Psoriáze pomáha dovolenka, leto ale aj tehotenstvo

Psoriáza sa najčastejšie delí na dva typy. Na akútny drobnoložiskový typ a chronický ložiskový stacionárny typ s postihnutím lakťov, kolien, krížovej oblasti, okolia pupka a vlasov.

01.12.2010 06:57
Zuzana Murárová Foto:
Dermatologička Zuzana Murárová.
debata

K ďalším formám patrí psoriáza s tvorbou hnisavých pľuzgierikov a postihnutie kĺbov, objasnila dermatologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD. z Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Ak porovnáme liečbu psoriázy v minulosti (povedzme za socializmu) a teraz, pohli sme sa v liečbe niekam ďalej? Ide stále o chorobu na dlhé trate?
V súčasnosti máme množstvo možností liečby psoriázy. Nezanevreli sme na lokálnu – stále využívame ultrafialové žiarenie a kúpeľnú liečbu. U pacientov s ťažkou formou kombinujeme lokálne prípravky so systémovo podávanými liekmi, napríklad derivátmi vitamínu A – retinoidmi a imunosupresívami. Výrazný pokrok pri psoriáze zaznamenala v ostatnom období liečba biologikami (monoklonálnymi protilátkami). Aj napriek najnovším liečebným metódam však patrí k ochoreniam s chronickým priebehom a pre pacienta predstavuje zníženie kvality života.

Čo ju spôsobuje? Môže sa jej obávať aj človek, ktorému sa nevyskytuje v rodine a má už po tridsiatke?
Príčina vzniku psoriázy nie je dodnes presne známa. Ochorenie je multifaktoriálne, pričom okrem genetických faktorov sa na jeho vzniku podieľajú napríklad akútne infekčné ochorenia horných dýchacích ciest, vakcinácia, užívanie liekov (ACE inhibítory, betablokátory, salicyláty…), stres, faktory životného štýlu a podobne. Stavy, ktoré naopak vedú k zlepšeniu psoriázy, sú tehotenstvo, letné obdobie, dovolenka, dobrá systémová a lokálna liečba pacienta. Psoriáza sa môže objaviť v ktoromkoľvek veku, najčastejší prvovýskyt je však medzi 20. a 35. rokom života. Môže sa objaviť aj neskôr, okolo šesťdesiatky a nie vždy pozorujeme jej rodinný výskyt.

Pacientom so psoriázou sa odporúčajú konzumovať potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, selén a vitamín E a ovocie so zeleninou. Iba v ťažkých prípadoch sa predpisujú napríklad imunosupresíva. Aké majú nežiadúce účinky, keďže sa nepredpisujú aj pri ľahších priebehoch choroby?
Každému pacientovi so psoriázou treba dostatočne vysvetliť charakter ochorenia, provokačné faktory a možnosti liečby. Otázka diéty, nutričné faktory a telesná hmotnosť u nich ostávajú stále nedoriešené. Konzumácia zeleniny, ovocia a racionálnej stravy sa však spája s nižším rizikom zhoršenia priebehu ochorenia, naopak obezita, najmä u žien, môže predstavovať spúšťací faktor psoriázy. Pri ľahších formách je postačujúca lokálna, fyzikálna a kúpeľná liečba. Pri ťažších však musíme pristúpiť k systémovej liečbe retinoidmi, imunosupresívami a biologikami. Samozrejme, že tieto lieky majú svoje nežiaduce účinky, no pacienti sú pravidelne kontrolovaní. Lieky sú vysokoúčinné a zvyšujú ich kvalitu života.

Ľudia nemajú radi choroby na celý život. Necítia sa beznádejne? Ako im oznámite skutočnosť, že sú postihnutí ochorením, ktoré sa do konca života budú s vami iba pokúšať zmierňovať?
Psoriáza nie je smrteľné ochorenie, no výrazným spôsobom ovplyvňuje rôzne oblasti života. Keďže sú prejavy na koži viditeľné, pacienti sa cítia stigmatizovaní a často sa stretávajú s negatívnymi reakciami okolia. To vníma psoriatické zmeny na koži ako neestetické a dokonca nákazlivé. Povinnosťou lekára je pravdivo informovať o priebehu a chronicite ochorenia. Samotní pacienti sa o ňom tiež snažia získať čo najviac informácií, rovnako aj o možnostiach liečby. Pozitívne je pôsobenie združení so vzájomnou výmenou poznatkov. V prípade potreby odporúčame aj pomoc psychológa.

debata chyba