele.

29.11.2012 14:10
Cher a Chaz Bono Foto:
Speváčka Cher so svojím synom Chazom Bonom.
debata (9)

A nie je ich málo. Tento rok v lete sa nechal počuť režisér kultového snímku Matrix Larry Wachowski (47), že po desiatich rokoch užívania hormónov je konečne ženou. Volá sa Lana.

K ďalším známym prípadom z nedávneho obdobia patrí premena dcéry speváčky Cher menom Chastity na muža menom Chaz Bono, či najstaršej dcéry Warrena Beattyho a Annetty Beningovej Kathleen, ktorá sa teraz volá Steven Ira.

Transsexualita je všeobecne popísaná ako stav nesúladu medzi psychickým a telesným pohlavím. Ide o vrodenú dispozíciu a medzi príčinami sa uvádza hormonálna nerovnováha v matkinom tele počas tehotenstva. Prvá doložená zmienka o nej pochádza už z pera gréckeho spisovateľa Herodota (500–424 pred Kristom). Väčšinová spoločnosť sa týchto ľudí neskôr pokúšala „vyliečiť“ pomocou elektrošokov alebo psychologickou terapiou.

Jediným zmysluplným riešením sa ukázala byť operatívna zmena pohlavia. Prvé pokusy sa uskutočnili už v 20. a 30. rokoch minulého storočia v Berlíne, tajne a bez hormonálnej liečby. A potom prišla Christine Jorgensenová.

Pôvodne George Jorgensen vyrastal v dánsko-americkej rodine v Bronxe: „V piatich rokoch som si prial na Vianoce blonďatú bábiku, ale pod stromčekom bol červený vlak.“ V roku 1945 ho odviedli do armády, zúfalej túžbe byť ženou ale neunikol.

Po návrate do New Yorku sa dopočul o možnosti operácie zmeny pohlavia v Štokholme. Odišiel tam, podstúpil hormonálnu liečbu a sériu operácií. Vybral si meno na počesť svojho operatéra Christiana Hamburgera. Na svet prišla Christine.

Jej prípad vyvolal obrovskú publicitu. „Z bývalého vojaka je blonďavá sexbomba!“ jasala americká tlač. Nová kráska nemala príliš pokojný život, ale na živobytie jej stačilo vystupovať v estrádách ako herečka a speváčka. V 60. rokoch napísala autobiografiu, podľa ktorej nakrútili aj film. Usadila sa v južnej Kalifornii, kde v roku 1988 zomrela na rakovinu pľúc vo veku 62 rokov.

Ľudia sa začali na transsexualitu pozerať s väčšou otvorenosťou. A operáciu podstúpilo podľa organizácie International Gender Dysphoria Association len v USA do roku 1980 odhadom 3000 až 6000 Američanov. V Británii to bolo okolo 5000 ľudí, asi 400 ročne. Aj tenistka Renée Richardsová alebo spisovateľ Jan Morris.

Dramatický bol prípad Mirjam Molkarovej z Iránu, ženy uväznenej v mužskom tele. Podarilo sa jej preniknúť až k duchovnému vodcovi Chomejnímu a vymôcť fatvu, ktorá uzákonila legálnosť operácií zmeny pohlavia v tejto krajine – v príkrom kontraste k okolitému moslimskému svetu.

Dnes v tomto odbore existuje mnoho špecializovaných kliník, preslávená je napríklad ponuka v srbskej metropole Belehrad. Operovať sa pritom necháva viac mužov ako žien. Zmena pohlavia je proces, ktorý prebieha niekoľko rokov. Začína sa dôkladným pohovorom pacienta s lekármi a psychoterapeutmi. Po dlhšej fáze podávania pohlavných hormónov prichádza operácie zmeny orgánov a potom právne kroky – nové pohlavie musí byť úradne zapísané.

„Operácie prekonali za pomerne krátku dobu zaujímavý vývoj. Od jednoduchej kastrácie až po snahu vytvoriť vonkajšie genitálie, vzhľadovo aj funkčne čo najviac sa blížiace predlohe,“ hovorí Jan Válka, šéf kliniky v Brne, kde sa v roku 1975 prvýkrát v Česku podarilo presadiť zmenu pohlavia a s tým súvisiacu zmenu mena a dokladov.

Odborníci sa zhodujú v názore, že vyhovieť ich túžbe je nielen plne odôvodnené ich depresiami, ale pre spoločnosť je aj lacnejšie, keď liečbu, ktorá vedie k premene, plne hradí zdravotná poisťovňa. Náklady na celoživotnú psychiatrickú stabilizáciu by totiž boli väčšie.

Viac informácií nájdete napríklad na stránke www.transgender.cz

9 debata chyba