Od navštevovania solárií si môžu ľudia vybudovať závislosť

Niektorí ľudia, ktorí pravidelne navštevujú soláriá, si od nich môžu vybudovať závislosť podobne ako od alkoholu či iných návykových látok.

23.04.2010 06:32
solárium Foto:
Až 39 percent užívateľov solárií vyšlo aspoň z jedného testu s označením "závislý".
debata

Nové zistenia stupňujú tlak na reguláciu solárií, ktoré Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) minulý rok preradila z kategórie „pravdepodobne spôsobuje rakovinu“ do kategórie „spôsobuje rakovinu“. Soláriá sa tak dostali medzi jednoznačné karcinogény, ako je tabak či azbest.

Nové zistenia amerických vedcov z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New Yorku upozorňujú, že závislosť od solárií môže vzniknúť až u tretiny mladých ľudí. S podobnými závermi, len na menšej vzorke respondentov, prišli vedci už pred štyrmi rokmi.

Vedkyňa Catherine Mosherová teraz požiadala 421 študentov vysokých škôl o vyplnenie dvoch dotazníkov, ktoré boli prakticky zhodné s testami na zistenie závislosti od návykových látok, len alkohol a drogy zamenila za soláriá.  V dotazníkoch boli otázky ako: „Skúšali ste skrátiť čas strávený v soláriách, no nepodarilo sa vám to?“ Alebo: „Zameškali ste niekedy povinnosti či naplánované stretnutie, pretože ste rozhodli ísť radšej do solária?“

Z odpovedí vyplynulo, že soláriá pravidelne navštevuje 229 opýtaných, a to v priemere 23-krát za rok. Až 39 percent užívateľov solárií vyšlo aspoň z jedného testu s označením „závislý“ a 30 percent došlo k tomuto výsledku v oboch dotazníkoch. Podľa Mosherovej to môže signalizovať, že na zníženie využívania solárií nebude stačiť len osveta, ale bude potrebná aj odborná terapia využívaná pri liečbe „tradičných“ závislostí. Výsledky zverejnila v žurnále Archives of Dermatology.

Soláriá sú nebezpečné najmä pre mladých ľudí do 30 rokov, ktorí ich navštevujú pravidelne a dlhodobo. Občasná návšteva, ak nedôjde k spáleniu kože, by až taká riziková nemala byť. „Soláriá môžu byť nebezpečné a musíme zaistiť, aby ich ľudia využívali primerane a bezpečne. Ak to bude nevyhnutné, zvážime nové zákony, ktoré by ochránili mladých ľudí,“ uvádza sa v stanovisku britskej vlády k preradeniu solárií do najkritickejšej kategórie karcinogénov.

IARC, ktorá podáva odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácii, prikročila k preradeniu solárií do karcinogénnej kategórie na základe dlhoročného výskumu. Výsledkom tohto výskumu bolo, že ľudia, ktorí pravidelne navštevovali soláriá pred 30. rokom života, sú vystavení až o 75 percent vyššiemu riziku vzniku melanómu. Melanóm je najsmrteľnejší druh rakoviny kože. Autori v štúdii zverejnenej v magazíne Pigment Cell and Melanoma Research vyzývajú, aby sa zakročilo proti reklamným kampaniam, ktoré tvrdia, že soláriá sú bezpečné či dokonca zdravé.

debata chyba