Plešatosť možno raz vyriešia tukové bunky

Rast vlasov zásadne ovplyvňujú tukové bunky a ich aplikácia môže v budúcnosti slúžiť ako liek proti plešateniu. K takému záveru došiel tím amerických vedcov z Yaleskej univerzity, ktorý skúmal súvislosti medzi tukovými bunkami a rastom srsti u myší.

03.09.2011 07:00
plešina, plešatý, vlasy, hlava Foto:
Nedostatok vlasov nesúvisí s vlasovými kmeňovými bunkami.
debata

Vedci popísali výsledky svojich experimentov v najnovšom vydaní amerického odborného časopisu Cell. Ich výskum, ktorý sa zatiaľ týkal iba hlodavcov, sa sústredil na to, ako tukové bunky v pokožke ovplyvňujú vznik vlasových folikulov. Pokusmi sa zistilo, že myšiam s nedostatočným rastom srsti chýbajú zárodky tukových buniek. Práve tieto zárodočné bunky pritom vo veľkom množstve produkujú chemickú látku, ktorá funguje ako rastový faktor vlasov a ochlpenia.

Keď experimentátori nedostatočne chlpatým hlodavcom do kože spomínanú látku injekčne aplikovali, začala im srsť zase rásť. Rastový faktor spôsobil, že sa oživilo celkom 86 percent dočasne nefunkčných vlasových folikulov.

„Ak donútime tukové bunky v koži, aby komunikovali so spiacimi kmeňovými bunkami vo vlasovom folikule, podarí sa nám zrejme prinútiť vlasy k rastu,“ citoval server BBC členku tímu Valeriu Horsleyovú.

Podľa vedcov zatiaľ nie je jasné, či by podobný postup mohol fungovať aj u ľudí, ktorí majú problémy s plešatením. Doterajšie výskumy plešatých jedincov zatiaľ dokázali iba to, že nedostatok vlasov nesúvisí s vlasovými kmeňovými bunkami – tých sa totiž nachádza rovnaké množstvo v pokožke, na ktorej vlasy rastú, aj na tej, kde nerastú.

debata chyba