Laser vie zmeniť farbu oka

Americký lekár Gregg Homer dokáže pacientom laserovou liečbou zmeniť farbu očí. Tvrdí, že 20 sekúnd laserového žiarenia stačí na odstránenie časti pigmentu z hnedých očí, ktoré sa následne začnú meniť na modré.

11.11.2011 12:53
oko, kvapky, glaukóm, zákal, očný tlak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Iní oční lekári však varujú, že zničenie očného pigmentu môže spôsobiť problémy s videním, ak sa do zrenice dostane príliš veľa svetla.

Procedúra sa začína použitím automatizovaného skenovacieho systému, ktorý odfotografuje dúhovku a zistí, ktoré oblasti treba zasiahnuť laserom. Následne sa laser zapne a zamieri vždy na jeden bod v dúhovke. Po tom, čo ožiari každý z daných bodov, začne znova a proces niekoľkokrát zopakuje, čo trvá len 20 sekúnd.

Niektorí oční lekári však vyjadrili pochybnosti. „Pigment je tam z nejakého dôvodu. Ak sa stratí, môže to spôsobiť problémy ako napríklad zdvojené videnie,“ povedal Larry Benjamin, očný chirurg v nemocnici Stoke Mandeville. „Nevedeli by ste ovládať množstvo svetla, ktoré sa dostáva dovnútra,“ dodal.

Homer tieto tvrdenia odmieta. „Laser má dosah len na pigment na povrchu dúhovky,“ reagoval na obavy. „Zo zadnej časti dúhovky odstraňujeme len jednu tretinu až polovicu pigmentu, čo zo zdravotného hľadiska nie je závažné. Používame dve frekvencie, ktoré tmavý pigment absolútne pohltí, takže zvyšku oka poškodenie nehrozí. Laser sa zahreje a mení štruktúru pigmentových buniek. Telo ich identifikuje ako zničené tkanivo, preto pošle bielkoviny,“ vysvetlil princíp zmeny farby oka.

Po prvom týždni liečby oko stmavne a tkanivo mení vlastnosti. Potom sa začne proces trávenia a po jednom až troch týždňoch sa objaví modrá farba. Pigment melanín sa neobnovuje, takže k pôvodnej farbe sa nedá vrátiť. Podľa Homera pacienti budú menej citliví na svetlo ako tí, ktorí sa modrookí narodili.

Na pokusoch sa zúčastnilo zatiaľ sedemnásť ľudí. Ani po množstve testov u nikoho nepozorovali komplikácie, dodal Homer.

debata chyba