Čistú pleť zaručí iba biokozmetika a zdravá strava

Biokozmetika (alebo organická kozmetika) je stále populárnejšia. Aj pre laika vzbudzuje pocit, že je prírodná a nezaťažuje pleť. Táto informácia je navyše pravdivá.

08.01.2011 07:00
kozmetika, biokozmetika, spa, welness, masáž,... Foto:
Aby bola kozmetika skutočne prírodná, nesmie obsahovať žiadnu škodlivú zložku.
debata

Účinky biokozmetiky ocenia najmä mladí ľudia s citlivou a problematickou pokožkou, pričom vhodná je pre všetkých, dokonca aj alergikov, pretože je čistá. Pri kúpe pleťového krému nezabúdajte na to, že asi 60 percent z toho, čím sa natierame, neskôr absorbuje naše telo. Preto je najvhodnejšie, ak obsahuje len tie najčistejšie ingrediencie. Prax ukázala, že prírodné zložky sú oveľa efektívnejšie ako chemické deriváty z ropy, či vosky a iné syntetické doplnky, ktoré sa nachádzajú v bežných kozmetických výrobkoch.

Výhodou biokozmetiky sú prísady, ktoré sú v nej použité – vypestované sú bez pesticídov a podľa prísnych predpisov kontrolných inštitúcií, ktoré vydávajú povolenia na ich pridávanie do výrobkov s označením „organic“ alebo „bio“. Veľká väčšina kozmetických výrobkov síce uvádza, že obsahuje prírodné zložky, od prírodných však majú ďaleko. Podstatný rozdiel medzi bežnou a organickou kozmetikou je v tom, že kým biokozmetika musí prejsť testovaním a certifikáciou na základe dodržania prísnych kritérií, na „akoby“ prírodnú kozmetiku sa nevzťahujú žiadne striktné predpisy.

Aby bola kozmetika skutočne prírodná, nesmie obsahovať žiadnu škodlivú zložku. Biokozmetika obsahuje organické ingrediencie a žiadne chemikálie ako parabény a ftaláty. Biokozmetika je vyrábaná len z rastlinných extraktov a olejov, kvetovej vody a esenciálnych olejov s vysokým obsahom minerálov, vitamínov, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín.

Čo môže bežná kozmetika spôsobiť?

Výskum potvrdil, že značné množstvo chemických látok používaných v bežnej kozmetike môže mať napríklad karcinogénne účinky alebo negatívne pôsobiť na hormonálny systém. Výrobca organickej kozmetiky je presvedčený o tom, že zákazník má právo vedieť, čo výrobok, ktorý kupuje, obsahuje a do akej miery je organický.

Účinok organickej kozmetiky nemusí byť viditeľný po prvom použití, pleť sa dokonca môže na začiatku aj zhoršiť. Je to dôsledkom vylučovania toxíkov, ktoré sa nahromadili používaním bežných výrobkov, napríklad na báze minerálneho oleja. Dlhodobé používanie biokozmetiky zladené s konzumáciou zdravej stravy však prispeje ku kráse a čistote pokožky.

debata chyba