Jazyk je balzam na pery s opačným efektom

Naše pery nie sú nadšené z toho, ak prídu do styku s vetrom, slnkom, vodou či mrázom.

19.10.2010 13:50
pery - popukané - suchá pokožka - balzam Foto:
Správny balzam na pery by mal obsahovať vitamíny A, E, F aj UV-filter.
debata

A v meteorologickej predpovednej ikonke je vždy jeden z nich „na programe“. Logicky z toho vyplýva, že im treba venovať každodennú starostlivosť.

Ako by pery nemali vyzerať
- Drsné, suché, s kožtičkou, ktorá sa odlupuje

Liek číslo jeden
Balzam na pery. Mal by obsahovať antibakteriálnu prísadu, výťažok z ľubovníka bodkovaného (alebo extrakt z aloe vera), výťažok z nechtíka lekárskeho, vitamíny A, E, F a UV filter 15+.

Nepriatelia pier
- „Balzamom na pery“, ktorý má opačný efekt, je jazyk. Z často oblizovaných pier sa odstraňuje ich prirodzený tukový film, čo zaviní, že budú ešte suchšie – to docieliť nechceme.
- Ľahostajnosť. Rovnako, ako sa vieme postarať o nechty, chodidlá, ruky či tvár, nemali by sme obchádzať ani pery. Nemajú totiž tukové žľazy, teda musia svoj ochranný film získať z okolitých areálov kože.
- Opaľovanie. Podobne ako pokožku, aj pery treba natierať balzamom s vysokým ochranným faktorom.
- Klimatizácia - pretože odoberá vlhkosť.
- Teplo v spálni – skontrolujte teplotu miestnosti, v ktorej spávate. Mala by mať 18–20 stupňov a vlhkosť vzduchu 40 až 50 percent.
- Nedostatok biotínu, ktorý prospieva koži, pretože ju zásobuje sírou. Obsahuje ho predovšetkým pečeň, sójová múka, vajčený žltok, orechy, sardinky, mandle a huby.

Pomoc z kuchyne
Kyslá smotana – keď sa ráno prebudíte, pretrite si popukané pery kyslou smotanou. Smotana má správne zloženie tukov, ktoré ochráni pery pred nepriaznivými vplyvmi počasia.
Med – nechajte ho vsiaknúť do pier večer pred spaním. Podporí regeneráciu kože v noci a ničí choroboplodné zárodky.
Kakaové maslo – nielenže lieči, ale má aj príjemnú chuť.
Marhuľa – roztlačte ju do hydratačného krému a potriete si ním pery – vyhladí ich.
Avokádo – rovnako primiešané v hydratačnom kréme dodá pokožke pružnosť.
Šalvia – mäkkú zubnú kefku ponorte do šalviového čaju a pery ňou pred spaním pomasírujte.
Nechtíková masť – môžete si ju pripraviť doma. Litrovú nádobu naplňte sušenými alebo čerstvými nechtíkovými kvetmi a doplňte ju zohriatym medom tak, aby zakryl kvety. Nádobu postavte na 3 týždne na tmavé miesto, potom preceďte cez sitko a med nanášajte na pery ako balzam, kedykoľvek počas dňa.

debata chyba