Najväčšie mýty o akné

Čo je v súvislosti s akné pravdou a čo nie? Tu je šesť najčastejších mýtov.

08.11.2011 14:00
akne2 Foto:
Čas strávený čistením pleti a starostlivosťou o pokožku teda rozhodne nie je stratený.
debata

1. Akné je choroba tínedžerov: Aj keď je akné veľmi rozšírenou kožnou chorobou a zápasí s ňou mnohou mladých ľudí v puberte, nie je to pravda. Iste by bolo pekné z tejto choroby vyrásť, skutočnosť je však iná. Na akné trpí veľa ľudí aj v dospelosti. Príčin, prečo sa choroba vyskytuje aj v dospelosti, je viacero. Zaujímavé však je, že viacero lekárov upozorňuje, že príčina neraz spočíva aj v tom, že v ľudia sa nedostatočne o pleť starajú. To vedie k zanášaniu pórov a vzniku akné. Čas strávený čistením pleti a starostlivosťou o pokožku teda rozhodne nie je stratený.

2. Pílíng škodí pleti: Čistenie pokožky pílingovými prípravkami môže škodiť, ak máte na pleti zapálené vyrážky. Inak je píling prospešný, pretože z pleti odstraňuje odumreté bunky, ktoré upchávajú póry a spôsobujú vznik vyrážok.

3. Aknóznej pleti škodí mejkap: Často vyskytujúcim sa mýtom je tvrdenie, že na problematickú vyrážkovú pokožku by sa nemal používať mejkap, lebo upcháva póry. Opak je pravdou, mejkapy s ľahkým zložením a ošetrujúcimi zložkami pokožke prospievajú.

4. Antikoncepcia pomáha: Lekári zvyknú predpisovať dospievajúcim dievčatám hormonálnu antikoncepciu, aby sa upravil stav aknóznej pokožky. V mnohých prípadoch tabletky pomôžu, ale nie je to potvrdeným pravidlom.

5. Po akné zostávajú jazvy: Nie je to úplne pravda. Pokiaľ netrpíte závažnou formou alebo začnete s liečbou včas, môžete sa jazvám vyhnúť. Pokiaľ sa chcete vyhnúť jazvám, netlačte si vyrážky, pretože práva vytláčanie zanecháva jazvy. Ak sa už rozhodnete vyrážku vytlačiť, nikdy to nerobte nechtami. Pod nechtami sa nachádza množstvo baktérií a tie môžu problémy s akné len zhoršiť.

6. Pokožku s akné treba často umývať: Hygiena je dôležitá, platí však, že nič netreba preháňať. Časté umývanie niekoľkokrát za deň môže pokožku vysušiť a akné sa začne tvoriť na pleti ešte viac.

debata chyba