Pomarančová koža – zbavte sa jej

Neestetická celulitída. Zistíte, že ju máte, ak si kus kože chytíte medzi prsty, najlepšie na stehne alebo zadku a vaša koža vám bude nápadne pripomínať pomarančovú kožu. Horšie štádium celulitídy je vtedy, ak sú pomarančová kôra s menšími hrbolčekmi zjavné na prvý pohľad. Znamená to, že koža má veľké póry.

28.10.2010 06:00
stehná, postava, pokožka, celulitída, obvod... Foto:
Stabilný výsledok docielite, ak neschudnete viac ako dva kilogramy mesačne.
debata

Celulitída je porucha ukladania tukov a týka sa najmä žien. Trápi až 98 percent z nich, čiže skoro každú. Na trhu sa objavili krémy, ktoré sľubujú úplné odstránenie celulitídy, ale ich účinok je diskutabilný. S celulitídou je najlepšie naučiť sa žiť, pretože šance na jej vyliečenie sú mizivé. Podkožné tukové tkanivo sa totiž dá len ťažko ovplyvniť.

Čo však môžeme urobiť preto, aby nebola taká viditeľná?

  • regulovať svoju hmotnosť (čím tučnejšia žena, tým viditeľnejšia celulitída). Zmeňte stravovanie. Priateľom celulitídy sú sladkosti a mastné jedlá, čiže všetko, z čoho sa priberá. Stabilný výsledok docielite, ak neschudnete viac ako dva kilogramy mesačne. Na peknú pokožku dobre vplývajú ryby, hydina, vitamín C, zinok a meď. Nachádzajú sa v hrachu, fazuli, šošovici a v pivných kvasniciach.
    • veľa piť, najlepšie minerálnu vodu a ovocné šťavy. U mnohých žien s celulitídou sa totiž zistilo, že prijímali veľmi málo tekutín.
    • pravidelne prekrvovať pokožku masírovaním – pomôžu aj masážne rukavice po kúpeli
    • veľa športovať, cvičiť, proste hýbať sa

Pomôžte si bylinkami. Nenatierajte si ich na telo, ale sa v nich vykúpte. Účinná v tomto smere je šalvia lekárska, dúška tymianová a borievka. Pokožku prekrvia.

Kneippova vodoliečba, ktorá prekrvuje problematické miesta, je overený prostriedok ako bojovať proti celulitíde. Spočíva v masírovaní sprchovacou hlavicou nastavenou na prudký prúd. Prúdom vody prechádzajte od lýtka pravej nohy po vonkajšiu stranu lýtka a stehna až po lopatku. Potom ním prejdite vpravo popri chrbtici späť po vnútornej strane pravej dolnej končatiny. Celé to zopakujte na ľavej nohe. A opäť celý masážny proces, len po vonkajšej strane končatiny smerom nahor cez brucho po spodný rebrový oblúk hore a dole – na pravej a na ľavej nohe. Dôležité je, aby ste sa na záver neutierali, len si na telo jemne priložili uterák, prípadne župan. Odporúča sa desať minút v ňom pochodovať po byte, prípadne hore-dole schodmi, aby bolo telo ešte nejaký čas v pohybe.

Čaj proti celulitíde

Na celulitídu má liečivý účinok petržlen. Ak nie ste tehotná, čaj, ktorý sa odporúča piť 2 týždne si pripravíte z 1 lyžice petržlenovej vňate a koreňa – zalejete ich 1 šálkou vriacej vody a necháte 5 minút lúhovať. Potom precedíte. Denne z neho vypite viac ako 1 šálku.

debata chyba