Sprcha raz za týždeň? Telu pomôže, vzťahy ničí

Asi nikdy v histórii si ľudia na svojej čistote nedávali záležať tak ako dnes. Denné sprchovanie sa považuje za samozrejmosť, v horúčavách sa ľudia kúpu často aj viackrát. Reakcie tela sa však od reakcií okolia môžu líšiť.

29.08.2011 07:00
debata
Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
sprcha, voda, čistota, pena, mydlo, šampón, hygiena Ilustračné foto

Ilustračné foto Autor: SHUTTERSTOCK Smrad a nevôľa okolia alebo lepšia imunita? Zdá sa, že každý sa bude musieť rozhodnúť podľa svojich priorít. Každodenné sprchovanie či kúpanie totiž podľa štúdie v časopise Nature´s Best nie sú pre zdravie najlepšie. „Pomyslite si na všetky ostatné bytosti, ktoré žijú na našej planéte. Denný kúpeľ nepatrí do ich každodennej rutiny,“ vyjadril sa vedúci projektu, Dr. I. U. Ponghe.

Menej vody, menej infekcií

Na neľahkú úlohu sprchovať sa len raz za celý týždeň sa podujalo 478 mužov a 213 žien medzi 17 a 37 rokmi. Kontrolnú skupinu ľudí, ktorí sa ďalej sprchovali podľa svojich návykov, tvorilo ďalších dvesto osôb. Vzorky z kože všetkých zúčastneným vedci brali pred začatím experimentu, počas neho aj po ukončení – a zistenia boli naozaj zaujímavé.

Ľudia, ktorí sa umývali len raz za týždeň, mali o 4,5 percenta nižší výskyt vírusových infekcií a lepšie výsledky dosiahli aj v množstve kožných infekcií. „Posadnutosť čistotou je fenoménom modernej doby,“ myslí si doktor Ponghe. „Priveľmi častým umývaním telo vystavujeme veľkej záťaži.“

Telesný pach zabíja vzťahy

Hoci sa vedci zaoberali predovšetkým prínosom zriedkavejšieho umývania sa pre telesné zdravie, nemohli poprieť negatíva, ktoré so sebou toto správanie nesie v oblasti medziľudských vzťahov. Účastníci výskumu totiž uviedli, že sa ich priatelia začali strániť. Ich pocity potvrdzujú aj čísla. Zatiaľ čo na začiatku výskumu malo partnera 53 percent zúčastnených, na jeho konci to bolo už len 16 percent.

„Fyzické výhody sú vysoké, prijať tento životný štýl však môže mať výrazne negatívny vplyv na sociálny život človeka, ako aj na jeho popularitu v kolektíve, napríklad pri práci s viacerými kolegami v jednej miestnosti,“ znel jeden zo záverov tímu Dr. Ponghea. A spomínané vedľajšie účinky nepríjemného pachu vedia narobiť v živote človeka poriadny chaos – od nepríjemností v zamestnaní cez ťažkosti pri hľadaní partnera až po pocity osamelosti a psychické problémy.

Sprchovanie bez mydla

 Určitým kompromisom by mohlo byť každodenné sprchovanie, ale bez použitia mydla či šampónu. Na vlastnej koži si ho celý minulý rok vyskúšal novinár Sean Bonner. K „normálnemu“ sprchovaniu sa už vrátiť nechce.

„Nesmrdel som, moja pokožka sa zlepšila – zmizli mastné aj suché miesta a jemné lupiny, ktoré som mal na hlave takmer úplne ustúpili,“ pochválil sa Bonner. „Moje kedysi vlnité a neposlušné vlasy sa upravujú oveľa jednoduchšie.“

Častejšie sprchovanie, hoci aj bez mydla, narobí človeku určite menej ťažkostí, ako sprchovanie len raz za týždeň, ktoré ide ruka v ruke s nepríjemným pachom. Nuž a dôležitým doplnkom, na ktorý nehodno zabúdať najmä v letných horúčavách, je samozrejme použitie deodorantu alebo antiperspirantu.

debata chyba