Zubná pasta vie zastaviť rast kazu

Diera v zube nemusí automaticky skončiť plombovaním, či vŕtaním. Niekedy stačí použiť správnu zubnú pastu. Ale včas.

04.09.2009 15:32
žena - umývanie zubov
Základom zdravého úsmevu je pravidelnosť a technika umývania zubov správnou kefkou.
debata

„Zubná pasta môže zastaviť rast kazu. Pokiaľ je v nej dostatočné množstvo fluoridov – najlepšie aminfluoridu. Závisí to však aj od miery poškodenia zubnej skloviny. Zabrzdiť zväčšovanie kazu pastou je možné len ak ide o kaz v sklovine, nie v hlbšej štruktúre zubu,“ hovorí profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Fluór sa do pást pridáva preto, lebo má dokázateľne liečebné a preventívne účinky. Zvyšuje odolnosť skloviny voči zubnému kazu a chráni sliznicu úst pred zápalom. V zubnej paste býva obsiahnutý v rôznych zlúčeninách, najčastejšie ako fluorid sodný, monofluórfosfo­rečnan alebo aminfluorid. Práve posledný menovaný je najlepší, pretože sa ako jediný viaže na mäkké tkanivá v ústach – teda na jazyk a sliznicu, odkiaľ je schopný naviazať sa na postihnutú sklovinu počas dlhého časového intervalu. Zubná pasta s aminfluoridom tak pôsobí dlhšie.

Základom zdravého úsmevu je však pravidelnosť a technika umývania zubov správnou kefkou. Tá má krátku hlavu s veľmi hustými, rovnako dlhými štetinami. Kto používa navyše aj zubnú niť, prípadne medzizubnú a „sólo“ kefku (jednozväzkovú), dopraje svojim zubom bonus navyše. Čistenie treba začať práve medzizubnými priestormi, aby sa potom do nich mohla dostať pasta s fluórom.

Zuby sa majú umývať stieravým pohybom od krčka k hrane – zvnútra, zvonku a napokon žuvaciu plochu. Minimálne dvakrát denne, nikdy nie tesne po konzumácii kyslých potravín.

Doba, za akú sa na zle čistenom zube vytvorí kaz, je u každého človeka iná. Môžu to byť týždne i mesiace. Závisí to od pH slín, ich množstva, percenta baktérií v ústach, zloženia potravy a ďalších faktorov. Platí, že čím kyslejšie sliny, čím bohatšia strava na cukry a vyššie percento baktérií, tým rýchlejšie kaz vznikne.

debata chyba