Čo pomôže suchej koži a sliznici?

Suchú kožu ovplyvňuje hladina estrogénu. Čím je nižšia, tým je koža suchšia. Dôležitú rolu hrá aj kolagén, ktorého úlohou je zachytávať vodu.

23.01.2013 06:00
suchá pokožka, koža, popraskaná koža Foto:
Suchú tvár odporúčajú dermatológovia ošetrovať antidehydratačným čistiacim prípravkom.
debata (4)

Ak je jeho tvorba znížená, podkožné tukové tkanivo zachytáva vody podstatne menej. Tým pádom je koža tenšia, vráskavá, nepružná a nepekná. Platí to nielen pre kožu, ale aj sliznicu pošvy. Ak chýba estrogén s kolagénom, bude suchá.

Pupalka, rakytník, repa, mrkva, brokolica a čučoriedky – to všetko pomôže suchej kože a sliznici, ktoré netreba ignorovať. Kožu treba pravidelne natierať, pomáhajú rôzne oleje, napríklad pupalkový a rakytníkový a sliznice zas zvlhčovať. Suchú tvár odporúčajú dermatológovia ošetrovať antidehydratačným čistiacim prípravkom. Ak môžete, menej kúrte, alebo sa aspoň v prehriatych uzavretých miestnostiach zdržiavajte čo najmenej. A nezabúdajte veľa piť! Táto rada je platná takmer na každú chorobu, v liečbe suchej pokožky ju však nemožno obísť.

Najviac „štípe“ suchosť v očiach a pošve. Nikdy nepomôže konzumovať spomínané druhy ovocia a zeleniny viac, ako práve v takomto „suchom“ období. Fenikel zas pomôže ako obklad. Nechajte feniklový vývar vychladnúť a obklady z neho doprajte svojim chorým očiam.

Účinné sú aj ostatné oleje, ktoré sliznicu navyše zvlhčia aj vyživia. Patrí sem ľubovníkový, mandľový či olej s muškátovou masťou. Lekárnici však nezabúdajú upozorniť na to, že spomínané oleje poškodzujú prezervatívy.

4 debata chyba