Fajčíte? Ošpatnievate!

Každý fajčiar vie, že by kvôli svojmu zdraviu mal s cigaretami prestať. Škodia srdcu, pľúcam, mozgu i sexuálnemu životu. Bohužiaľ, kým na vlastnej koži nepocíti zdravotné problémy, len málokto sa dokáže vzdať svojej závislosti.

30.05.2010 05:18
fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín,... Foto:
Cigarety ruinujú telo nielen zvnútra, ale aj zvonku.
debata

Cigarety navyše ruinujú telo nielen zvnútra, ale aj zvonku. Krása určite nie je vážnejším dôvodom na skoncovanie s fajčením, ako zdravie, ale každý dôvod, ktorý vedie k nefajčiarstvu, je dobrý.

Vačky pod očami
Výzor vymetača barov, ktorý človek vidí ráno v zrkadle po prebdenej noci, vie poriadne rozladiť. U fajčiarov je štyrikrát vyššia pravdepodobnosť, že sa v noci poriadne nevyspia a vstanú s opuchnutými očami, ako u nefajčiarov. Na príčine môže byť nočný pokles množstva nikotínu v tele, s ktorým sa závislý organizmus ťažko vyrovnáva.

Žlté zuby
Kto by nechcel mať žiarivo biely „hollywoodsky“ úsmev? Fajčiari môžu o ňom iba snívať. Nikotín totiž spôsobuje, že zuby majú žltý nádych a bývajú zohyzdené škvrnami. Ak sa ich chce fajčiar zbaviť, bude ho to stáť poriadný balík. Profesionálne vybielenie chrupu stojí okolo 300 eur.

Predčasné starnutie
Zošúverené tváre deväťdesiatročných babiek a dedkov môžu byť milé, ale prečo sa k nim silou mocou snažiť dopracovať skôr? Cigarety totiž urýchľujú starnutie, fajčiari vyzerajú v priemere o poldruha roka staršie, než nefajčiari. Fajčenie obmedzuje krvný obeh, kožné tkanivo nie je dostatočne prekrvené, okysličené a preto stráca vláčnosť a pružnosť. K výdavkom na cigarety a bielenie zubov teda treba pripočítať aj drahé krémy proti vráskam.

Žlté prsty
Nikotín v cigaretovom dyme farbí nielen zuby, ale aj prsty a nechty. Navyše, ruky fajčiara poriadne smrdia. Existuje síce niekoľko ľahko dostupných domácich receptov, ako zafarbenie odstrániť, ale drhnutie kefkou a bieliacimi roztokmi veru príjemné nie je.

Riedke vlasy
Akoby vrásky nestačili, fajčenie poškodzuje aj vlasy. Odborníci predpokladajú, že toxické chemické látky v dyme poškodzujú DNA vo vlasových folikuloch. Výsledkom je, že fajčiari majú tenšie vlasy s tendenciu skoršieho šedivenia, ako nefajčiari. Navyše, muži, ktorí fajčia, majú približne dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že oplešatejú – po prihliadnutí na faktory, ktoré zvyšujú riziko plešatosti, ako je starnutie a genetika. Fajčiarkám sa zase viac štiepia a lámu, strácajú lesk a objem.

Jazvy
Nikotín spôsobuje vazokonstrikciu, zúženie krvných ciev, ktoré obmedzuje dodávku kyslíka do tkanív. To znamená, že prípadné zranenie sa dlhšie a ťažšie hojí. Stúpa pravdepodobnosť, že jazvy budú väčšie a červenšie. Takisto rany po vytrhnutých zuboch sa hoja ťažšie.

Šedá myš
Cigaretový dym obsahuje oxid uhoľnatý, ktorý vytláča kyslík. Na koži sa to prejavuje povädnutým vzhľadom, suchosťou, stratou farby a lesku. Aj mladé dievča, z ktorého by inak vyžarovala mladosť, môže pôsobiť „šedivo“. Fajčením cigariet sa tiež spotrebúva veľa živín, vrátane vitamínu C, ktorý pomáha chrániť kožu.

Bradavice
Z dôvodov, ktoré nie sú celkom jasné, fajčiari sú viac náchylní na infekciu ľudským papilomavírusom. Ten spôsobuje bradavice – vrátane genitálnych. Vírus sa prenáša pohlavným spôsobom, ale fajčenie je rizikovým faktorom, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť, že sa ochorenie prejaví.

Strie
Vplyvom nikotínu stráca kožné tkanivo pružnosť a pevnosť. Je preto náchylnejšie na vznik strií (červené ryhy na koži, ktoré postupne slabnú, až dosiahnu striebristý odtieň). Spôsobuje ich rýchle priberanie alebo rýchly rast, ktorému sa slabo pružná koža nestačí prispôsobiť. Zatiaľ sa nikomu nepodarilo vyrobiť takú zázračnú masť, ktorá by strie odstránila. Zostávajú na koži po celý život.

debata chyba