Čo najčastejšie trápi kožu

Sedem príčin, pre ktoré sa ľudia najviac trápia a vyhľadávajú lekára.

01.04.2011 07:00
žena, tvár, koža, pokožka, nahota Foto:
Ilustračné foto
debata

Akné
Kožné ochorenie spôsobené zápalom vo vývodoch mazových žliaz. Nejde však o infekciu. Pri škriabaní, vytláčaní či inej manipulácii sa môže rozšíriť. Ako prírodná liečba poslúži konopný krém či bylinná detoxikácia tela. A babská rada? Nepotierajte vyrážky zubnou pastou.

Lupienka – psoriáza
Zmienky o nej sú zachované už v starovekých egyptských papyrusoch. Názov pochádza z gréčtiny – psora znamená svrbenie, šupina. Choroba nie je prenosná, infekčná a nemá ani alergický pôvod. Ide o chronické zápalové ochorenie kože. Príčiny choroby, okrem genetiky, nie sú známe. Liečba je individuálna podľa stavu kože. Babská rada? Levanduľový olej do kúpeľa.

Opary
Najznámejší je opar pery. Stretáva sa s ním čoraz viac ľudí. Genitálny opar patrí medzi pohlavne prenášané choroby, pásový je vyvolaný úplne iným vírusom ako dva predchádzajúce.

Vitiligo
Ide o vzácnu kožnú chorobu, ktorá sa prejavuje výpadkami pigmentu.

Ekzém
Ľudovo sa mu hovorí lišaj. Ide o neinfekčné zápalové ochorenie kože, ktoré je reakciou na určité alergény. Prejavuje sa ako svrbivá vyrážka, ale aj začervenaním pokožky a jej stvrdnutím. Ekzém má viac druhov a liečba je obťažná. Z prírodných produktov pomáha aloe vera, z babských receptov vraj nálev z mladej žihľavy.

Bradavice
Sú nezhubné novotvary, ktoré sa vyskytujú najmä na koži. Vyvolávajú ich vírusy. Liečba je komplikovaná, dnes však už existuje viacero liečebných metód. Babská rada: potierajte ich cesnakom.

Svrab
Je infekčnou kožnou chorobou spôsobenou parazitom. Prejavuje sa vyrážkami a svrbením. Ochorenie sa zvyčajne prenáša priamym fyzickým kontaktom s vyrážkou. Infekcii napomáha znížená imunita.

debata chyba