Čo robiť, aby sa znamienka nezvrhli

Každý z nás má nejaké materské znamienko, niekto ich má len zopár, iný aj niekoľko desiatok. Hoci nie všetky sú nebezpečné, niektoré sa môžu zvrhnúť na maligný melanóm – najagresívnejší druh kožnej rakoviny.

15.04.2010 06:00
ženy, plavky, opaľovanie, slnko, znamienko,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa MUDr. Lujzy Sabolovej z Onkologického ústavu sv. Alžbety a dermatologicko-laserovej kliniky Tomar väčšinou ide o kľudové znamienka, ktoré stačí len sledovať. Ak je však znamienko rizikové, treba ho chirurgicky odstrániť.

Prečo ich máme

„Významnú úlohu zohrávajú genetické faktory a UV žiarenie. Do značnej miery sú daňou za prehnané opaľovanie v detstve a v mladosti. Koža si veľmi dobre pamätá. Jej chronické poškodzovanie od útleho veku je spojené nielen so skorými prejavmi starnutia, ale aj s rizikom stále sa zvyšujúceho počtu znamienok,“ vysvetľuje dermatologička.

Kedy sa znepokojovať

Aby sme sa vyhli zbytočným chirurgickým zákrokom, každé znamienko by mal najskôr vidieť kožný lekár, ktorý posúdi, či ide o rizikové znamienko. „Ak áno, je nevyhnutné jeho chirurgické odstránenie a následné histologické vyšetrenie. V súčasnosti je to jediná metóda, pri ktorej sa takmer s istotou určí presný typ znamienka. Čím skôr sa prípadný nádor kože odstráni, tým väčšia je nádej na uzdravenie,“ tvrdí doktorka Sabolová.

Teda aj s najmenšou pigmentovou zmenou na koži by sme mali zájsť k lekárovi. Nerovnomerné sfarbenie, asymetria, nepravidelné okraje, rast do plochy alebo výšky, veľkosť nad 6 mm, spontánne krvácanie, svrbenie, pálenie, bolestivosť, to sú príznaky, ktoré signalizujú, že ide o nebezpečné znamienko.

Dôležité prehliadky

V posledných desaťročiach výrazne stúpol výskyt zhubných nádorov kože, preto sú pravidelné preventívne prehliadky u kožného lekára veľmi dôležité. „V kožných ambulanciách sa štandardne využíva tzv. manuálna dermatoskopia, pomocou nej sa pri niekoľkonásobnom zväčšení lepšie rozlíšia farebné a štrukturálne zmeny znamienka. Tieto výkony hradí zdravotná poisťovňa. U pacientov, ktorí majú väčší počet znamienok, prípadne sú rizikové, je výhodnejšia digitálna dermatoskopia, pri ktorej sa pomocou špeciálneho softwaru a digitálnej videokamery automaticky analyzujú vyšetrované obrazy,“ vysvetľuje lekárka. Výhodou digitálnej dermatoskopii je možnosť archivácie, opakované hodnotenie a možnosť porovnávať nálezy s časovým odstupom. Toto nadštandardné vyšetrenie stojí približne 30 až 40 eur.

„Riziko vzniku melanómu v mieste malých vrodených znamienok (do 2 cm) je rovnaké, ako riziko jeho vzniku v bežnom získanom znamienku. V prípade veľkých vrodených znamienok (nad 20 cm) je riziko o niečo väčšie. Viac ako dve tretiny melanómov vznikajú na zdravej predtým nepostihnutej koži, tretina melanómov vzniká z predchádzajúceho pigmentového znamienka.“

K chirurgovi

Základné vyšetrenie vám urobí kožný lekár – dermatológ, ale odstráni ho chirurg, ktorý ho na odporúčanie dermatológa pošle na histológiu. Až tá urobí 100-percentnú diagnózu. Znamienka sa neodstraňujú v letnom období, ak to nie je indikované zo zdravotných dôvodov. Najvhodnejším obdobím na ich odstránenie je zima. Ak si napriek tomu dáte odstrániť znamienko v tieto dni, aspoň 2 týždne by ste nemali cvičiť, pretože ťah na kožu by mohol spôsobiť rozostúpeniu jazvy. Že sa minimálne 3 mesiace budete chrániť pred slnečným žiarením, je samozrejmé.

Nie všetky kožné tumorčeky musia byť odstraňované chirurgicky. Bradavice, hemangiómy, kožné výrastky alebo „starecké“ keratózy sa dajú odstrániť pomocou lasera, elektrokautera, alebo kryoterapie – pôsobením tekutého dusíka.

Na laser radšej zabudnite

Hoci mnohé súkromné pracoviská estetickej chirurgie ponúkajú odstránenie znamienok aj pomocou lasera, dermatológovia to neodporúčajú. Po vypálení znamienka laserom vám síce zostane minimálna jazva, ale nikdy sa nedozviete, či sa náhodou práve v ňom nezačali zhubné zmeny. Ak napriek tomu neodoláte a dáte si znamienko „vypáliť“, minimálne 8 týždňov pred zákrokom by ste sa nemali vystavovať slnku.

debata chyba