Trend nedbalého robinsonismu sa skončil

Boj so starnutím síce človek nemôže vyhrať, ustavičný pokrok v plastickej a estetickej medicíne mu ho však pomáha, aspoň čo sa týka výzoru, spomaliť.

20.09.2010 14:00
Slavomira Feix Foto: ,
Primárka dermatológie v bratislavskom centre zdravia a krásy INTERKLINIK Slavomira Feix.
debata

Pre takéto zákroky sa rozhoduje čoraz viac ľudí, pribúdajú aj muži. Aj v tom však platí zdravá miera. „Nesmieme zabúdať, že každý z nás je individualita sama osebe. Mali by sme zostať takí, akí sme, pretože každý človek je krásny. Ak si chceme pomôcť, tak iba tam, kde cítime problém, ale inak by sme mali jemným spôsobom nechať v súlade s prírodou telo starnúť. Musíme si uvedomiť, že starnutie sa zastaviť nedá, ale dá sa starnúť pekne,“ hovorí primárka dermatológie v bratislavskom centre zdravia a krásy INTERKLINIK Slavomira Feix.

Čím si vysvetľujete nárast skrášľovacích operácií?
Nepochybne je to aj spoločenským cítením. Dnešná spoločnosť si vyžaduje, aby sme boli kariérne, ale aj privátne na vysokej úrovni. Inými slovami, krásni znútra aj zvonka. Je to také skladanie puzzle a k tomu patrí aj estetika. Všetky publikované štúdie hovoria o tom, že esteticky pekný človek zvonku, nehovoriac o jeho vnútri, má vždy väčšie šance presadiť sa v živote. Konkurenčný boj nás prinútil k tomu, aby sme boli kvalitní nielen inteligenciou, psychickou stabilitou, ale aby bolo kvalitné aj naše telo. Ľudia viac športujú, viac chodia na preventívne prehliadky. Menia sa. Trend nedbalého robinsonismu sa skončil, snažíme sa o rovnováhu tela a duše.

Už neplatí, že sebavedomý človek nepotrebuje upravovať svoj zovňajšok?
Áno, ale len do určitej miery. Práve sebavedomí ľudia prichádzajú s konkrétnou požiadavkou, čo by na sebe chceli ešte viac zdokonaliť. Aj tým dávajú do pozornosti svoje sebavedomie a uvedomenie sa.

A čo ak pacient prichádza s prehnanými predstavami o svojom zdokonalení?
Estetika do veľkej miery súvisí so psychológiou. Ľudia, ktorí k nám prichádzajú, sa často zdôverujú so svojimi problémami, chcú o nich hovoriť aj v súvislosti so zákrokom. Ak mám ako lekárka pocit, že zákrok nie je pre pacienta vhodný, snažím sa ho usmerniť, tak aby sme našli spoločné riešenie. Zákrok viem aj odmietnuť, ak som presvedčená, že by to mohlo mať pre pacienta iný, ako pozitívny výsledok. Uskutočniť zákrok – ak som dobrý špecialista – to je najmenej. Ale najdôležitejšia je komunikácia s pacientom, porozumieť jeho prianiu a čo najlepšie ho realizovať.

Mnohí lekári v tejto súvislosti varujú pred závislosťou od plastických operácií.
Áno, to je pravda. Sme ľudia a stávame sa závislými od mnohých vecí. Môžu to byť aj estetické zákroky. Ak sa podaria, človek prirodzene cíti pozitívnu zmenu. Stáva sa, že potom žiada viac a viac. Zo sveta sú známe prípady, kam až taká závislosť môže dospieť. Preto je taká potrebná spolupráca pacient – lekár. Lekár musí vedieť povedať dosť.

Je výber lekára v tejto oblasti medicíny dôležitejší ako v iných?
Určite je dôležitý. Ide predsa o dobrovoľný estetický, a nie o medicínsky nevyhnutný zákrok. Niektorí pacienti potrebujú rázneho lekára, ktorý direktívne povie, toto urobíme takto, a to im vyhovuje. Sú aj takí, ktorí potrebujú konzultovať aj tri-štyrikrát, prejsť všetky možnosti. Iní by zas chceli všetko hneď a naraz. Pacient by mal navštíviť viac centier, viac lekárov, odkonzultovať si veci a vybrať si lekára, ku ktorému pociťuje najväčšiu dôveru.

Stáva sa vám, že sa na človeka, ktorého stretnete, pozeráte už ako na potenciálneho klienta?
Ale samozrejme. Aj my sme tvorcami a autormi krásy, tými, ktorí určujú jej štandard. Sú isté pravidlá na to, čo pekné je a čo pekné nie je. A preto je dobre, že pracuje v tejto oblasti viac lekárov a každý vidí krásu inak. Ja osobne som zástancom prirodzenej krásy, nemám rada veľké zmeny. Riadim sa pravidlom, že menej je niekedy viac. Kožu ako najväčší ľudský orgán treba starostlivo chrániť. Čo ma napríklad ako lekára dermatológa zavše zaskočí, je moderné veľkoplošné tetovanie. Je mi ľúto zdravej čistej kože, pretože ako dermatológ viem, koľko psychického tlaku je u pacientov s kožným ochorením a ako túžia mať zdravú kožu.

Dá sa povedať, ktoré operácie sú v plastickej chirurgii najčastejšie?
Nielen u nás, ale aj vo svete sú najčastejšie operácie pŕs. Aj keď sa ešte stále najviac upravujú prsníky pomocou implantátov, tie bez nich ich dobiehajú. Druhou v poradí je zrejme liposukcia. Robí sa operačne odsatím tuku kanylami, dnes už najmä v lokálnej anestéze (tzv. Tumescentnej anestéze). Veľkou časťou plastických operácií je aj korekcia nosa. Dnešná estetická medicína prechádza od veľkých klasických zákrokov k miniinvazívnym metódam. Terapia botoxom, odstraňovanie mimických vrások výplňovými materiálmi, napríklad kyselinou hyalurónovou, silikónovými implantátmi, mezoterapeuticke metódy, laserová medicína, tieto zákroky sú takmer na dennom poriadku.

Sú niektoré zákroky aj zdravotne indikované a preplácajú ich zdravotné poisťovne?
Takou by mala byť korekcia nosa, ak je dýchanie sťažené alebo má pacient časté chronické zápaly. V tom prípade pracujeme s chirurgom, pretože najprv sa odstraňuje anomália, ktorá ohrozuje zdravie človeka, a zároveň sa upravuje forma nosa. A tam už pracuje estetická časť. Zdravotnou indikáciou je aj modelovanie a plastika prsníkov u žien po odstránení benígneho či malígneho tumoru s následnou deformáciou. Alebo aj zmenšenie nadmerných prsníkov, ktoré ohrozujú zdravie ženy tým, že zaťažujú chrbticu. Pokiaľ ide o estetické zákroky malého druhu, určite by pri veľkom psychickom zaťažení pacientov napríklad pri ťažkých formách akné mala zbrusovanie a vypĺňanie jaziev preplácať zdravotná poisťovňa. A ak nie celý zákrok, tak aspoň jeho časť.

Ktorá operácia je považovaná za najnáročnejšiu?
Veľmi náročná je úprava brucha pri striách alebo pri odstraňovaní veľkého množstva tuku, tzv. abdominoplastika. A to nielen pre operatéra, ale aj pre pacienta. Úprava veľkých prsníkov patrí tiež k tým zložitejším. Ale nedá sa to špecifikovať, pretože každá operácia sa môže stať náročnou. Niekedy sa aj jednoduché vsádzanie implantátov môže stať komplikovaným.

Hovorí sa, že estetická a plastická medicína dokážu výzor omladiť o maximálne asi šesť rokov. Je to pravda?
Áno dokážu. Niekde vieme ubrať na výzore aj viac. Je to individuálne. Pracujeme s človekom a človek je živý organizmus, ktorý prechádza svojím vývojom – starne. Pokiaľ ide o plastické či estetické operácie, pri všetkých ide zväčša o spomalenie starnutia. Dynamika procesu však pokračuje. Aj keď sa používajú stabilné implantáty alebo trvácne preparáty pri vyrovnávaní vrások, nikdy to nie je navždy. Starnutie a opotrebovanie človeka nevieme zastaviť, my ho vieme len sprevádzať, skrášľovať a zjemňovať.

Stále sa spomínajú pozitívne zmeny výzoru, ale málo riziká. Rátate s nimi?
Teraz sa dotýkame právneho aspektu, ktorý je veľmi dôležitý. Musíme si uvedomiť, že v estetickej chirurgii je 99 percent zákrokov dobrovoľných. Klient sa rozhodne podstúpiť niečo, čo nie je medicínsky nutné. Preto sú veľmi dôležité predoperačné konzultácie, laboratórne vyšetrenia, vyšetrenia internistom a písomný súhlas o vykonaní zákroku. Čo sa týka menších estetických zákrokov, tam ide o spracovanie dôležitej anamnézy. Nepracujeme iba so zdravými ľuďmi. Chodia k nám aj chronicky chorí pacienti. Nemusí, ale môže sa niečo stať. Pacient po dôkladnej konzultácii podpisuje informovaný súhlas o tom, že je vyrozumený aj o rizikách. Riziko existuje vždy. Tak ako pri operácii slepého čreva, môže prebehnúť úplne hladko, ale môže mať aj fatálne následky. Tak je to vo všetkých odvetviach medicíny vrátane plastickej a estetickej chirurgie.

Čo myslíte? Stanú sa skrášľovacie zákroky a operácie našou bežnou potrebou alebo sa ľudia zmieria s prirodzeným starnutím?
Zmierime sa s kontrolovaným starnutím. Technológie sa v tomto smere stále zlepšujú. Trend je v tom, že sa snažíme modelovať celého človeka jemnejšími zákrokmi a udržiavať starnutie ako-tak v šachu. Ak sa niekto začne o seba starať a dávať si odstraňovať vrásky botoxom či kyselinou hyalurónovou alebo rádiofrekvenčnými metódami, ultrazvukom, lasermi, tak poviem, že pracuje proti starnutiu vonkajška. Veľa robí aj genetika, hovorí sa, že je sedemdesiat percent úspechu. Tých zvyšných tridsať percent vieme nejakým spôsobom ovplyvniť

Ale predsa, čo by mal človek robiť, aby prirodzene oddialil proces starnutia?
Môže urobiť veľa. Základom je preventívna medicína, starosť o svoje telo a zdravie počas celého života. Treba zdravo žiť, športovať a rozumieť organizmu ako celku. Estetická medicína je len zlomková časť vo veľkom novom medicínskom odbore anti-aging medicine. Budúcnosť ukáže, kam bude spieť náš boj so starnutím.

debata chyba