Porazte ženské (a iné) ťažkosti s pupalkovým olejom

Liečiteľské tradície divoko rastúcej rastlinky pupalky objavili obyvatelia Severnej Ameriky ako prví. Rástla im totiž "pod nosom". Listy rozdrobili a prikladali si ich na rany a rôzne kožné vyrážky. Pupalka nechýbala nikde, kde sa nachádzal chorý človek s chrípkou alebo prechladnutím.

21.12.2010 06:00
olej, masáž, žena, relax, aróma, zábal Foto:
Ilustračné foto.
debata

Semená pupalky odviali do Európy až v 17. storočí, ale traduje sa, že európska pupalka nemá liečivé účinky. Pretože sa jej žlté kvietky otvárajú až za súmraku, dostala prezývku nočná svieca.

Olej z čiernych semienok pupalky obsahuje kyselinu gama-linolénovú a získava sa špeciálnou metódou lisovania pôsobením oxidu uhličitého. Kyselina gama-linolénová potláča reumatické zápalové procesy a účinne sa vďaka nej lieči vysoký krvný tlak. Časom sa prišlo na to, že obsahuje veľa vitamínov rady B, vápnik a horčík, esenciálne mastné kyseliny (dôležité pri obranyschopnosti organizmu a zužitkovaní potravy).

Dnes sa pupalkovým olejom liečia aj predmenštruačné a menštruačné ťažkosti a rovnako problémy v menopauze. V spomínaných obdobiach dochádza u žien často k depresívnej rozladenosti, vtedy sa odporúča liečenie pupalkovým olejom doplniť o terapiu s čajom rooibos alebo čajom z ľubovníka bodkovaného.

Pupalkový olej je dobrý aj pri spomínaných reumatických ochoreniach. Užíva sa ako tabletka, ale vyžaduje to dlhodobejšiu liečbu. Vhodný je aj pri migrénach a ako prevencia sa používa na cievne ochorenia. Jeho pravidelné užívanie znižuje nebezpečenstvo infarktu a mozgovej mŕtvice. Okrem toho všetkého znižuje hladinu cholesterolu a údajne spomaľuje aj proces starnutia a posilňuje odolnosť organizmu. Rastlina s koreňom sa uplnatnila aj v liečbe hemoroidov, bolesti v krku a žalúdku.

Výsledok užívania a liečenia pupalkovým olejom je viditeľný až po štyroch až dvanástich týždňoch. Na vonkajšie použitie existujú masti, suspenzie, krémy na báze pupalkového oleja, bežne dostupné v lekárňach.

Podobné účinky ako pupalkový olej má aj borákový a konopný olej – sú lacnejšou alternatívou pupalkového oleja. Čistý pupalkový olej sa dávkuje jednu kávovú lyžičku ráno a lyžičku večer, pri väčších problémoch aj trikrát denne.

debata chyba