Lupus môže prepuknúť kedykoľvek, postihuje najmä mladé ženy

Nevyliečiteľné ochorenie lupus napáda najmä mladé ženy, môže však postihnúť kohokoľvek a prepuknúť celkom nečakane.

02.11.2011 14:15
shutterstock 83679217 Foto:
Problémy s pleťou pociťujeme najmä v jesennom období. Môže byť za tým infekcia, znížená imunita alebo lupus.
debata

Lupus sa môže prejavovať u každého pacienta úplne inak. U niektorých ľudí jeho prejavy vidieť navonok – vo forme kožných vyrážok, vypadaných vlasov, fľakov na nechtoch, kým u iných prejavy na prvý pohľad nevidieť, no pritom môžu byť postihnuté životne dôležité orgány.

Systémový lupus je celoživotné autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunita nebojuje proti cudzorodým látkam, ale začne tvoriť protilátky namierené proti vlastným tkanivám.

„Typické pre toto ochorenie je priebeh v určitých cykloch, kedy sa strieda vysoká aktivita ochorenia s obdobiami tzv. remisie,“ uviedla vedúca lekárka Oddelenia funkčnej diagnostiky Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch Alena Tuchyňová. Poukázala, že zmeny v stave pacienta prichádzajú nečakane, a preto sa toto ochorenie aj ťažko manažuje. „Je to ochorenie, ktoré stále zostáva záhadným,“ konštatovala s tým, že v posledných rokoch sa však zlepšila možnosť liečby aj diagnostiky, a tak i kvalita života pacientov.

Princípom liečby je podľa jej slov potlačenie prehnanej a proti organizmu namierenej reakcie imunitného systému a tým potlačenie zápalovej reakcie, ktorá vedia k postihnutiu a poškodeniu vlastných tkanív a orgánov. „Doposiaľ neexistuje žiaden zázračný liek, ktorý by lupus úplne vyliečil,“ povedala s tým, že cieľom je preto potlačiť zápal tak, aby sa pacient dostal do kľudového štádia ochorenia. V ňom sa následne lekári chorého snažia čo najdlhšie udržať a znižovať tak riziko komplikácií ochorenia.

Lupus celosvetovo postihuje približne 5 miliónov ľudí a asi pol milióna v Európe. Obyčajne prepukne vo veku 15 – 45 rokov. Podľa prieskumu realizovaných v deviatich európskych krajinách si však polovica oslovených myslí, že lupus sa častejšie objavuje u starších ľudí nad 50 rokov. Výsledky ukázali, že 90 percent Európanov má len veľmi málo informácií o tomto závažnom ochorení. Aj preto na Slovensku pacientom s týmto ochorením poradí nová webová stránka www.systemovylupus.sk.

Diagnostikovať lupus nie je jednoduché. Jeho prejavy sú veľmi rôznorodé, pričom pripomínajú príznaky mnohých iných ochorení. Diagnostiku komplikuje aj pomalý plazivý charakter ochorenia, v úvode často s nešpecifickými prejavmi, a preto môže trvať až niekoľko rokov, kým lekári odhalia správnu diagnózu. Pri liečbe lupusu sa v súčasnosti používajú nesteroidné protizápalové lieky, kortikosteroidy, antimalariká, lieky na potlačenie aktivity imunitného systému a najnovšie v niektorých krajinách už aj cielená biologická liečba.

debata chyba