Znamienko môže znamenať aj rakovinu

Za posledných 30 rokov sa výskyt malígneho melanómu, najzhubnejšieho druhu rakoviny kože, strojnásobil. Výskyt tohto nádoru bielej populácie, ktorý veľmi rýchlo metastázuje, sa navyše posúva do čoraz mladších vekových kategórií.

06.06.2011 06:00
opaľovanie, slnko, slnenie, leto, pláž,... Foto:
Významnú úlohu pri vzniku melanómu zohráva tzv. intermitentné opaľovanie, čiže intenzívne občasné vystavovanie sa slnku.
debata

Prežívanie pacientov, u ktorých už melanóm vytvoril metastázy, je krátke. Aj preto si treba dať podozrivé znamienko na koži radšej skontrolovať odborníkom. Každý má kedykoľvek počas roka nárok na jednu preventívnu prehliadku u kožného lekára, pričom výmenné lístky boli zrušené.

„Výskyt melanómu zaznamenáva celosvetovo stúpajúci trend, každý rok sa počet novodiagnosti­kovaných melanómov zvýši o 5 percent,“ konštatuje MUDr. Desana Borecká z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Minulý rok len na tomto jednom bratislavskom onkologickom pracovisku diagnostikovali malígny melanóm 365 pacientom.

Abeceda varovných znakov melanómu

A – asymetria: Väčšina melanómov v počiatočnom štádiu nemá rovnaké strany.
B – borders (okraje): Okraje melanómu v počiatočnom štádiu sú často zubaté, rozstrapkané.
C – colour (farba): Melanóm často máva odtiene hnedej, svetlohnedej či čiernej farby. Ako rastie, môže sa v ňom objaviť dokonca červená, biela i modrá farba. Niektorým melanómom dokonca chýba pigment (amelanotický melanóm).
D – dimension (rozmer): Melanóm je v počiatočnom štádiu väčší ako bežné znamienko a obyčajne dosiahne priemer viac ako 5 – 6 mm.
E – evolution (vývoj): Podozrivé je všetko, čo rastie. Ak v poslednom čase došlo k zmenám v uvedených kritériách, ukážte radšej podozrivé materské znamienko kožnému lekárovi.

Melanóm je nádor z tzv. pigmentotvorných buniek. K najzhubnejším nádorom patrí pre svoju schopnosť rýchlej tvorby metastáz. Časový úsek, za koľko tento agresívny typ kožnej rakoviny stihne metastázovať, nikto presne nepovie. „Zhubný melanóm má jednotlivé štádiá a kritériá, na základe ktorých ho do týchto štádií zaraďujeme. Ak hovoríme, že metastázuje rýchlo, hovoríme o mesiacoch. Tvrdenie o častých metastázach v mozgu je pravdivé, aj keď melanóm neušetrí nijaký orgán – ani lymfatické uzliny, pečeň, kosti či pľúca,“ konštatuje doc. MUDr. Vladimír Hegyi, PhD., odborník na problematiku materských znamienok z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.

Najnebezpečnejšie je občasné intenzívne opaľovanie

Ak zrátame dohromady obe pohlavia, v roku 2008 bola dominujúcou rakovinou práve rakovina kože. Vyskytlo sa približne štyri a pol tisíca nemelanómových foriem rakoviny a 500 prípadov malígneho melanómu. „Presné príčiny zvrhnutia sa pigmentotvorných buniek na rakovinu nie sú jasné,“ vysvetľuje MUDr. Borecká. „Vieme však, že pri vzniku ochorenia majú význam najmä dva faktory – UV žiarenie a typ kože. Predpokladá sa, že približne 60 – 90 % nových melanómov vzniká následkom zvýšeného vystavovania kože slnečnému žiareniu. Polovica melanómov vzniká z pigmentových buniek, čiže z rôznych znamienok, ale druhá polovica na úplne zdravej koži!“

Významnú úlohu pri vzniku melanómu zohráva tzv. intermitentné opaľovanie, čiže intenzívne občasné vystavovanie sa slnku. Znamená to najmä súčasné moderné exotické dovolenky v oblastiach s vysokým UV indexom. Chronické vystavovanie odkrytých miest na tele slnku – napr. u poľnohospodárov či cestárov – spôsobuje skôr iné typy rakoviny kože (nemelanómový typ nádoru spinalióm).

S každým ďalším spálením kože riziko neskoršieho vzniku melanómu stúpa. Poškodzovanie kože slnečným žiarením sa totiž hromadí – hovorí sa tomu kumulatívny efekt. Väčšina ľudí strávi na slnku ešte pred dosiahnutím dospelosti okolo 80 percent času, ktorý sa bude celkovo v živote vystavovať slnečným lúčom. Práve preto by sme pred nadmerným slnením mali dostatočne chrániť najmä svoje deti. Tri a viac spálení v detstve zásadne zvyšuje riziko vzniku melanómu! Ten sa môže objaviť aj o 20 – 30 rokov.

Nie laser, ale chirurgické odstránenie

U žien sa najčastejšie malígny melanóm vyskytuje na dolných končatinách, u mužov je najčastejšou lokalizáciou chrbát. Môže však byť aj na takých netradičných miestach, ako je oblasť pod nechtom. Skúsený odborník môže už pohľadom, ale najmä s pomocou špeciálneho kožného mikroskopu, tzv. dermatoskopu, rozlíšiť, či na koži ide o zhubný alebo neškodný kožný nádor. Vo väčšine prípadov však treba určiť presnú diagnózu histologickým (mikroskopickým) vyšetrením odstráneného podozrivého ložiska. „Platí, že akýkoľvek pigmentový nález by sa mal vyberať chirurgicky, aby sa mohol odoslať na histológiu,“ zdôrazňuje doc. Hegyi. Ak vám raz znamienko spália laserom, histológ v laboratóriu nemôže určiť typ nádoru ani jeho biologické správanie, čo je základ liečebného postupu.

Nezhubné podozrivé kožné novotvary možno vybrať len pri miestnom umŕtvení a môže to urobiť buď priamo dermatovenerológ, alebo pacienta odošle na chirurgiu. Zhubný melanóm sa vyberá počas operačného zákroku v celkovej anestézii, pretože znamienko je potrebné vyrezať aj s akýmsi bezpečnostným lemom. Jeho šírka (obyčajne 2 – 3 cm) závisí od štádia melanómu. Okrem toho sa vyberá tzv. sentinelová uzlina, lymfatická uzlina, ktorá má najväčšiu šancu, že bude postihnutá nádorovými bunkami. Ak sa zistí, že ide o zhubný melanóm až dodatočne, po odoslaní materiálu z podozrivého materského znamienka na histológiu, zákrok treba opakovať – urobiť spomínaný väčší rez. Pri pokročilejšom ochorení sa chirurgická liečba kombinuje s chemo-, prípadne rádioterapiou.

Pozor na chronické dráždenie

Na rozdiel od iných foriem rakoviny, rakovina kože je viditeľná, často dokonca hmatateľná. Dôležité je len prísť k lekárovi včas. Každý človek by mal aspoň 2– až 3-krát ročne venovať 10 minút samovyšetreniu svojej pokožky, keď si bude všímať zmeny farby, hladkosti kože, pohmatom zmeny jej tuhosti a prítomnosť hrčiek. Nevyhnutnou pomôckou je zrkadlo. Neslobodno vynechať ani chúlostivé miesta, nechty na rukách a nohách či vlasatú časť hlavy. Podozrivé sú najmä nehojace sa defekty, zatvrdliny, hrčky, stmavnutie znamienok, ich náhle zväčšenie, a najmä krvácanie. Krvácanie, svrbenie či pálenie znamienka však už s veľkou pravdepodobnosťou môže znamenať vyššie štádium rakovinového ochorenia.

Väčšina laikov si myslí, že znamienka, ktoré sú v úrovni kože, nie sú nebezpečné. Podozrievajú len tie vyčnievajúce. Nie je to však pravda. Niekedy je dôvodom na preventívne odstránenie znamienka jeho umiestnenie, napr. v mieste, kde ho môže dráždiť spodná bielizeň. Ak sa znamienko nachádza na mieste chronického dráždenia, je lepšie ho preventívne vybrať v pokoji, kým nemá znaky bujnenia.

Patríte do rizikovej skupiny pre vznik melanómu?
Melanóm môže mať každý. Ak však patríte do niektorej z nasledujúcich kategórií, vaše riziko sa zvyšuje:
- ak ste fototyp I. a II. (bledá pokožka s pehami, ryšavé či plavé vlasy, modré oči)
- ak máte na koži množstvo pieh, resp. mnohopočetných materinských znamienok alebo neobvyklých (dysplastických) znamienok
- ak váš priamy pokrvný príbuzný mal melanóm (otec, matka, sestra, brat) – riziko sa zvyšuje až 8-násobne!
- ak ste sa pri pobyte na slnku raz či viackrát spálili (každé spálenie zvyšuje pravdepodobnosť vzniku melanómu)
- ak ste chronicky vystavení slnečnému žiareniu (cestári, poľnohospodári…)

debata chyba