Podkožné implantáty nie sú vhodné pre ľudí s oslabenou imunitou

Podkožný implantát je šperk vložený pod kožu, ktorý vytvára 3D efekt. Na Slovensku ho má spolumajiteľka bratislavského tetovacieho štúdia Body Gallery, Petra Lehutová, ako jediná.

26.01.2012 06:00
podkozny implantat Foto:
Petra Lehútová s podkožným implantátom v tvare srdiečka.
debata (2)

Vo svete však ide podľa jej slov o bežnú vec, hoci priznáva, že rovnako ako rezanie jazyka či tzv. elfské uši patrí do skupiny označujúcej „ťažké modifikácie tela“.

Menej náročné, no stále zložité modifikácie tela sú akékoľvek rezanie, pálenie, zložitý piercing a mikrodermály. Do skupinky ľahších modifikácií tela zas patrí napríklad tetovanie či piercing.

Podkožný implantát je ako akýkoľvek iný implantát. Je na každom, aký si zvolí materiál a tvar. Petrin je v tvare srdiečka. Dôležité je, aby bol človek pred zákrokom v dobrej fyzickej kondícii a absolútne zdravý – aby v tele nevznikol zápal.

Petra hovorí, že operácia je malá, no zato mimoriadne bolestivá. Koža sa oddelí od podkožia špeciálnym nástrojom a šperk sa vloží do tejto tzv. kapsy. Miesto sa následne zašije a veľmi dlho sa hojí. „Pretože telo musí predmet prijať,“ objasnila Petra.

Silikón, biokompatibilný teflón (bioplast, ktorý sa používa aj na výrobu niektorých piercingových šperkov) alebo titan – to všetko sú materiály, z ktorých môže byť podkožný implantát vyrobený. Petra Lehutová má zatiaľ jeden, no túži po ďalšom. Tvrdí, že pod kožou jej vôbec neprekáža.

„Nepríjemné je to len vtedy, keď sa udriem, lebo kožička je natiahnutá.“ Neprekáža jej ani škaredá jazva, ktorej sa nedá vyhnúť a každý, kto po implantáte túži, s ňou jednoducho musí rátať. Ako majiteľka tetovacieho štúdia zároveň odkazuje, že naň môžu pomýšľať až ľudia starší ako 21 rokov.

Dermatologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD. z Univerzitnej nemocnice v Bratislave upozornila na to, že forma skrášľovania pomocou 3D body art, teda podkožných implantátov, predstavuje zásah do organizmu s možnými zdravotnými rizikami.

Najčastejšími v prípade podkožných implantátov sú podľa jej slov povrchové a hĺbkové infekcie a rany podkožia, kontaminácia implantátu mikroorganizmami, tvorba chronického zápalu, útlak svalov, nervov a ciev. Možné sú aj alergické reakcie na materiál implantátu, posúvanie implantátu pod kožou, či tvorba škaredých, často keloidných jaziev.

„Aj v medicíne sa používa množstvo trvalých aj vstrebateľných implantátov, ktoré však podliehajú prísnej kontrole a ich aplikácia a implantácia sú vykonávané školenými odborníkmi za sterilných podmienok,“ povedala dermatologička Murárová, ktorá sa s komplikáciami po tetovaní a piercingu stretáva v praxi bežne.

Najčastejšie ide o infekcie rany, tvorbu jaziev, alergické reakcie na materiál piercingu, prípadne farbivo tetováže. Ľudí, ktorí po implantáte túžia, by rada upozornila aj na to, aby mysleli na možný prenos infekčných ochorení ako hepatitída B, C a HIV, pri nedodržaní sterilných podmienok. "Po odstránení piercingu a tetováži často u pacientov vznikajú esteticky rušivé zmeny na koži, najčastejšie jazvy.

Tieto metódy skrášľovania sú nevhodné u pacientov s oslabeným imunitným systémom, alergikov, prípadne chronicky chorých pacientov," skonštatovala na záver lekárka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #zápal #silikón #šperk #podkožný implantát #teflón #piercing