Botox mrazí emócie

Botox, ktorý využíva kozmetická chirurgia na vyhladenie vrások, oberá o emócie.

10.07.2010 07:50
botox - zákrok - skrášľovanie - ihla - vpich Foto:
Botulotoxín dočasne paralyzuje svaly, ktoré spôsobujú vrásky.
debata

Cenou za hladkú tvár býva strata schopnosti vyjadriť ich a najnovšie vedci prišli na to, že sa stráca aj schopnosť plne ich precítiť.

Zázračné injekcie, na ktoré nedajú dopustiť starnúce celebrity, sa vyrábajú z extrémne toxickej bielkoviny s názvom botulotoxín. Táto látka dočasne paralyzuje svaly, ktoré spôsobujú vrásky. Umlčanie mimických svalov môže mať podľa časopisu Emotions vážnejšie následky, ako sa doteraz predpokladalo.

Vedci totiž tvrdia, že už samotný výraz tváre ovplyvňuje pocity. Človek sa hneď lepšie cíti, keď vidí svoju usmiatu tvár v zrkadle. Preto ak kvôli ochrnutým svalom tváre nemôže nasadiť presne taký výraz, ako by chcel, môže mať obmedzenú aj schopnosť cítiť emócie.

„Kvôli oslabenej mimike spôsobenej botoxovými injekciami môže byť oslabená aj spätná väzba vedúca do mozgu, ktorý rozhoduje o tom, čo človek cíti,“ vysvetlil šéf výskumného tímu Joshua Davis, psychológ z Barnard College v New Yorku.

Vedci pozorovali správanie dvoch skupín – u jednej predtým použili botox, u druhej inú látku vyhladzujúcu kožu, ktorá však pohyb svalov neobmedzuje. Potom im vedci pustili video s emotívnymi scénami. U botoxovej skupiny sa potvrdilo ich slabšie prežívanie, než u ľudí z druhej skupiny. Skrášľovací priemysel sa preto snaží vyvinúť dokonalejšiu vyhladzovaciu látku, ktorá by takéto vedľajšie účinky nemala.

Kvôli posadnutosti botulotoxínom prišli o robotu viaceré hollywoodske herečky. Takmer dokonalá tvár, ktorá však nevie prejaviť smútok, hnev, či radosť je režisérom nanič.

debata chyba