Zubný strojček vám zmení život - k lepšiemu

Výrok, že "nič nie je navždy", platí aj o vyrovnaných zuboch. Stáva sa, že do toho, aby boli rovné ako sviece, investujeme veľa času, vytrpíme veľa bolesti, vrazíme do tejto vymoženosti, ktorou nás príroda zabudla obdariť, kopu peňazí.

02.04.2011 07:00
zubný strojček - násada - korekcia chrupu Foto:
Ak vás cena strojčeka nezaskočí, bolesti, čistenia a bozkávania sa nebojte.
debata

A ony sa časom aj tak ešte vykoľaja, pokrivia. S týmto rizikom jednoducho treba rátať a každý čeľustný ortopéd naň vopred upozorní. Za dobrú správu možno pokladať, že zákonitosť výsledku a stabilita sú dnes menším problémom ako voľakedy. Ak je lekár dobrý a pacient ukážkovo spolupracuje, zuby spoločnými silami nielen narovnajú, ale aj udržia výsledok. Ak už fixný strojček splní svoju funkciu, na rad sa dostane tzv. nočný (snímateľný). Vyhnúť sa mu nedá.

Ideálny čas na vyrovnanie zubov je do osemnásteho roku života. Potom to už ide podstatne ťažšie… Ale ide. K čeľustnému lekárovi pacienta nasmeruje najskôr zubár. Zájsť za ním však môže aj sám od seba. Zubári sa dokonca zhodujú na tom, aby už sedemročné deti povinne absolvovali čeľustno-ortopedickú konzultáciu. Nič by sa nepremeškalo a nezanedbalo.

Najviac pacientov zaznamenávajú čeľustní ortopédi medzi ženami, a to okolo dvadsiateho piateho roka života. Práve vtedy sa chce žena čo najviac páčiť a v neposlednom rade si zrejme začne sama na vyrovnanie zubov šetriť. Pre krásu vytrpí čokoľvek, pretože voľba fixného strojčeka nie je bezbolestná, najmä prvé týždne sú kritické. Strojček môže v ústach pichať ďasno alebo líce, môže sa odlepiť zámok či vypadnúť krúžok…

Na čo čeľustný ortopéd často upozorňuje, je fakt, že zuby netreba rovnať iba preto, aby sme sa mohli „krásne usmievať bez toho, aby sme si ústa zakryli dlaňou“. Vyrovnané zuby sa ľahšie čistia a sú menej náchylné na opotrebovanie.

Ak vás teda cena nezaskočí, bolesti, čistenia a bozkávania sa nebojte. Stačí predstaviť si zástup ľudí, ktorým takýto strojček zmenil život. Pravdaže, k lepšiemu. Napokon, naučiť sa čistiť zuby so strojčekom je to posledné, sestrička alebo dentálna hygienička vás to naučí. Ak to už viete, v žiadnom prípade to nepodceňujte. Väčšina čeľustných ortopédov vám dá podpísať prehlásenie, že v prípade, ak prídete na kontrolu s nečistým strojčekom, vyčistia vám ho v ambulancii. Samozrejme, nebude to zadarmo.

Cena strojčeka, resp. narovnaných zubov je veľmi pohyblivá. Záleží od veku, typu strojčeka, či máme záujem rovnať len jeden rad zubov alebo oba, rolu hrá aj to, aký komplikovaný je postup – či treba niektoré zuby aj odstrániť, alebo nie. Vo všeobecnosti sa však môže cena za rovné zuby pohybovať od 300, pri komplikovaných postupoch až okolo 3000 eur.

debata chyba