Vyhnúť sa žihľavke znamená vyhnúť sa jej spúšťačom

Žihľavka (odborne urticaria), je kožné ochorenie, pri ktorom sa uvoľňuje histamín. Na alergén, ktorým môžu byť ryby, lastúrniky, jahody, zeler, mak, med, orechy, čokoláda, vajcia, obilniny, mliečne výrobky, uštipnutie osou či včelou alebo dokonca niektoré druhy liekov (napríklad antibiotiká), koža zareaguje tak, že sa na nej vyhodia malé alebo väčšie červené "pupáky".

10.10.2011 14:00
pokožka, vyrážka, alergia, pľuzgier Foto:
Bolesť kože nápadne pripomína šibnutie žihľavou a podobne ako po popŕhlení žihľavou, zjavia sa na koži pupáky.
debata

 Nepríjemne svrbia. Niekedy zmiznú do hodiny, inokedy ani po týždni. V každom prípade, netreba ju podceňovať. Žihľavka má totiž svoju slabú ale aj silnú formu. Tá druhá môže dokonca viesť k nebezpečnému „šoku krvného obehu“.

Prudko reaguje koža v podobe žihľavky aj na chlad, prílišné teplo (opaľovanie), infekciu, stres a rôzne emócie. Svoj názov dostala po žihľave. Bolesť kože nápadne pripomína šibnutie žihľavou a podobne ako po popŕhlení žihľavou, zjavia sa na koži pupáky. Toto ochorenie je zákerné v tom, že nielenže „prhlí“, ale sprevádzať ju môžu aj opuchy (hlasiviek, hrtana) alebo zvýšená teplota či vracanie.

Žihľavku nevyprovokujú len potraviny, ale aj kozmetické prípravky, parfumované mydlá či pracie prostriedky. Koža môže prudko zareagovať a vyhádzať sa aj po každom novom kúsku oblečenia, ktorý si bezprostredne po kúpe na seba oblečieme. Odporúča sa preto radšej všetko nové pred nosením vyprať. Vo veľkej miere pomáhajú aj zmäkčovadlá.

Z čajov prinášajú úľavu napríklad jelša lepkavá alebo protialergický rooibos. Ten druhý pozitívne ovplyvňuje imunitný systém a má dar upokojovania nervového systému. Zmierňuje aj svrbenie. Odporúča sa vypiť ho až liter a pol denne. Ocenia ho najmä deti, chutí totiž sladkasto aj bez cukru či medu. Na pokožku, ktorá svrbí, pomáhajú aj tzv. slané obklady. Liter vody, v ktorej budeme máčať plátno, by nemal obsahovať viac ako tri lyžice kuchynskej soli. Priložte na miesto, ktoré svrbí, a to aspoň na desať minút. Podobne ako ovčie kiahne, so žihľavkou sa neodporúča bojovať škriabaním. „Výsyp“ sa zhorší, vyliečenie oddiali.

Výskyt akútnej žihľavky je v detstve oveľa častejší ako v dospelosti. Existuje aj chronická žihľavka, tou zas častejšie trpia dospelí. V tom prípade je vhodné navštíviť kožného lekára a podctivo si zapisovať všetko, čo vložíme do úst. Ak sa príčina zistí, potom už je ľahké obísť ju v budúcnosti oblúkom.

debata chyba