Med - to je zázrak z domácej kozmetiky

Účinky medu na zdravie a krásu poznali už starí Egypťania, svoju krásu ním pestovala už legendárna Kleopatra. Rimania ho považovali za pokrm bohov, ktorí im mal zaručiť nesmrteľnosť a mnohé národy ho používali na posilnenie pred vojnovými výpravami.

05.01.2008 12:53
Med Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skvelé vlastností medu využíva čoraz častejšie nielen farmaceutický, ale aj kozmetický priemysel. Pomôcť svojmu zdraviu a kráse medom však možno aj doma v kuchyni a kúpeľni.

Fľašu s medom nájdeme v každej domácnosti. Skúste sa však spolu s nami tentoraz na med pozrieť nielen ako na dobré sladidlo do čaju a súčasť sladkých pochúťok, ale aj ako na prostriedok, ktorý vám pomôže držať sa v zime vo forme, čo sa týka zdravia aj krásy. Med je známy zvláčňujúci a hydratačnými účinkami, čo ocení najmä suchým vzduchom vo vykúrených miestnostiach a mrazom namáhaná a vysušovaná pokožka. Okrem toho med pleť krásne osviežuje, upokojuje podráždenia, tonizuje a vyživuje. Pravý včelí med obsahuje monosacharidy, hroznový cukor – glukózu a ovocný cukor – fruktózu, v rôznom množstve a pomere, podľa miesta, odkiaľ med pochádza. A tieto látky majú výborné účinky na zdravie a krásu, poďte preto skúsiť naše tipy.

Med v kozmetike
-výborne viaže vlhkosť, obsahuje výživné látky
-má čistiace a antibakteriálne účinky
-upokojuje pokožku

Tipy na medové skrášlenie

Pleťový krém:
2 lyžičky kakaového masla zohrejte s 100 g včelieho vosku. Zmes zrieďte podľa potreby olivovým olejom na hmotu, ktorá bude mať krémové zloženie. Krém uchovávajte v chladničke.

Pleťové masky:
Zmiešajte dve lyžičky medu s dvoma lyžičkami smotany. Vymiešajte do hladka a nechajte pôsobiť 20 minút. Medovú masku si môžete urobiť aj tak, že na tvár nanesiete čistý med a necháte tiež dvadsať minút pôsobiť, kým pokožka neprijme všetky živiny. Takéto masky sú vhodné na všetky tipy pleti Ponúkame vám však aj návod na prípravu masky, ktorá je určená špeciálne na suchú pleť. Recept: zmiešajte štyri lyžice bieleho jogurtu s desiatimi rozdrvenými mandľami, štyrmi lyžičkami medu a dvoma lyžičkami oleja (mandľového alebo olivového). Kašičku naneste na tvár a nechajte dvadsať minút pôsobiť.

Pre hodvábne pery:
Na suché a popraskané pery dobre pôsobí medový balzam. Vytvoríte ho veľmi jednoducho, pery stačí potrieť čistým medom. A snažte sa ho aspoň desať minút z pier nezlízať.

Pleťový peeling:
100 g ovsených vločiek zmiešajte s dvoma lyžičkami medu. Naneste na navlhčenú tvár a dve-tri minúty masírujte pleť krúživými pohybmi.

Telový peeling:
Dostatočné množstvo medu vymiešajte s kvapkou éterického oleja a ovsenými vločkám, prípadne krupičnou múkou. Olej vyberajte podľa nálady a podľa potrieb pokožky. Citrónový olej napríklad pleť zosvetľuje, gaštanový sťahuje rozšírené žilky, tymianový spomaľuje tvorbu kožného mazu. Zmesou pri sprchovaní vydrhnite celé telo. Pokožku potom ošetrite kvalitným telovým mliekom.

Telové mlieko:
Veľa výživy pokožke dodá aj domáce telové mlieko. Jeho príprava je trošku zložitejšia, výsledky na tele však stoja určite za tú námahu. Potrebujte: 1 000 ml olivového, jojobového alebo mandľového oleja , 200 g včelieho vosku, 2 lyžičky propolisového roztoku (kúpite v lekárni). Olej zohrejte na štyridsať stupňov, pridajte vosk a miešajte dohladka. Po odstavení z ohňa pridajte propolis a po vychladnutí dajte stuhnúť do chladničky.

Zábal na ruky:
V miske zmiešajte dve lyžičky medu s jedným vaječným žĺtkom a lyžičkou olivového oleja. Neneste na ruky, navlečte si staré rukavice a nechajte 15 minút pôsobiť. Med výborne ošetrí popraskanú pokožku na rukách.

Zábal na vlasy:
Vaječný žĺtok, 5 lyžičiek medu a lyžičku olivového oleja vymiešajte na hladkú kašičku. Vmasírujte do vlhkých vlasov, zabaľte do igelitu a uteráka a nechajte aspoň dvadsať minút pôsobiť. Vlasy získajú výživu a pekný lesk. 

Medový kúpeľ:
V pol litri horúceho mlieka rozpustite desať lyžíc medu a nalejte do vody do kúpeľa. Relaxujte v ňom tridsať minút . Pokožka za ten  čas nasaje výživné látky, zjemnie a bude pekne žiariť. Voda v kúpeli by však nemala mať viac ako štyridsať stupňov, inak sa zničia výživné látky z medu. Ak chcete mať kúpeľ ešte výživnejší, pridajte do zmesi mlieka medu ešte 250 ml smotany.

Masáž proti bolesti:
Medová masáž  nielen skrášľuje, ale aj pomáha proti bolesti. Takáto masáž má okrem iného aj detoxikačné účinky. Med rozpustite a ešte teplým si premasírujte telo, masáž by mala byť pomalá, trvať aspoň dvadsať minút a med postupne pridávajte, aby ste masírovali stále teplým medom. Výborne pôsobí pri chorobách svalov a kĺbov, bolestiach hlavy, nespavosti, depresiách, ale napríklad aj pri menštruačných bolestiach.

Kedy ešte med pomáha

Trpíte nespavosťou?
V šálke horúceho mlieka rozpustite lyžičku medu a vypite pred spaním.
Trápia vás tehotenské nevoľnosti?
100 g zázvoru povarte v 250 ml vody  a nechajte jeden deň odstáť. Zlejte cez sitko a pridajte do šťavy 2 lyžičky medu a povarte dve minúty. Zmes sa užíva denne nalačno po jednej lyžičke rozpustenej v pohári minerálky.

Prehnali ste to s alkoholom?
Ak ste to na večierku prehnali s množstvom alkoholu, dajte si na raňajky toast s medom. Med obsahuje veľa fruktózy a sodíka, ktoré pomôžu telu dostať sa znova do normálneho stavu.

Kedy pomáha med zdraviu:
-lyžička medu denne sa podáva na posilnenie imunitného systému
-pre antibakterálne účinky sa využíva aj na posilnenie hojenia rán na pokožke
-lyžica medu ráno nám pomôže pri žalúdočných vredoch, zápche či hnačke, pri chorobách pečene a žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka či sliznice hrubého čreva
-pri prechladnutí sa podáva v čaji
-lyžica medu denne znižuje tvorbu žalúdočných štiav
-tmavý med užívame pri nedostatku železa, med totiž podporuje krvotvorbu
-na podráždené nervy sa užíva denne lyžica medu nalačno ráno a lyžica pred spaním
-pri zápche sa užíva lyžička medu pred spaním
-pri srdcových chorobách sa odporúča užívať lyžička medu spolu s citrónovou šťavou raz za deň
- používaním medu dochádza k rozširovaniu ciev, čo je veľmi dôležité pri liečbe vysokého tlaku krvi.
Ako skladovať med:
- med  je vhodné skladovať v suchých miestnostiach s teplotou do 15 C.
-chrániť ho treba pred priamym slnečným žiarením
-skladovať ho treba v nádobách zo skla, kameniny, prípadne antikora

debata chyba