Návšteva kozmetiky je pri akné najlepšia cesta, ako zlepšiť stav pleti

Kozmetička nielen poradí, ako sa o aknózny typ pleti starať, ale ju aj ošetrí procedúrou, ktorú si vyžaduje.

10.02.2011 06:10
Alžbeta Slezáková Foto:
Alžbeta Slezáková.
debata

Kozmetička Alžbeta Slezáková z bratislavského salóna Elixir Joico Salon radí všetkým, ktorých tento typ pleti trápi a ešte ku kozmetičke nezavítali, aby tak urobili čo najskôr, inak sa môže stav pokožky nekontrolovateľne zhoršiť. Návštevu odborníčky odporúča aspoň raz do mesiaca.

Odstraňovanie komedónov (uhrov) znamená odstránenie nahromadených nečistôt z vonkajšieho prostredia a nánosu mazu, potu a odumretých buniek z pokožky. Prv, než sa začnú vytláčať, pleť musí byť dôkladne čistá. „Často sa stretávam so zákazníčkami, ktoré vravia, že si uhry vytláčajú pravidelne doma a ich pleť sa napriek tomu vôbec nezlepšuje. Prečo? Lebo ošetrenie pleti nie je profesionálne“, vysvetlila kozmetička a dodala, že v kozmetických salónoch sa používajú špeciálne prípravky, ktoré majú inú intenzitu účinku ako prípravky určené na bežnú domácu starostlivosť.

Ošetrením v kozmetickom salóne sa pleť dôkladne prečistí, uvoľnia sa póry a následne odstránia komedóny. Po vyčistení pleti kozmetička aplikuje špeciálnu masku a stiahne póry. „Postupnosť otvoriť póry, vyčistiť ich a znovu stiahnuť je dôležitá, v opačnom prípade sa budú naďalej zanášať, stratia svoju pružnosť, ochabnú a na pleti sa vytvoria nepekné "dierky“, viditeľné roztiahnuté póry," skonštatovala.

V kozmetickom slovníčku sa aknózna pleť radí do podskupiny „problematická“ a najčastejšie býva mastná. Traduje sa o nej, že má aj jedno pozitívum: mastná pleť pomalšie starne. Tento mýtus potvrdila aj Alžbeta Slezáková. „Áno je to tak, pretože je hrubšia a tým pádom aj odolnejšia, viac produkuje maz, ktorý je dôležitý na ochranu pred vonkajšími vplyvmi.“

Značka Payot, s ktorou Slezáková pracuje, má špeciálny rituál zahrňujúci ošetrenie mastnej, aknóznej a problematickej pokožky. Procedúra je zameraná na dôkladné čistenie pleti aj bez „nepríjemného vytláčania“. Používajú sa prípravky určené priamo na lokálnu starostlivosť zapálených vyrážok, ktoré podporujú hojenie a dozrievanie zápalových procesov, neutralizujú „zlé“ baktérie a prečistia pleť.

Nielen aknózna pleť potrebuje starostlivosť, upozornila Slezáková. Na odstránenie nečistôt inak čistej pleti podľa jej slov postačí čistiaca pena. Aplikuje sa jednoducho a dôkladne pleť prečistí a detoxikuje. Vhodná je napríklad detoxikačná pena s extraktom zelenej kávy. Dobrým pomocníkom je lokálne ošetrujúca pasta s obsahom ichtyolu pre urýchlenie hojenia zápalu alebo korekčná tyčinka s ovseným extraktom, ktorá upravuje nedostatky a súčasne pleť čistí. Pri domácom ošetrení je dôležité dotýkať sa pleti čistými umytými rukami, aby sme ju viac nekontaminovali a nepreniesli zápal na širšie okolie, odporučila kozmetička.

Príčin, prečo sa tvorí akné, môže byť niekoľko. Od hormonálnej poruchy cez tráviace ťažkosti či alergické reakcie. Na vznik akné negatívne vplýva aj nedostatok tekutín a nesprávna životospráva. Alžbeta Slezáková: „Ako kozmetička môžem napomôcť k odzneniu nedostatkov, ale ak aknózny problém ústi vo vnútri, je nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý na základe testov určí príčinu prejavu.“

debata chyba