Slnko môže poštekliť aj alergiou

Nebezpečenstvo slnečných lúčov nespočíva len v starnutí kože, spálení či rakovine. V súčasnosti, keď sa inak blahodarnému slniečku čoraz častejšie vystavujeme nárazovo a z klimatizovaných priestorov firmy sa v priebehu pár hodín premiestnime na rozpálenú pláž zaliatu UV lúčmi, pokožka môže zareagovať viacerými druhmi nepríjemných svrbivých prejavov. Ľudovo a zovšeobecňujúco im hovoríme alergia na slnko.

24.07.2010 07:00
slnko, krém, leto, dovolenka, alergia, pláž,... Foto:
Aj bežné ležanie priamo na tráve môže v kombinácii s UV žiarením spôsobiť charakteristickú fototoxickú reakciu.
debata

Podľa dermatologičky MUDr. Tatiany Janošíkovej zo Stropkova pribúda ľudí alergických na slnko bez ohľadu na vek. V najťažších prípadoch môže podľa nej pacient pociťovať pocit sucha až dusenia v krku. Aj dermatologička MUDr. Alexandra Novotná, PhD., pre Pravdu tvrdí: „Počet prípadov slnečnej alergie stúpa aj podľa štruktúry našich pacientov.“ Sama má s ňou osobnú skúsenosť predovšetkým na jar: „Pri poznaní, ako sa slnečnej alergii vyhnúť, resp. ju zmierniť, sa s touto diagnózou dá existovať,“ dodáva.

Nepríjemné reakcie kože na slnečné žiarenie, predovšetkým na jeho UVA zložku, odborníci rozdeľujú na fotoalergické a fototoxické. Pri fotoalergických reakciách sa uplatňujú imunologické mechanizmy a látky, ktoré vyvolali alergickú reakciu organizmu sa nazývajú fotoalergény. Pre fotoalergickú reakciu je typické to, že pripomína ekzém, ktorý sa „vyhodí“ až po určitom čase od opaľovania a šíri sa aj na neožiarené miesta. Fotoalergén, čiže látka, ktorá organizmus senzibilizuje, vyvolá nežiaducu reakciu na slnečné žiarenie, sa do tela môže dostať buď tým, že ju človek zje, alebo cez kontakt s kožou. Práve v prípade fotoalergických reakcií je vhodné užívať protialergické lieky už preventívne, 2–3 týždne pred vystavením sa slnku, resp. dovolenkou, na ktorej sa očakávajú problémy.

Neležte priamo na tráve

Fototoxické reakcie vznikajú takmer ihneď po slnení a nesúvisia s imunologickými mechanizmami organizmu. Takýto kožný výsev sa nešíri na neoslnené miesta. Látky, ktoré organizmus senzibilizujú, čiže urobia citlivým, môžu naň takisto pôsobiť zvonka či zvnútra. Medzi tie vnútorné patria niektoré druhy liekov, napríklad antibiotiká patriace do skupiny tetracyklínov, ale aj sulfónamidy, ďalej lieky na cukrovku, reumu, odvodnenie či upokojujúce tabletky alebo cytostatiká. Z potravín je rizikový zeler, petržlen, citrus, figy, umelé sladidlá.
Zvonka môžu pokožku v spojení so slnkom podráždiť kozmetické prípravky s obsahom bergamotového, levanduľového či citrusového oleja, ale aj rastliny, napr. boľševník. Aj bežné ležanie priamo na tráve môže v kombinácii s UV žiarením spôsobiť charakteristickú fototoxickú reakciu, keď pokožku podráždia tzv. furokumaríny obsiahnuté v trávach. Preto sa odporúča ležať vždy na nejakej podložke. Precitlivenosť na slnenie býva aj príznakom niektorých ochorení, napr. lupusu.

Protialergické lieky už vopred

Čo z toho všetkého vyplýva? Ľudia precitlivení na slnečné žiarenie by sa slnku mali vystavovať postupne, nikdy nie v poludňajších hodinách, chrániť sa vhodným oblečením (bavlna má ochranný faktor 32), používať opaľovaciu kozmetiku špeciálne určenú pre alergikov na slnko. Niektorí imunológovia, napr. MUDr. Jarmila Hrozáňová z Bratislavy, odporúčajú v médiách preventívne užívanie betakaroténu, ktoré „prispieva k zníženej reaktivite kože“. Ak na dovolenke očakávate problémy v zmysle slnečného ekzému alebo solárnej žihľavky, napríklad na základe skúsenosti z minulého roka, je vhodné už vopred si nasadiť protialergické lieky (antihistaminiká), predpísať ich môže praktický lekár, imunoalergológ i dermatológ. malé balenia sú voľnopredajné. Môžu zabrániť výsevu vyrážok alebo zmiernia priebeh slnečnej alergie a najmä svrbenie. Proti svrbeniu pomôžu aj voľnopredajné miestne gély s obsahom protialergickej látky, v ťažších prípadoch masti s obsahom kortikosteroidov od lekára.

„Čiastočné zlepšenie môže nastať aj po otužení kože metódou PUVA, v ťažkých prípadoch sa aplikuje liek v tabletách s účinnou látkou azatioprín,“ píše dermatovenero­logička MUDr. Andrea Hradiská v Bedekri zdravia. Metóda PUVA sa nazýva aj fotochemoterapia a je založená na kombinácii prípravku zvyšujúceho citlivosť na svetlo (psoralénu) s následným ožiarením s pomocou UVA lúčov. Možno ju absolvovať u dobrého kožného lekára, má však význam robiť to na jar (do mája). Pozor si treba dávať na lieky a vždy si v príbalovom letáku prečítať, či sa užívanie lieku zlučuje s opaľovaním.

Sú však, bohužiaľ, pacienti, ktorí majú také ťažké alergické reakcie na slnko, že vôbec nemôžu vycestovať na dovolenku k moru. Nezaberajú im ani lieky, ani krémy s vysokým ochranným faktorom. Vo všeobecnosti platí – čím je pokožka bledšia, tým citlivejšie na slnko reaguje. Slnečným lúčom sa preto treba vystavovať s rozumom.

debata chyba