Plastická a estetická chirurgia je aj o zdraví

Zákroky plastickej a estetickej chirurgie sú dnes už bežné. Nie vždy ide iba o snahu lepšie vyzerať, ľudia takýto zákrok často podstupujú zo zdravotných dôvodov. Je to najmä v prípade zmenšovania prsníkov, ich rekonštrukcie po onkologickom ochorení, ale patria k nim aj operácie očných viečok či korekcie nosa.

19.08.2010 06:00
plastika, plastická operácia, chirurgia, injekcia Foto:
Na zmenu vzhľadu musíte byť pripravená.
debata

Veľa sa hovorí aj o rakovine kože, takže kontrola znamienok a odstraňovanie tých rizikových je dokonca zdravotne indikované.

Pokiaľ ide o náročnosť operácií, k zložitejším patria úprava brucha, ale aj zmenšovanie prsníkov.

Tak ako iné medicínske odbory aj plastická chirurgia a každá jej metóda prechádza dlhým vývojom. „Niekedy môže trvať niekoľko rokov až desaťročí, kým sa nová metóda na trhu etabluje, vychytajú sa chyby, stabilizuje sa predoperačná príprava, operačný postup, a tým aj výsledky,“ hovorí doktor Pavol Kačmár z Chirmedu.

Ako príklad uvádza tumescentnú liposukciu. „Tá je štandardnou metódou od roku 1987, ale pred rokom-dvoma sa o nej ako na Slovensku hovorilo pomerne veľa hovorilo ako o ,novej´. My ju robíme od roku 2001. Na slovenské pomery sa to môže považovať za novú metódu,“ vraví. Na niektorých pracoviskách sú podľa neho už minimálne tridsať rokov štandardom aj úpravy vonkajšieho kútika dolného viečka spojené s jeho napnutím.

„Ak niekto hovorí, že vykonáva daný zákrok ako jediný, pravdepodobne tento nie je veľmi prínosný alebo je príliš rizikový. Inak by bol akceptovaný širšou odbornou verejnosťou,“ cituje doktor Kačmár informácie z článku na Forumplastika. Môže sa stať, že takýto zákrok nie je ešte v praxi dostatočne overený, čo zvyšuje riziko pre pacienta. „Ak niekto udáva, že metóda, ktorú používa, je prevratná, znamená to iba to, že sa možno objavila nová. A len čas a skúsenosti z mnohých pracovísk a seriózne vedecké štúdie ukážu, nakoľko je prínosná alebo riziková,“ upozorňuje na možné nástrahy.

Každý, kto sa rozhoduje podstúpiť plastickú operáciu, by sa mal veľa pýtať, navštíviť aj viacero zariadení a až potom sa definitívne pre zákrok, ale aj zariadenie rozhodnúť.

Dôležité je pýtať sa

Pred každou plastickou operáciou je dôležité spýtať sa aj na možné riziká. Treba si uvedomiť, že podstatná časť takýchto zákrokov nie je medicínsky indikovaná a pacient ju podstupuje na vlastné riziko.

Plastická operácia je operácia ako akákoľvek iná. To znamená, že vždy môžu nastať nejaké komplikácie, či už počas operácie, alebo po nej. Stopercentná istota neexistuje. Pred každou operáciou sa však pacient musí podrobiť konzultačnému vyšetreniu, kde sa dozvie podrobnosti o chystanom zákroku, o predoperačnej príprave, operačnom postupe a o tom, čo všetko musí dodržiavať v pooperačnom období, lekár ho oboznámi aj s možnými rizikami. Až potom, keď absolvuje celý tento proces, podpisuje informovaný súhlas.

Český psychiater Jan Cimický však varuje pred závislosťou od plastických operácií. Podľa neho je dnes medicína schopná urobiť čokoľvek a ak silikóny zlepšia psychiku ženy, je to v poriadku a je to výborná investícia. Pribúda však prípadov, keď sa mnohí neuspokoja s jednou operáciou a rozhodujú sa pre ďalšie a ďalšie operácie. „Odborne sa tomu hovorí dosmorfóbia, teda ide o poruchu vnímania vlastného tela,“ vyjadril sa Cimický.

Prsia vedú

Najväčší záujem je podľa plastických chirurgov o úpravu prsníkov a liposukciu.

„V našom zariadení vedie liposukcia, najmä jej najmodernejšia rádiofrekvenčná forma, a operácie prsníkov,“ hovorí doktor Viliam Jurášek z Porta Med. Za nimi nasledujú operácie nosa a viečok. „Už niekoľko rokov používame aj ,recykláciu´ vlastného tuku, takzvanú lipoštruktúru. Vypĺňame ňou pery, vrásky a rôzne nerovnosti,“ dodáva.

Aj podľa doktora Jozefa Fábryho z Posonium Clinic je najväčší záujem o úpravu prsníkov, viečok, nosov a odstávajúcich ušníc. „Vzrastajúci záujem je aj o vypĺňanie vrások a pier. Odstraňovanie kožných a podkožných útvarov, tetováže a odstraňovanie jaziev patria k rutinným zákrokom,“ vraví. „Vlastný tuk na zväčšovanie prsníkov nepovažujem za bezpečnú metódu, a tak to ani nerobíme. Pokiaľ ide o kmeňové bunky, túto metódu nemôžeme považovať za rutinnú, najväčší prínos by mala mať v onkológii,“ dodáva.

„Vlastný tuk na zväčšenie prsníkov nevyužívame. Podľa našich vedomostí pre zväčšovanie prsníkov prináša viac negatív ako pozitív napriek tomu, že zopár autorov prezentuje na kongresoch veľmi pekné výsledky. To isté si myslíme o použití kmeňových buniek pri tejto indikácii,“ konštatuje doktor Kačmár.

Možné riziká

Vznik krvnej zrazeniny
Pred každou operáciou, nielen plastickou, je potrebné predoperačné vyšetrenie, na základe ktorého sa lekár rozhoduje, či vôbec operáciu urobí. Ak vás odmietne, mali by ste to rešpektovať. Podľa prieskumov totiž embólia hrozí od jedného do piatich percent tým, ktorí podstupujú plastiku pŕs či brucha a majú viac ako 40 rokov. Rizikovými faktormi trombózy a embólií sú: kŕčové žily, problémy so srdcom, samovoľný potrat v minulosti, fajčenie. Nepodceňujte svoj zdravotný stav a ak dostanete od lekára zamietavú odpoveď, rešpektujte ju.

Pomalé hojenie
Musíte si uvedomiť, že vaše telo na operáciu môže zareagovať napríklad zlým hojením. Rana môže začať hnisať a vaša liečba sa môže predĺžiť aj o niekoľko týždňov.

Zle urobený zákrok
Žiaľ, niekedy sa môže stať, že výsledok zákroku nie je podľa predstáv pacienta. Najviac „nepodarkov“ býva pri zväčšovaní prsníkov.

Psychika
Operácia môže psychicky pomôcť, ale výsledok môže byť aj opačný. Ak chce váš partner, aby ste si dali zväčšiť prsia, porozmýšľajte nad tým, či to chcete aj vy. To isté platí aj o nose či bruchu. Na zmenu vzhľadu musíte byť pripravená.

debata chyba