Rozumiete zloženiu svojich kozmetických prípravkov?

Viete, čo môžete očakávať od kozmetiky, ktorá obsahuje aminokyseliny, fosfolipidy, lecitín, hylaurónovú kyselinu alebo titánové mikropigmenty?

03.10.2008 06:00
žena - dotyk - mejkap - pleť - starostlivosť -... Foto:
Kozmetické prípravky si treba vyberať podľa ich zloženia.
debata

Aminokyseliny
Kozmetika, ktorá obsahuje aminokyseliny, podporuje prirodzenú ochrannú funkciu najvrchnejšej časti kože, ktorá je akýmsi obranným štítom pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Prípravky s aminokyselinami sa tiež podieľajú na zabezpečovaní hydratácie a vláčnosti pokožky.

Bisabolol
Ak kozmetika obsahuje bisabolol, pôsobí na pleť upokojujúco a potláča zápaly. Bisabolol sa najčastejšie nachádza v prípravkoch určených na citlivú alebo nečistú pokožku.

Ceramidy
Kozmetika s ceramidmi pomáha uzatvárať prasklinky obranného systému pokožky, a týmto spôsobom zabraňuje, aby sa z hlbších vrstiev kože vyparovalo priveľa vody.

Fosfolipidy
Kozmetické prípravky obsahujúce fosfolipidy pomáhajú pokožku hydratovať a chránia ju pred vysušovaním.

Ginko
Krémy a telové mlieka s výťažkom ginka pokožku spevňujú a dodávajú jej energiu. Okrem toho ju chránia pred agresívnymi voľnými radikálmi a podieľajú sa na eliminácii rôznych kožných nečistôt.

Kyselina hylaurónová
Krémy obsahujúce kyselinu hylaurónovú udržujú prirodzenú vlhkosť kože, predchádzajú vzniku vrások a vyhladzujú rohovinovú vrstvu pokožky. Kyselinu hylaurónovú obsahujú predovšetkým očné krémy a prípravky určené na suchú a zrelú pleť.

Lecitín
Kozmetika s lecitínom zabezpečuje koži vlhkosť a v spojení s vitamínom F podporuje regeneráciu kožných buniek.

Ovocné kyseliny
Kozmetické prípravky obsahujúce ovocné kyseliny pomáhajú narúšať proteínové väzby, ktoré zadržujú odumreté bunky na povrchu kože, čím sa odkrýva „novšia“, sviežejšia pokožka.

Titánové mikropigmenty
Tieto anorganické čiastočky slúžia na odrážanie ultrafialového a infračerveného žiarenia a používajú sa ako nedráždivá náhrada chemických ochranných filtrov. Pridávajú sa tiež do dekoratívnej kozmetiky, aby pomohli vytvoriť žiarivý vzhľad.

debata chyba