Tmavšia pokožka nechráni pred melanómom

Ľudia s tmavšou pokožkou nie sú imúnni voči melanómu. Vyplýva to z novej štúdie, ktorej výsledky poukázali na zvyšujúci sa počet prípadov ochorenia v istej skupine Floriďanov a Floriďaniek s tmavšou pokožkou.

23.07.2010 13:00
slnko, krém, more, leto, dovolenka, alergia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď nie je známy dôvod, výskum poskytol užitočnú radu. „Len preto, že máte tmavšiu pigmentáciu kože, či už ste Hispánec alebo černoch, nie ste imúnni voči rakovine kože,“ upozornil dermatológ Robert S. Kirsner z University of Miami Miller School of Medicine.

Aj napriek spomínanému zvyšovaniu výskytu, melanóm vo všeobecnosti zriedkavejšie postihuje černochov a Hispáncov ako bielych ľudí. No ľuďom s tmavšou pokožkou diagnostikujú toto ochorenie neskôr, a preto sa u nich zvyšuje riziko úmrtia, uviedol Kirsner a jeho tím v časopise Archives of Dermatology. „Objaví sa to neskôr a často je to zrejme pre nižšie vyhľadávanie a skríning,“ uviedla lekárka a vedkyňa Melody Eide z Henry Ford Hospital v Detroite, ktorá sa zaoberá súvislosťou medzi etnicitou a melanómom, no nebola členkou vedeckého tímu Kirsnera.

Aby vedecký tím určil to, či sa trendy vo výskyte rakoviny kože na Floride líšia od USA ako celku, porovnal dáta z období rokov 1992 až 2004 z onkolo­gických registrov Floridy a Spojených štátov amerických. Tento štát si vybrali pre intenzívne ultrafialové žiarenie a rôznorodú populáciu – zhruba pätinu obyvateľstva na Floride tvoria Hispánci a asi 16 percent je černochov. Ako sa uvádza na webovej stránke archderm.ama-assn.org, výskyt melanómu u Hispáncov žijúcich na Floride bol o 20 percent vyšší ako u ostatných mužov v USA. Na druhej strane, incidencia ochorenia u Hispániek z Floridy bola podstatne nižšia ako u celkovej ženskej populácie USA. Ochorenie sa však u nehispánskych černošiek vyskytovalo o 60 percent častejšie ako v celkovej ženskej populácii USA.

debata chyba