Niektoré jazvy je možné vyhladiť

Nejakú jazvu, väčšiu či menšiu, má na tele takmer každý. Niektorí vnímajú svoje jazvy s humorným nadhľadom a dávajú im dokonca mená ako česká herečka Dagmar Patrasová, ktorá veľkej neforemnej jazve na svojom krku po operácii krčných stavcov hovorí Júlia. Iní ich považujú za vážny estetický hendikep, ktorý im môže spôsobovať až depresie.

08.11.2010 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, jazva, pírsing, piercing Ilustračné foto.

Jazvy sa z kože bez zvyšku vygumovať nedajú, súčasná medicína však ponúka efektívne riešenia na zmenšenie ich viditeľnosti.

Najlacnejšie sú prírodné lieky a to, ak sa pre odstraňovanie jazvy človek rozhodne včas. Staré mamy ošetrovali jazvy domácim sadlom. Už v minulosti ľudia prirodzene pochopili, že jazva sa nesmie vysušiť. Pri takom jednoduchom prístupe by na jazvu mala stačiť vrstva neparfumovaného krému, najmä po kúpaní. Dnes je populárne napr. bambucké maslo. Z byliniek sa na jazvy odporúča skorocelová tinktúra alebo ľubovníkový olej. Údajne sa osvedčila aj aplikácia olejovitej masy vitamínu E priamo z kapsuly.

Pri akejkoľvek starostlivosti o čerstvú jazvu treba mať na zreteli nasledujúce odporúčanie: S liečbou jazvy treba začať až po zahojení poranenia! Nijaké produkty na liečbu jaziev nie sú určené do otvorených či čerstvých rán. Jestvujú produkty na liečbu rán, ale to je už téma z iného súdka.

S jazvičkou pod nosom

Organizmus dokáže bez viditeľných prejavov spojiť iba poranenie vnútorných orgánov. Poranenie kože telo vždy hojí viac či menej viditeľnou jazvou. „Jazva nemá kožné súčasti, akú sú vlasy, mazové a potné žľazy. Počas hojenia svrbí, čo vyvoláva prítomný histamín. Úplná regenerácia rany je možná len v prípade, ak je poškodená len pokožka, napríklad v prípadoch povrchového oškretia alebo povrchovej dermabrázie,“ tvrdí kožná lekárka MUDr. Ružena Sochorová, CSc., zo zariadenia Life Style v Bratislave.

To, či sa rana pekne zahojí, je podmienené geneticky. Záleží aj na rozsahu a druhu zranenia. Veľmi nepekné jazvy zanechávajú popáleniny či rany, ktoré boli „rozstrapkané“, znečistené a infikovali sa. Niektorí plastickí chirurgovia považujú za rizikovú oblasť ženské plecia a dekolt, kde vraj ostávajú neestetické jazvy hoci aj po odbornom vyberaní materských znamienok. Problematické jazvy sú na ohyboch tela, pretože sa na nich jazvy naťahujú. Pomerne pekne sa hoja jazvy po plánovaných chirurgických a estetických výkonoch. Vtedy chirurg zošíva niekoľko vrstiev kože, často používa vstrebateľné stehy.

Pomerne častou vývojovou chybou sú rázštepy na tvári. Pacienti s diagnózou rázštepu pery sú známi ako tí „s jazvičkou pod nosom“. „My pacientom po zákroku odporúčame len tlakové masáže, ktoré majú logické opodstatnenie – prispievajú k zániku drobných kapilár vzniknutých počas hojenia rany, a tým aj k postupnému blednutiu jazvy,“ hovorí o jazvách po operácii rázštepu plastický chirurg MUDr. Peter Žiak z nemocnice v bratislavskom Ružinove. „Vo väčšine prípadov sa rany na hornej pere hoja bezproblémovo, jazvy vyzrievajú normálne, bez známok hypertrofie. Horná pera však rastie do dĺžky vo vertikálnom rozmere, takže jazva môže spôsobovať ťah, pretože samotná jazva nerastie. Tomu by však mala predchádzať zvolená operačná technika, keď rázštep zošívame tak, aby jazva bola orientovaná šikmo, nie kolmo.“

Jazvy vyvýšené i preliačené

Vo všeobecnosti sa na jazvy odporúča tlaková liečba. Masáž tlakom je omnoho účinnejšia ako klasické masírovanie. Aplikáciou tlaku sa predchádza hypertrofii jaziev, čiže tomu, aby nadmernou tvorbou novej kože došlo k ich vyvýšeniu a zhrubnutiu.

V jazve prebiehajú dva procesy – tvorba a odbúravanie. Ak dôjde k ich narušeniu, prejaví sa to na vzhľade jazvy. Ak prevažuje nadmerné tvorenie novej kože, vytvoria sa tzv. hypertrofické jazvy. Ich rast obmedzujú rozmery rany. Keloidy sú už jazvy, ktoré prečnievajú línie rany. „Hypertrofické jazvy a keloidy sa vytvárajú rovnako u mužov a žien,“ konštatuje v odbornom článku prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Košiciach MUDr. Ján Babík, CSc. „Predná plocha hrudníka, ušné lalôčiky, ramená a brada majú vysokú tendenciu ku tvorbe keloidov, kým očné viečka, genitálie, dlane, chodidlá nôh, rohovka a sliznice sú postihované minimálne.“

Jazvy ešte môžu byť atrofické, čiže lievikovité. Tieto jazvy vznikajú typicky po vyrážkach. Niekto považuje za samostatný typ jazvy strie. Ide vlastne o popukanú kožu následkom jej rýchleho rozťahovania – počas prudkého nárastu hmotnosti. Predísť striám sa dá pravidelným hydratovaním kože, masážami (v podobe tzv. štipkania) a dostatočným pohybom.

Prípravky na jazvy

Liečba jaziev môže byť konzervatívna či agresívnejšia. Medzi konzervatívne metódy patrí okrem masáže aj nanášanie rôznych prípravkov. Medzi známe prípravky na liečbu jaziev patrí gél s výťažkami cibule, heparínom a alantoínom (Contractubex). Využíva sa na liečbu rôznych typov a veľkostí jaziev vrátane jazvičiek po akné a strií. „V kombinácii s ionoforézou (slabý elektrický prúd zosilňujúci prenikanie účinných látok do kože) sa využíva dokonca v liečbe skrátenia šliach,“ tvrdí MUDr. Hana Zelenková, CSc., kožná lekárka zo Svidníka. Celková dĺžka liečby však musí byť minimálne tri mesiace a musí sa kombinovať s masážou jazvy. Obsiahnuté látky urýchľujú hojenie kože, tlmia zápalové prejavy, splošťujú jazvu a uvoľňujú jej zatvrdnuté tkanivo.

Iný prípravok na jazvy obsahuje aktívnu rastlinnú zložku bohatú na enzýmy so silnými antioxidačnými účinkami (Sodermix). Používa sa na hypertrofické jazvy a na keloidy a jeho výhodou je aj to, že okrem protizápalového účinku a vychytávania voľných kyslíkových radikálov zmierňuje svrbenie. Doba aplikácie na zahojenú jazvu je takisto najmenej tri mesiace. Používa sa aj na postradiačnú fibrózu (zmnoženie tkaniva po rádioterapii).

Silikón nielen do prsných implantátov

V poslednom období sa stala veľmi populárnou liečba jaziev pomocou silikónu. Silikón totiž zabezpečuje v jazve rovnováhu vlhkosti (bráni strate vody odparovaním) a zároveň maximálny prísun kyslíka. Napomáha to lepšiu produkciu kolagénu. Silikónové prípravky na jazvy jestvujú v zásade v troch formách: ako gél (Dermatix, Xeragel), tyčinka pripomínajúca vysúvateľný balzam na pery (Prosil) a silikónové plátky (Epiderm, Scarban Elastic). Silikón vytvára na pokožke jemnú vrstvu, ktorá nevniká do pokožky, je však s ňou v ustavičnom kontakte.

Podľa výskumov sa tvorba jaziev značne zredukuje, ak je poranená časť pokožky (ale až po zahojení rany!) v ustavičnom kontakte so silikónom. Výhodou plátkov je to, že sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a strihaním sa môžu prispôsobiť rôznemu tvaru jaziev. Sú umývateľné a určené na viacnásobné použitie. Na pohybom namáhané miesta či na jazvy v oblasti tváre je výhodnejší gél, môže sa naň nanášať aj mejkap. Tyčinka sa prakticky nanáša, netreba ju vytláčať z tuby ako gél, jazva sa akoby „narúžuje“.

Silikónové produkty by sa mali na jazvy aplikovať najmenej na 12 hodín denne, najlepšie však na 24 hodín minimálne 8–12 týždňov, píše sa na www.jazvy.sk. Prípravky na jazvy je optimálne kombinovať s masážami. Masáž jazvy však treba robiť pred nanesením gélu. Princíp liečby silikónom spočíva totiž vo vytvorení filmu, ktorý pozitívne účinkuje na jazvu. Masážou by sa tento film porušil. „Logicky sa preto nemasíruje po nanesení gélu, ale medzi jeho aplikáciami,“ vysvetľuje MUDr. Alexandra Novotná, PhD., z kliniky Esthetic v Bratislave

Iné metódy odstraňovania jaziev

Medzi ďalšie možnosti riešenia jaziev patrí aplikácia kortikoidov. „Ako najefektívnejšia liečba čerstvých, veľmi výrazných hypertrofických jaziev a keloidov sa stále uvádza injekčné vpravovanie liečiv priamo do jazvy. Používané lieky patria do skupiny hormonálnych preparátov, ale táto liečba má svoje obmedzenia,“ píše MUDr. Hana Zelenková v odbornom článku o jazvách. Pri preliačených jazvách niekedy nie je iná možnosť, ako jazvu opäť rozrezať a opätovne prešiť (treba rátať s tým, že druhá jazva bude o niečo dlhšia), prípadne do nej napichať kolagénové implantáty.

Vyvýšenú jazvu je možné aj zbrusovať (tzv. mikrodermabrázia). Zamaskuje sa tak ostrý prechod medzi ňou a okolitou kožou. Ďalšia možnosť liečby hypertrofických jaziev a keloidov, hoci má tiež svoje obmedzenia, je kryoterapia. Ide o liečbu pomocou tekutého dusíka. Menšie jazvy (najmä po kiahňach, akné) možno odstrániť aj pomocou CO2 alebo erbiovým laserom. Princíp účinku laserov je štrukturálna zmena v koži, tepelné zničenie starého kolagénu a podpora tvorby nového. Šetrne sa odparí vrchná vrstva pokožky, a tým sa obnoví povrch kože. Jedným z najmodernejších spôsobov je aj technika re-cell. Ide o vyhladenie jazvy zbrúsením a jej následné prekrytie extraktom buniek odobratých z vlastnej zdravej kože. Opravy jaziev sú sezónnou operáciou a robia sa v zimných mesiacoch, keď je znížená úroveň UV-žiarenia.

Aké jazvy poznáme

Normálne jazvy spočiatku bývajú jasnočervené, citlivé, vyvýšené. Červenú farbu im dodáva výrazné prekrvenie a množstvo krvných cievok. Postupne sa však cievky a začervenanie vytrácajú, jazva sa stiahne na úroveň pokožky a vybledne. V jazve sa neobnovuje ochlpenie.

Hypetrofické (vyvýšené) jazvy vznikajú nadmernou tvorbou novej kože. Tieto jazvy sú obyčajne červené, vyvýšené, hrubé a tvrdé. Často svrbia alebo bývajú bolestivé a nepríjemné. Nerozširujú sa mimo oblasti pôvodného zranenia. Majú tendenciu spontánne ustupovať, ide to však pomaly (niekoľko mesiacov až rokov).

Keloidné (prečnievajúce cez línie rany) jazvy majú tendenciu tvoriť sa dlho po zahojení rany a sú aktívne ešte niekoľko rokov. Sú hrubé, oblé, tvoria nepravidelné zhluky jazvovitého tkaniva, ktoré sa šíri cez hranice pôvodného zranenia. Často sú červené alebo tmavšie v porovnaní s okolitou kožou. Tvoria sa v akomkoľvek veku, ale majú sklon rýchlejšie sa vyvíjať u mladších osôb a u ľudí s tmavšou pleťou. Tendencia k tvorbe keloidov býva dedičná.

Atrofické (preliačené): Vznikajú, ak sa rana nehojí správne a tvorí sa tak nedostatočné množstvo nového spojivového tkaniva. Výsledná jazva je pod úrovňou okolitej kože, napr. jazvy po akné alebo po ovčích kiahňach.

Strie: Drobné jazvičky spôsobuje rýchle naťahovanie kože následkom rýchleho rastu, zmeny telesnej hmotnosti alebo v období tehotenstva, najčastejšie sa objavujú v oblasti bokov, pŕs, sedacích partií, brucha, podkolenných jamôk.

Podmienky na vznik čo najmenej nápadných jaziev

  • 1. Uvoľnenie napätia: čerstvé jazvy by sa mali udržiavať podľa možnosti bez napätia, aby sa predišlo ich rozšíreniu.
  • 2. Tlak: hypertrofii jaziev sa dá predísť včasnou aplikáciou tlaku. Tlakovú masáž je potrebné robiť každý deň.
  • 3. Ochrana pred UV-žiarením: aby sa predišlo hyperpigmentácii, je potrebné jazvy chrániť pred slnečnými lúčmi dovtedy, kým sa neskončí proces ich vyzrievania (aj 18 mesiacov).
  • 4. Vlhkosť a maximálny prísun kyslíka: nanášanie rôznych prípravkov, ktoré obmedzujú stratu vody odparovaním (resp. jazvu hydratujú, prípadne premasťujú) a zároveň umožňujú maximálne okysličenie jazvy.
debata chyba