Psoriáza neznáša zimu, lieči sa teplom

Príčina vzniku psoriázy dodnes nie je známa. Okrem genetických faktorov sa na jeho vzniku podieľajú napríklad akútne infekčné ochorenia horných dýchacích ciest, vakcinácia, užívanie liekov (ACE inhibítory, betablokátory, salicyláty…), stres, spálenie slnkom, všetky dráždenia kože (tlak, nadmerné slnenie, popáleniny), faktory životného štýlu a podobne. Zdá sa, že každému škodí niečo iné.

25.12.2011 09:00
psoriáza - kožné problémy - vyrážky - suché lakte Foto:
Ochorenie, ktoré sa spravidla objaví medzi 20-35 rokom života, už väčšinou ostáva až do smrti.
debata

Ochorenie je chronické a kožné. Na koži sa tvoria šupiny (ktoré často krát svrbia) a to najmä vo vlasovej oblasti, na lakťoch, chrbte, kolenách a stehnách.

Lekári pacientom s týmto „život znepríjemňujúcim“ ochorením odporúčajú konzumovať omega-3 mastné kyseliny, selén, vitamín E a ovocie so zeleninou. Ochorenie, ktoré sa spravidla objaví medzi 20–35 rokom života, už väčšinou ostáva až do smrti, prejavy pacienti liečbou a stravou len zmierňujú.

Čo pomáha?

Kúpeľ

Dobrý je na to, aby sa šupiny z tela odplavili. Na postihnuté miesta je potom vhodné natrieť biely lekárenský petrolej.

Slnko

Hoci mohlo byť spúšťačom ochorenia (v prípade spálenia pokožky), príznaky psoriázy opatrné slnenie zmierňuje. V zime možno prirodzené slnko nahradiť umelými UV žiaričmi.

Krém

Aby sa pokožka nevysušovala, je potrebné neustále ju niečim pretierať. Najvhodnejšie sú telové mlieka s výťažkami extraktu rastliny aloe vera alebo avokádový olej.

Cvičenie

Priaznivo vplýva na priebeh ochorenia. Dokáže totiž odbúrať stres a okysličuje telo.

Olivový olej

Pred tým, ako si postihnutý umyje vlasy, mal by si do nich na pol hodiny votrieť olivový olej – teda v prípade, že sa mu postihnutie prejavuje aj vo vlasoch.

Morská voda

Tak, ako môže more pomôcť niektorým alergikom, dobre robí aj pacientom s psoriázou. Prímorský vzduch nestačí, potrebné je kúpanie v mori. Ideálne je, ak je skombinované so slnením.

Čo stav zhoršuje? Pravý opak toho, čo ho zlepšuje. Psoriáza neznáša zimu a tak, ako každému ochoreniu, prekáža jej stres a akékoľvek negatívne pocity počnúc závisťou a žiarlivosťou, končiac potrebami pomstiť sa. Sú aj takí, ktorým stav podstatne zhoršuje konzumácia mlieka, syrov a mäsa.

debata chyba